ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου οι μαθητές του σχολείου μας μαζί με κάποιες τάξεις των περισσότερων σχολείων του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων στο οποίο ανήκουμε  (το Αρσένι, την Πετριά, το Λουτροχώρι και τα Σεβαστιανά) παρακολούθησαν στο Πνευματικό κέντρο του χωριού μας μια μουσική παράσταση του «ΛύρΑυλου».

Ο  «ΛύρΑυλος» δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο  μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθηγητή μουσικής,  ο οποίος με προσωπική του  δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες  της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής και ανακατασκεύασε  40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, σε όλον τον κόσμο.

O Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου παρουσίασαν, έπαιξαν, τραγούδησαν, ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον των παιδιών και ζωντάνεψαν με μοναδικό και ελκυστικό τρόπο τον πλούτο της Αρχαιοελληνικής και Παραδοσιακής Μουσικής.

30 σπάνια Αρχαιοελληνικά και Παραδοσιακά μουσικά όργανα ζωντάνεψαν μπροστά στα έκθαμβα μάτια των μαθητών. Από τη «θεία» Λύρα του Απόλλωνα έως τον μελωδικό αυλό, αλλά και τον ζουρνά, τη θρακιώτικη γκάιντα και τη νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου), τη φόρμιγγα (η παλαιότερη ίσως μορφή / εκδοχή της αρχαίας κιθάρας), την πανδούρα (τρίχορδο όργανο, πρόγονος του λαούτου), τον δίαυλο, το κοχύλι και πολλά άλλα.

Η προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και η ενημέρωση για τα υλικά και τους τρόπους  κατασκευής των οργάνων ήρθαν να συμπληρώσουν το  μελωδικό ταξίδι των παιδιών, στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και τα ίδια με την παρότρυνση και τον συντονισμό των παρουσιαστών, πράγμα που κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον τους σ? όλη τη διάρκεια της παράστασης.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *