«Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Έδεσσας-Γιαννιτσών
«Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Έδεσσας-Γιαννιτσών
Την Πέμπτη 26 Μαΐου οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης επισκεφτήκαμε το ΚΕΠΕΑ (Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) Έδεσσας – Γιαννιτσών προκειμένου να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Η μπάντα των απορριμματοφόρων». Εκεί μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε ο υπεύθυνος του προγράμματος, εκπαιδευτικός Θοδωρής Παπαϊωάννου.
Στην αρχή μας μίλησε για το ΚΕΠΕΑ, τον λόγο ύπαρξής του που είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι απέναντι στη φύση.
Στη συνέχεια, ξεκινώντας με την αφήγηση του παραμυθιού «Ο μικρός βασιλιάς και τα δώρα που δεν είχαν ενδιαφέρον», μας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πώς διάφορα απλά πράγματα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μπορούν να αποκτήσουν ενδιαφέρον και να χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο. Έτσι έβαλε τον προβληματισμό για την επαναχρησιμοποίηση διάφορων υλικών.
Στη συνέχεια πρόβαλε ένα powerpoint σχετικό με την επαναχρησιμοποίηση φθαρμένων εργαλείων, ρούχων, αγγείων, γυάλινων δοχείων, περγαμηνών, αλεξίπτωτων κ.λπ. από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αλλά και με τη δημιουργία μουσικών οργάνων από διάφορα υλικά παρμένα από τη φύση (από φυτά ή ζώα).
Ακολούθησε η παρουσίαση video με παιδιά να παίζουν μουσική με αυτοσχέδια όργανα από διάφορα «άχρηστα» υλικά αλλά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το video που αφορούσε το διάσημο μουσικό συγκρότημα STOMP, το οποίο χρησιμοποιεί τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα και παλιοσίδερα, ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ως αυτοσχέδια όργανα μουσικής σε μουσικές παραστάσεις που μαγεύουν το κοινό.
Αφού είδαμε όλα αυτά, ήρθε και η δική μας σειρά να γίνουμε μουσικοί χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα της μπάντας των απορριμματοφόρων, όλα φτιαγμένα από απορρίμματα. Δοκιμάσαμε τους ήχους που παράγει το κάθε όργανο, μας έδειξε τα διάφορα ρυθμικά σχήματα (μισά, τέταρτα, όγδοα) κι έπειτα βγήκαμε στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού με τα μουσικά μας όργανα, για να συνοδέψουμε τους ήχους του νερού με διαφορετικά ρυθμικά σχήματα και σε διαφορετική ένταση.
Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο χώρο του Κ.Π.Ε. όπου τα παιδιά συνόδεψαν με τα όργανά τους και τραγούδησαν τα τραγούδια «Το ελεφαντάκι» και «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης». Έπαιξαν το παιχνίδι «Βρες τον ρυθμό στα σκοτεινά» προσπαθώντας να βρουν το ρυθμό rock τραγουδιών και να τα συνοδέψουν με τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Κατόπιν ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μας παρουσίασε ακόμα περισσότερα αυτοσχέδια μουσικά όργανα.
Τελειώσαμε το πρόγραμμα τραγουδώντας και συνοδεύοντας με τα όργανά μας τραγούδια που τραγουδάμε στις διάφορες σχολικές γιορτές.
Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία στην οποία όλοι μας συμμετείχαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Διασκεδάσαμε αφάνταστα, αλλά πήραμε και το μήνυμα ότι πολλά από τα «άχρηστα» αντικείμενα που θα πετούσαμε στα σκουπίδια μπορούν να αποκτήσουν μια «καινούρια ζωή».
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Ερπετάριο που βρίσκεται στον χώρο του Μουσείου του Νερού όπου και θαυμάσαμε διάφορα είδη εντυπωσιακών ερπετών, όπως ανακόντα, βόες, ιγκουάνα διάφορα είδη χελωνών και πολλά άλλα, αλλά και διάφορα βαλσαμωμένα ζώα.
Φύγαμε εντυπωσιασμένοι απ’ όσα είδαμε στον χώρο του Ερπετάριου και με βαριά καρδιά πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το χωριό μας.