Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2004

Αρ. Φύλλου 70

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Πού έγιναν οι προηγούμενοι Παραολυμπιακοί Αγώνες - Η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Πρωτέας

Απέραντο γαλάζιο - Τα ελληνικά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

Κανόνες κυκλοφορίας 

Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων

Επίσκεψη στους τάφους της Κρίσεως και των Ανθεμίων στα Λευκάδια και στο ρακοκάζανο του κ. Διαμαντάκου στη Νάουσα

Γιατί το λέμε;  

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος

Αστερισμοί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες με 20 μετάλλια και την 34η θέση στην κατάταξη των μεταλλίων. Η συγκομιδή μεταλλίων ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για τα ελληνικά χρώματα από το 1976 που άρχισε να παίρνει μέρος η χώρα μας στη διοργάνωση αυτή.

Ατομικά ξεχώρισαν ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με 2 χρυσά κι ένα αργυρό στην κολύμβηση, ο Χρήστος Ταμπαξής με 1 χρυσό και 2 αργυρά επίσης στην κολύμβηση και η Ανθή Καραγιάννη με τρία ασημένια μετάλλια στο στίβο.

Φωτιά Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης πήρε χρυσά μετάλλια στα 100 μ. πεταλούδα και στα 100 μ. ύπτιο (κατηγορία S13). Επίσης, πήρε αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο. Ο 23χρονος Θεσσαλονικιός ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια πανελληνιονίκης κολύμβησης στην κατηγορία όπεν, στο ύπτιο, και πριν από ενάμιση χρόνο έκανε καλές επιδόσεις στο χειμερινό πρωτάθλημα. Ξαφνικά άρχισε να καταλαβαίνει πως κάτι δεν πήγαινε καλά στα μάτια του. Δεν

μπορούσε να εστιάσει και μπέρδευε τις διαδρομές, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να χτυπά πάνω στους φελλούς της διπλανής διαδρομής. Άρχισε να κάνει εξετάσεις, οι οποίες διέγνωσαν πρόβλημα σε μυ του ματιού. Μετά απ’ αυτό τον έβαλαν σε κατηγορία αθλητών με προβλήματα όρασης στους Παραολυμπιακούς.

 

Ο Χρήστος Ταμπαξής πήρε χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. ύπτιο και αργυρά στα 50 μ. ελεύθερο και στα 100 μ. ελεύθερο. Ο Ταμπαξής είναι 27 ετών, αγωνίζεται στην κατηγορία S1 (μια κατηγορία για αθλητές με εγκεφαλική παράλυση), γιατί πάσχει από σπαστική τετραπληγία από τη γέννησή του.

Η Ανθή Καραγιάννη πήρε αγρυρά μετάλλια στα 100 μ., στα 400 μ. και στο μήκος (κατηγορία Τα 13 του στίβου). Η Ανθή Καραγιάννη δε βλέπει καθόλου από το αριστερό της μάτι και ελάχιστα από το δεξί εκ γενετής. Στην κλήρωση που έγινε, για να μοιραστούν οι διαδρομές του τελικού των 100 μ. της κατηγορίας Τ13 της έλαχε η 8η διαδρομή. Όλες οι άλλες αθλήτριες έτρεξαν στα αριστερά της! Κι έτσι, όταν έφτασε στον τερματισμό, σε 12,87 δευτερόλεπτα δεν είχε ιδέα αν ήταν 2η ή 3η ή 6η ή 8η. Κατάλαβε, μόνο, ότι κάποια άλλη (η Ρωσίδα Σεμιόνοβα, ολυμπιονίκης και στο Σίδνεϊ) έχει κόψει το νήμα. «Δεύτερη» της φώναξε πριν τη σφίξει στην αγκαλιά της και την τυλίξει με τη γαλανόλευκη η προπονήτριά της Κατερίνα Δράκου.

Ο Κώστας Φύκας πήρε αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. και στα 100 μ. ελεύθερο (κατηγορία S8). Του λείπει το δεξί χέρι.

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης πήρε αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. ύπτιο (κατηγορία S1). Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, που ήταν δεύτερος πίσω από τον Ταμπαξή με 1.42. 34, πάσχει από σπαστική τετραπληγία.

Η Μαρία Καλπακίδου πήρε αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο (κατηγορία S2). Η Μαρία Καλπακίδου είναι παράλυτη στα κάτω άκρα.

Ο Γιώργος Καραμηνάς πήρε αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία (κατηγορία F52 για τετραπληγικούς). Από το αμαξίδιό του έριξε τη σφαίρα στα 8,51 μ. και κέρδισε εύκολα το ασημένιο.

Ο Ευθύμιος Καλαράς πήρε το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία. Ο 28χρονος Θωμάς Καλαράς που πήρε μέρος στην κατηγορία F54 των παραπληγικών, πήρε το αργυρό πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του.

Ο Γιάννης Κωστάκης πήρε χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο (κατηγορία S3).

Ο Γιώργος Καπελλάκης πήρε χάλκινο μετάλλιο στα 50 μ. ύπτιο (κατηγορία S2).

 

Ο Χρήστος Αγγουράκης πήρε χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία (κατηγορία F53). Από το 1976 μετέχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες ο Χρήστος Αγγουράκης. Θα ήταν η 8η αυτή, αλλά η Ελλάδα «ξέχασε» να στείλει ομάδα το 1984 στο Λος Άντζελες. Έχει ξανακερδίσει μετάλλια ο 52χρονος ρίπτης (και αρχικά κολυμβητής…), αλλά το φετινό, χάλκινο στη σφαιροβολία, ήταν σπέσιαλ.

Η Παρασκευή Κάντζα πήρε χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. (κατηγορία Τ11). Η Βούλα Κάντζα γεννήθηκε τυφλή πριν από 28 χρόνια.

Ηλιάδου Κασσιανή, Θεοδοσίου Βασιλική, Φωτιά Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

Παραολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 - Αριθμητικά στοιχεία ΚΑΙ δεδομένα

  1. 136 χώρες (νέος αριθμός ρεκόρ) συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.

  2. Ο συνολικός αριθμός των αθλητών που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ήταν 3.969 (2.763 άνδρες και 1.206 γυναίκες)

  3. Οι Έλληνες αθλητές ήταν 135

  4. 680 λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν τη φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων διανύοντας 410 χιλιόμετρα κατά το πέρασμά τους από 54 δήμους της Αττικής.

  5. Η Κίνα κέρδισε 141 μετάλλια (63 χρυσά, 46 αργυρά, 32 χάλκινα), καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, σε σύνολο 75 χωρών, στον πίνακα μεταλλίων.

  6. Η Ελλάδα κατέκτησε 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα), 9 περισσότερα από αυτά που είχε κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ.

  7. Πολυνίκης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 αναδείχθηκε η κολυμβήτρια Erin POPOVICH, που κατέκτησε 7 χρυσά μετάλλια

  8. Καταρρίφθηκαν 304 παγκόσμια ρεκόρ και 448 Παραολυμπιακά ρεκόρ στους Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.

  9. Ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων που πωλήθηκαν για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 ήταν σχεδόν 800.000.

Σελίδου Ελίζα (ΣΤ΄ Τάξη)


 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος