Οκτώβριος 2006

Αρ. Φύλλου 86

Έτος 11ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – Ιστορικός Πίνακας 1940 - 44.

Οι λαοί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η δυναμική αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατακτητών – Η πείνα του ’40

Η γαλανόλευκη σημαία

Ο πληθυσμός της Ελλάδας

Οι μαθητές που αρίστευσαν στο Γυμνάσιο – Η επιτυχούσα στις εισαγωγικές εξετάσεις – Κείμενο της εφημερίδας μας σε σχολικό βιβλίο – Το σχολείο μας άλλοτε και σήμερα

Επίσκεψη στους Δελφούς

Ηρακλής, ο ένδοξος ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας

Το πετρέλαιο - Πνευματικά δικαιώματα και ΑΕΠΙ

Γιατί το λέμε; Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

Ηρακλής , ο ένδοξος ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας

O Ηρακλής είναι ο ήρωας της ελληνικής μυθολογίας που έγινε παγκόσμια γνωστός για την παλικαριά και τη ρώμη του, που τον βοήθησαν να πετύχει σημαντικούς άθλους.

Ονομάστηκε Ηρακλής, δηλαδή αυτός που θα αποκτήσει κλέος (=δόξα) εξαιτίας της Ήρας. Γεννήθηκε στη Θήβα, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στη Θήβα κατέφυγαν η μητέρα του Αλκμήνη και ο σύζυγός της Αμφιτρύωνας, βασιλιάς των Μυκηνών. Στη διάρκεια μιας απουσίας του Αμφιτρύωνα από τη Θήβα σε εκστρατεία, ο Δίας, θαμπωμένος από την ομορφιά της Αλκμήνης, αποφάσισε να την πλανέψει. Πήρε λοιπόν τη μορφή του Αμφιτρύωνα και προσποιήθηκε ότι γύρισε νικητής από την εκστρατεία.

Καρπός αυτής της νύχτας ήταν δίδυμα αγόρια, ο Ηρακλής από τον Δία και ο Ιφικλής από τον Αμφιτρύωνα. Ο Δίας, όμως, ήταν αλαζονικός και καυχησιάρης. Έτσι, όταν πλησίαζε η μέρα της γέννησης του Ηρακλή, ανακοίνωσε μπροστά σ’ όλους τους θεούς ότι θα γεννηθεί κάποιος απόγονος του Περσέα που θα γίνει βασιλιάς των Μυκηνών.

Η Ήρα όμως δε σταμάτησε μόνο στη ματαίωση των σχεδίων του Δία. Έβαλε σκοπό να ξεκάνει τον Ηρακλή από την κούνια του. Έτσι, ενώ ήταν μόλις οκτώ μηνών, έστειλε εναντίον του δυο μεγάλα φίδια. Ο Ηρακλής κοιμόταν αμέριμνος στην κούνια του μαζί με τον αδερφό του Ιφικλή. Ξύπνησε, όμως, και όχι μόνο απέφυγε τα φίδια, αλλά και τα έπνιξε με τα χέρια του.

Όταν ήταν ακόμη νέος ο Ηρακλής, σκότωσε ένα λιοντάρι στον Κιθαιρώνα. Η παράδοση λέει ότι το δέρμα αυτού του λιονταριού φορούσε αργότερα ο Ηρακλής και αποτελούσε το σύμβολό του. Άλλοι, βέβαια, υποστηρίζουν ότι η λεοντή που φορούσε ο Ηρακλής προερχόταν από το λιοντάρι της Νεμέας. Παράλληλα προκάλεσε και έναν πόλεμο μεταξύ της Θήβας και του γειτονικού της Ορχομενού. Η Θήβα πλήρωνε ετήσιο φόρο εκατό βοδιών στον Ορχομενό ύστερα από μια οδυνηρή ήττα της σε κάποια διαμάχη τους. Για κακή τους τύχη, όμως, οι απεσταλμένοι του Ορχομενού για την είσπραξη του φόρου, έπεσαν πάνω στον Ηρακλή. Εκείνος τους περιποιήθηκε! Έκοψε τη μύτη και τα αυτιά τους και τους έστειλε δεμένους πισθάγκωνα πίσω στον Ορχομενό. Άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ξεσπάσει άγριος πόλεμος μεταξύ Θήβας και Ορχομενού, στον οποίο σκοτώθηκαν ο θνητός πατέρας του Ηρακλή, ο Αμφιτρύωνας, και ο βασιλιάς του Ορχομενού Εργίνος. Ο Ηρακλής πήρε ως δώρο από το βασιλιά της Θήβας την κόρη του Μεγάρα για γυναίκα του. Η Ήρα, όμως, δεν είχε ησυχάσει. Ζήλεψε την ευτυχία του ήρωα και του προκάλεσε καταστροφική μανία. Αυτή η μανία οδήγησε τον Ηρακλή στο να σκοτώσει τη Μεγάρα και τα τρία παιδιά του. Για να εξαγνιστεί, κατέφυγε στο μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός έλεγε πως ο εξαγνισμός θα συντελούνταν, αν ο Ηρακλής υπηρετούσε για δώδεκα χρόνια το βασιλιά Ευρυσθέα. Όταν πραγματοποιούσε τους άθλους που θα του επέβαλε ο Ευρυσθέας, θα γινόταν αθάνατος.

Ελένη Δημητριάδου (Γ΄ Τάξη)

*       *       *

Σύμφωνα με την κατάταξη του αρχαίου συγγραφέα Απολλόδωρου του Αθηναίου, ο Ηρακλής εκτέλεσε τους δώδεκα άθλους του σε οχτώ χρόνια και ένα μήνα. Οι πρώτοι έξι έγιναν στην Πελοπόννησο. Οι άθλοι είναι :

1.      το λιοντάρι της Νεμέας

2.      η Λερναία Ύδρα

3.      οι στυμφαλίδες όρνιθες

4.      το ιερό ελάφι της Άρτεμης

5.      ο κάπρος του Ερύμανθου

6.      οι στάβλοι του Αυγεία

7.      ο άγριος ταύρος της Κρήτης

8.      η ζώνη της Ιππολύτης

9.      τα άλογα του Διομήδη

10.  τα βόδια του Γηρυόνη

11.  ο Κέρβερος

12.  τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων

Παπαδόπουλος Στέφανος (Γ΄ Τάξη)

*       *       *

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ


 

Το  πρώτο έργο που ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή ήταν η εξόντωση του τρομερού λιονταριού της Νεμέας, περιοχής κοντά στην Κόρινθο. Το λιοντάρι αυτό κατοικούσε σε μια σπηλιά που είχε δυο ανοίγματα και επιπλέον δεν το έπιαναν τα βέλη και τα ακόντια. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος της κοιλάδας της Νεμέας.

Ο Ηρακλής ακολούθησε μια έξυπνη όσο και τολμηρή στρατηγική που ταίριαζε στον ηρωισμό του. Έκλεισε το ένα άνοιγμα της σπηλιάς μ’ ένα σωρό από πέτρες, αφού πρώτα μπήκε μέσα στη σπηλιά. Κατόπιν ήρθε αντιμέτωπος με το λιοντάρι. Πολύ γρήγορα τα όπλα του αποδείχτηκαν ανώφελα και έτσι αποφάσισε να το αντιμετωπίσει με τα ίδια του τα χέρια. Το ‘πιασε, λοιπόν, στα μπράτσα του και το έπνιξε. Κατόπιν το έγδαρε χρησιμοποιώντας τα δόντια του λιονταριού, μια και τα εργαλεία δεν το έπιαναν, το πήρε στους ώμους του και το έφερε στις Μυκήνες και στον Ευρυσθέα, όπως, άλλωστε, ήταν και η αποστολή του.

Ο μύθος λέει πως ο Ευρυσθέας τρόμαξε τόσο πολύ, μόλις είδε το σώμα του λιονταριού, που κρύφτηκε σ’ ένα μεγάλο χάλκινο πιθάρι. Ύστερα απ’ αυτό ο Ηρακλής υποχρεώθηκε να μη φέρνει τα λάφυρα των άθλων του μέσα στην πόλη, αλλά να δείχνει τα πειστήρια της εκτέλεσης του άθλου έξω από τα τείχη.

 

Κατερίνα Παπαδοπούλου  (Γ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος