ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στις 31.1.2023  πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Η παράσταση που παρακολούθησαν οι μαθητές είχε τίτλο: «Γκάρης, το μιούζικαλ».

Η άφιξη των  παιδιών στο Θέατρο συνοδεύτηκε από επιφωνήματα θαυμασμού, αφού ο χώρος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Όταν ξεκίνησε η παράσταση ,οι μαθητές βρίσκονταν στις θέσεις τους και οι εικόνες, τα χρώματα και ο χαρούμενος ήχος προκάλεσαν τον ενθουσιασμό μικρών και μεγάλων.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Γκάρης, το μιούζικαλ είναι η ιστορία ενός γαϊδάρου, που με την ανέλπιστη ικανότητά του να πετάει ,παρασύρει τα παιδιά σε συναρπαστικές περιπέτειες και ανατρέπει την αναμενόμενη απάντηση του λαϊκού παιχνιδιού (αλλά και του ρητορικού ερωτήματος), «πετάει ο γάιδαρος;».

Η Τασούλα, μια δυναμική δημοσιογράφος, καλείται να γράψει ένα άρθρο για τον Σούπερμαν. Εκείνη όμως, μέσα σε έναν οίστρο δημιουργικότητας και έρευνας, αρχίζει να αναρωτιέται  το πώς εδραιώθηκε η κακή φήμη των γαϊδάρων. Έτσι ξεκινά μια αναζήτηση για να εντοπίσει πού βασίζονται αυτές οι προκαταλήψεις και πώς μπορούμε να δούμε τα τόσο ιδιαίτερα και καλοσυνάτα ζώα αυτά αλλιώς.

Ο Γκάρης είναι ένας γάιδαρος που κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι μπορεί να πετάξει. Η υπερδύναμή του ενεργοποιείται όμως, μόνο μέσω της ενσυναίσθησης: αφουγκράζεται και νιώθει τον πόνο των άλλων και στο τέλος τους βοηθά – με κριτήριο πάντοτε το καλό και το δίκαιο. Ο Γκάρης, θα μεταφέρει τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας, κάνοντάς τα να αγαπήσουν έναν «δικό μας» σούπερ ήρωα: το ταλαιπωρημένο ανά τους αιώνες γαϊδουράκι της ελληνικής υπαίθρου. Κι είναι αυτό, το παρεξηγημένο στη λαϊκή μας παράδοση, αλλά και στη γλώσσα μας, ζώο, που καταφέρνει να κάνει την υπέρβαση: να μας «πετάξει» σε έναν τόπο όπου οι έννοιες της δικαιοσύνης, της συντροφικότητας, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης επανακτούν τη θέση τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στο τέλος της παράστασης, οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρακολούθησαν το έργο ήταν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι από το μήνυμα της ενσυναίσθησης. Στα θετικά επίσης της εκπαιδευτικής εκδρομής συγκαταλέγονται η επικοινωνία με μαθητές τεσσάρων διαφορετικών σχολείων της Θεσσαλονίκης που απόλαυσαν την παράσταση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *