ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου η ΣΤ΄ τάξη επισκέφτηκε το δημαρχείο της Σκύδρας. Εκεί μας περίμενε ο κ. Ιγνάτης Καραπαναγιώτης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, ο οποίος μας ξενάγησε στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου.

Επισκεφτήκαμε με τη σειρά:
τα Δημοτολόγια και το Μητρώο Αρρένων, όπου μας ενημέρωσαν για τη λειτουργία τους οι κ. Ελένη Γαλίτη, Σοφία Καραμπατζάκη και Γιάννης Εγγονίδης,
το Ταμείο, όπου απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με τα έσοδα του Δήμου η κ. Μαρίνα Παπαϊωάννου,
το Πρωτόκολλο, όπου παραδώσαμε μια επιστολή για τη κ. Δήμαρχο προκειμένου να πρωτοκολληθεί και να διαβιβαστεί στην κ. Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και όπου μας μίλησε για την πρωτοκόλληση των εγγράφων ο κ. Αναστάσιος Τσίου,
το γραφείο προσωπικού, όπου ενημερωθήκαμε για το προσωπικό του Δήμου από την κ. Νικολέτα Σεμερτζίδου και τέλος
την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου, αφού πήραμε θέση στα έδρανα, συζητήσαμε για το πώς γίνονται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί ο κ. Ιγνάτης Καραπαναγιώτης απάντησε στις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει (τις ερωτήσεις για τα έσοδα μας τις είχε ήδη απαντήσει η κ. Παπαϊωάννου).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποια ζητήματα ασχολείται ο Δήμος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με όλα. Με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, π.χ. οι παιδικές χαρές. Οφείλει να τις κάνει ασφαλείς, για να παίζουν τα παιδιά. Τα σχολεία. Είναι αρμοδιότητα του Δήμου να έχουν θέρμανση, το κτήριο να είναι καλό, να έχει ύδρευση. Η καθαριότητα, τα τεχνικά έργα ( οι δρόμοι ), η άρδευση, οι εκδηλώσεις, ό,τι έχει να κάνει με τη γέννηση και τον θάνατο των πολιτών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πόσα μέλη αποτελείται το δημοτικό συμβούλιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 27 μέλη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάθε πότε συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συνεδριάζει όποτε υπάρχει ανάγκη αλλά το αργότερο μία φορά τον μήνα. Όποτε υπάρχουν επείγοντα θέματα, μπορεί να συνεδριάσει και δύο φορές τον μήνα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς γίνεται η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ορίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τα θέματα ημερήσιας διάταξη τα οποία θα κουβεντιάσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και αυτά συζητιούνται από το δημοτικό συμβούλιο. Η ημερήσια διάταξη εκτός από τα θέματα, τα οποία μπορεί να είναι τριάντα ή περισσότερα, αναφέρει πότε και πού γίνεται η συνεδρίαση. Για να ληφθούν αποφάσεις, ψηφίζουν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά δεν ψηφίζει η Δήμαρχος. Η Δήμαρχος εισηγείται, αλλά δεν ψηφίζει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των τοπικών κοινοτήτων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκτός από το δημοτικό συμβούλιο κάθε τοπική κοινότητα εκλέγει τον πρόεδρό της και το τοπικό της συμβούλιο. Ο πρόεδρος και οι τοπικοί σύμβουλοι εισηγούνται στο δημοτικό συμβούλιο με έγγραφό τους τα διάφορα προβλήματα του χωριού. Αντιμετωπίζονται για όλα τα χωριά, αλλά κάποιο χωριό μπορεί να έχει ειδικά προβλήματα και θα πρέπει να τα εισηγηθούν. Δεν αποφασίζει το τοπικό συμβούλιο, για να γίνει ένα έργο στο χωριό του, πρέπει να το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό είναι το κυρίαρχο όργανο. Το τοπικό συμβούλιο είναι συμβουλευτικό όργανο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν διαφωνίες στις συνεδριάσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλές. Εδώ γίνονται μάχες. Όπως και στην βουλή εξάλλου, αν είδατε στην τηλεόραση. Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη και τελικά αποφασίζει η πλειοψηφία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πού έχει έσοδα ο Δήμος, για να κάνει τα διάφορα έργα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε έσοδα από τα δημοτικά τέλη (τέλη νεκροταφείου 19 ? ανά οικογένεια), από πολιτικούς γάμους (30 ? για τους δημότες και 50 ? για άλλους πολίτες), τη λαϊκή αγορά (παζάρι), από άδειες μουσικής καταστημάτων, από έναρξη λειτουργίας καταστημάτων, από πρόστιμα του Κ.Ο.Κ., από δωρεές, από την εμποροπανήγυρη, από ενοικίαση κτηρίων ή χωραφιών του δήμου (π.χ. έχουμε ένα λατομείο στο Μάνδαλο που ενοικιάστηκε σε έναν ιδιώτη επιχειρηματία) και από την επιχορήγηση του κράτους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού χρησιμοποιεί αυτά τα έσοδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε όλα αυτά τα έργα που οφείλει να κάνει ο Δήμος. Να πληρώσει τους εργάτες καθαριότητας, να προσλάβει καινούργιους, να πάρει απορριμματοφόρα, στα τεχνικά έργα, στον δημοτικό φωτισμό, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς που έχουμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα έργα που έγιναν στο χωριό μας το 2016;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για τα συγκεκριμένα έργα που έχουνε γίνει. Σίγουρα όμως ξέρω ότι έχουνε γίνει αγροτικοί δρόμοι, καθαρισμός του ποταμιού που περνάει από το Ριζό, για να μην υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει ο Δήμος έσοδα από τη δραστηριότητα των συνεταιρισμών και με ποιο τρόπο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από χρήση των πομόνων του Δήμου για την άρδευση των χωραφιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν στον Δήμο μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είχαμε μια δημοτική επιχείρηση στο δήμο μας η οποία έκλεισε. Είναι υπό εκκαθάριση τώρα. Τα αντικείμενα που είχε ήταν πολιτιστικά, βιβλιοθήκη κ.α. Μεταβίβασε τις αρμοδιότητές της σε ένα νομικό πρόσωπο του Δήμου που λέγεται Ε.ΦΑ.Κ.Π.Π. (Ενιαίος Φορέας Αλληλεγγύης Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας), που έχει στην ευθύνη του τους παιδικούς σταθμούς, τη βιβλιοθήκη και τα πολιτιστικά, και τις υπόλοιπες αρμοδιότητες τις πήρε ο Δήμος όπως και το προσωπικό της. Είναι επομένως ο Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. Είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης ( ΔΕΥΑΣ) η οποία ασχολείται με την ύδρευση και την αποχέτευση στον Δήμο μας. Αυτές είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες εκδηλώσεις οργανώνει ο Δήμος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι τελευταίες εκδηλώσεις που ετοιμάζουμε είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Το Σάββατο θα έχουμε την εκδήλωση «Αμόλα καλούμπα ? Ιστορία χαρταετού» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπου και θα μοιραστούν και χαρταετοί. Άλλες εκδηλώσεις είναι η Εμποροπανήγυρη τον Αύγουστο, η Ανθοέκθεση την Άνοιξη, Το χωριό του Αϊ Βασίλη. Ο Δήμος ενισχύει και υποστηρίζει τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους στις δράσεις τους. Παλαιότερα ο Δήμος επιχορηγούσε θεατρικά σχήματα και τραγουδιστές, για να δώσουν παραστάτες στο Δημοτικό θέατρο στο Μαυροβούνι. Μια άλλη εκδήλωση είναι η βράβευση των μαθητών που πετυχαίνουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι και τα Τ.Ε.Ι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε ξηλώσει τις παιδικές χαρές και δεν έχουμε πού να παίξουμε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχετε δίκιο. Ξηλώσαμε τις παιδικές χαρές και έπρεπε γρήγορα να τις ξηλώσουμε, γιατί υπήρχε εισαγγελική εντολή. Οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι ασφαλείς και αυτές που υπάρχουν σήμερα στον Δήμο δεν είναι ασφαλείς. Έπρεπε να τις ξηλώσουμε. Πρέπει τώρα να ξοδέψουμε λεφτά, για να πάρουμε καινούρια όργανα, ασφαλή, για να μην χτυπάνε τα παιδιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως ξέρετε πότε θα ξαναγίνουν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε παιδική χαρά κοστίζει από 50.000 έως 200.000?. Άρα λοιπόν δεν φτάνουν τα λεφτά που έχουμε, για να γίνουν άμεσα. Θα γίνουν σιγά σιγά.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στον πάνω όροφο όπου συναντήσαμε τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Λαουντό με τον οποίο συζητήσαμε για θέματα της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα για τα σχολεία. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συναντήσουμε τη Δήμαρχο, γιατί είχε αναχωρήσει για ταξίδι στην Αθήνα. Όπως, όμως, είχαμε αναφέρει και πριν παραδώσαμε την παρακάτω επιστολή:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Αγαπητή κυρία Δήμαρχε,
Είμαστε οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ριζού και, με αφορμή την επίσκεψή μας στο δημαρχείο, αποφασίσαμε να σας παρουσιάζουμε μερικά από τα προβλήματα που εντοπίσαμε στο χωριό μας και στο σχολείο μας. Γυρίσαμε το χωριό και φωτογραφίσαμε αυτά τα προβλήματα για να σας τα παρουσιάσουμε. Κάποια από αυτά είναι:
Οι παιδικές χαρές. Πριν από λίγο καιρό ο δήμος έβγαλε τα παιχνίδια από τις παιδικές χαρές του χωριού μας επειδή ήταν χαλασμένα. Πότε θα ξαναβάλετε καινούρια παιχνίδια;
Τα αποδυτήρια του γηπέδου έχουν φθορές από την υγρασία (διαρροή) και πρέπει να επισκευαστούν.
Στις μπασκέτες του γηπέδου είναι σπασμένα τα ταμπλό και δεν έχουμε άλλες εκτός από του σχολείου για να παίξουμε. Θα θέλαμε να τις επιδιορθώσετε.
Κάποιοι δρόμοι είναι γεμάτοι χόρτα και βάτα κι από τις δύο μεριές και πρέπει να καθαριστούν, όπως επίσης και κάποια οικόπεδα είναι γεμάτα με χόρτα και καλάμια.
Τα κάγκελα στη γέφυρα που βρίσκεται στο ποτάμι στο δρόμο προς Σεβαστιανά, είναι χαλασμένα και επικίνδυνα. Πρέπει να επισκευαστούν, γιατί περνάνε και παιδιά από κει.
Σε πολλά σημεία του χωριού μας υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια και μπάζα και πρέπει να καθαριστούν.
Στο σχολείο μας πρέπει να φτιαχτεί μια ράμπα για τα ΑμΕΑ.
Να βαφεί το κτήριο του σχολείου εξωτερικά, τα υπόστεγα, το κιόσκι, τα παγκάκια και οι τραπεζόπαγκοι.
Πρέπει να φτιαχτούν έξοδοι κινδύνου στο κυρίως κτήριο και στο ημιυπόγειο.
Θα θέλαμε, τέλος, έναν κάδο ανακύκλωσης στην αυλή του σχολείου.
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά ελπίζουμε να μπορέσετε να λύσετε κάποια από αυτά.
Με εκτίμηση οι μαθητές
της ΣΤ΄ Τάξης του Δ.Σ. Ριζού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *