Απρίλιος 2004

Αρ. Φύλλου 68

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Απρίλιος - Πρωταπριλιά - Ο ψεύτης και ο πονηρός

2 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - Βιβλία

Μάιος Η Εργατική Πρωτομαγιά - Πασχαλινά κουλουράκια

Παρουσίαση εργασίας - Για τον ποιητή της Ελλάδας

Επίσκεψη στο Πρωτοδικείο της Έδεσσας - Επίσκεψη στην εφημερίδα "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ"

Επίσκεψη στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Επίσκεψη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Πολυφύτου - Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες

Πλανήτης Ουρανός - Γιατί το λέμε - Εγκέλαδος

Μέτρα προστασίας απ' τους σεισμούς - Κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας

Μεσογειακή διατροφή - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

1. Μεσογειακή διατροφή
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, και ιδιαίτερα η ελληνική παραλλαγή της, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τα ακόλουθα οκτώ βασικά χαρακτηριστικά:
· Χρησιμοποίηση ελαιολάδου
· Μεγάλη κατανάλωση λαχανικών
· Μεγάλη κατανάλωση φρούτων
· Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών (συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού)
· Μεγάλη κατανάλωση οσπρίων
· Μικρή κατανάλωση κρεατοσκευασμάτων
· Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
· Μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος
Στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή, γεύματα όπως οι σούπες και οι σαλάτες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ψωμιού ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί), ελαιολάδου, οσπρίων και λαχανικών. Η πρόσληψη γάλακτος είναι μέτρια, αλλά η κατανάλωση τυριού και, σε μικρότερο βαθμό, γιαουρτιού είναι υψηλή. Η φέτα προστίθεται συνήθως στις περισσότερες από τις σαλάτες και τα μαγειρεμένα λαχανικά. Η κατανάλωση κρέατος γίνεται λίγες φορές το μήνα. Η κατανάλωση ψαριών είναι συνάρτηση της απόστασης από τη θάλασσα. Το κρασί καταναλώνεται σε μετρημένες ποσότητες από ενήλικες και σχεδόν πάντοτε κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

2. Διαγραμματική απεικόνιση των διατροφικών συστάσεων σε επίπεδο τροφίμων 
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής παρουσιάζει μια διαγραμματική απεικόνιση των συστάσεων για την κατανάλωση των διαφόρων ομάδων τροφίμων και για τη φυσική δραστηριότητα. Αξίζει, όμως, να επισημανθούν και τα παρακάτω πρόσθετα στοιχεία:
· Μην ξεπερνάτε το επιθυμητό βάρος για το ύψος σας.
· Τρώτε αργά, κατά προτίμηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, χωρίς άγχος και με τη συντροφιά προσφιλών προσώπων.
· Προτιμάτε φρούτα ή ξηρούς καρπούς και όχι γλυκίσματα στα ενδιάμεσα μικρογεύματα.
· Προτιμάτε ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
· Προτιμάτε το νερό και όχι τα αναψυκτικά.
· Τα υγιή άτομα (πλην των εγκύων) δε χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.), όταν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
· Τα υποθερμιδικά (light) τρόφιμα δεν αποτελούν υποκατάστατο της φυσικής άσκησης για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
· Η υποδειγματική διατροφή αποτελεί τον τελικό στόχο, αλλά η υιοθέτησή της σε καθημερινή βάση μπορεί να γίνει προοδευτικά.

(Από το βιβλίο "Βλέπω τον σημερινό κόσμο")
Παναούση Κατερίνα (ΣΤ΄ Τάξη)


ΑΝΕΚΔΟΤΑ
"Το νερό ήταν ανούσιο"
Γιατρός: Όπως είπαμε κ. Μεθύστακα, θα πίνετε το φάρμακο και μετά θα πίνετε ένα ποτήρι νερό, για να σας φύγει η γεύση του φαρμάκου.
Μεθύστακας: Και η γεύση του νερού, πώς θα μου φύγει, γιατρέ;
* * *
"Πολύ φρέσκα"
Πελάτης: Γκαρσόν, θέλω μπαρμπούνι, αλλά μόνον αν είναι φρέσκα, σαν κι αυτά που έφαγα προχτές.
Γκαρσόν: Μείνετε ήσυχος, κύριε, έχουμε ακόμη από τα ίδια!
Αντωνιάδου Άννα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
"Το αμπέλι θέλει αμπελουργό και το καράβι ναύτες"
Κάθε δουλειά χρειάζεται τον ειδικό τεχνίτη της.
* * *
"Όποιος έχει γένια, τρώει με το δεσπότη"
Όποιος έχει γνωριμίες ή μέσα, αυτός απολαμβάνει προνόμια.
Φαντίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος