Απρίλιος 2004

Αρ. Φύλλου 68

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Απρίλιος - Πρωταπριλιά - Ο ψεύτης και ο πονηρός

2 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - Βιβλία

Μάιος Η Εργατική Πρωτομαγιά - Πασχαλινά κουλουράκια

Παρουσίαση εργασίας - Για τον ποιητή της Ελλάδας

Επίσκεψη στο Πρωτοδικείο της Έδεσσας - Επίσκεψη στην εφημερίδα "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ"

Επίσκεψη στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Επίσκεψη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Πολυφύτου - Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες

Πλανήτης Ουρανός - Γιατί το λέμε - Εγκέλαδος

Μέτρα προστασίας απ' τους σεισμούς - Κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας

Μεσογειακή διατροφή - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Την Παρασκευή 30 Απριλίου, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, επισκεφτήκαμε το Πρωτοδικείο της Έδεσσας. Εκεί συναντήσαμε την Επιμελήτρια του δικαστηρίου κυρία Μαρία Μακράκη, η οποία μας μίλησε για τις βαθμίδες της δικαιοσύνης. Μας είπε ότι οι βαθμίδες της δικαιοσύνης είναι:
1. Το πταισματοδικείο (Ειρηνοδικείο), όπου δικάζονται τα πταίσματα, δηλαδή πράξεις μικρότερης βαρύτητας.
2. Το μονομελές ανηλίκων, όπου δικάζονται ανήλικοι από 8 έως 18 ετών. Η σύνθεση του δικαστηρίου είναι: ένας δικαστής, εισαγγελέας και γραμματέας. Το δικαστήριο δεν επιβάλει ποινές, γιατί οι ανήλικοι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, για να τις εξαγοράσουν. Παίρνει όμως αναμορφωτικά μέτρα, που είναι:
· Επίπληξη (παρατήρηση), ώστε ο ανήλικος να μην ξανακάνει παράβαση.
· Επιμέλεια γονέων, δηλαδή το δικαστήριο ελέγχει τους γονείς που είναι υπεύθυνοι για την επιμέλεια των παιδιών τους.
· Επιμέλεια από υπηρεσία επιμελητών, δηλαδή κάποιοι δικαστικοί επιτηρούν τους ανηλίκους, για να δουν αν συνεχίζουν τα παραπτώματα.
· Εγκλεισμός σε αναμορφωτήρια, τα οποία είναι ιδρύματα που έχουν σκοπό να βοηθήσουν του ανήλικους παραβάτες, που δεν έχουν συμμορφωθεί με τα προηγούμενα μέτρα, να καταλάβουν το λάθος τους και να μην το ξανακάνουν.
3. Το τριμελές ανηλίκων που η σύνθεσή του είναι: τρεις δικαστές, εισαγγελέας και γραμματέας. Το τριμελές δικάζει σοβαρότερα αδικήματα (κακουργηματικές πράξεις) και στέλνει τους ανήλικους σε Σωφρονιστικά καταστήματα. Η διαφορά του Αναμορφωτήριου από το Σωφρονιστικό κατάστημα είναι ότι για το Αναμορφωτήριο δεν ορίζεται ο χρόνος παραμονής του ανήλικου, ο οποίος εξαρτάται από τη συμπεριφορά του, ενώ για τα Σωφρονιστικά καταστήματα ορίζεται ελάχιστη και μέγιστη παραμονή.
4. Μονομελές ενηλίκων
5. Τριμελές ενηλίκων
Οι ποινές που επιβάλλονται από αυτά τα δικαστήρια μπορεί να είναι χρηματικές, φυλάκισης ή και τα δύο. Μπορεί επίσης να είναι εξαγοράσιμες ή όχι, με αναστολή ή όχι. Αυτό το αποφασίζει κάθε φορά το δικαστήριο.
6. Το Εφετείο στο οποίο γίνονται εφέσεις για τις ποινές που επιβάλλουν τα προηγούμενα δικαστήρια. Το Εφετείο εξετάζει ξανά τις υποθέσεις και αφήνει την ίδια ποινή, τη μειώνει ή σπάνια την αυξάνει.
7. Ο Άρειος Πάγος στον οποίο μπορούν να προσφύγουν όσοι δεν μείνουν ικανοποιημένοι από την απόφαση του Εφετείου.
Σε όλα τα προηγούμενα δικαστήρια δικάζονται ποινικές υποθέσεις.
8. Το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου δικάζονται πολιτικές υποθέσεις.
Αφού μας ενημέρωσε η κυρία Μακράκη, πήγαμε στην αίθουσα του δικαστηρίου, για να παρακολουθήσουμε δίκες. Οι υποθέσεις ήταν για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., παραβάσεις σχετικές με το Τ.Ε.Β.Ε., πολεοδομικές παραβάσεις, αγορανομικές παραβάσεις κ.ά. 
Εντύπωση μας έκαναν οι κατηγορούμενοι που έλεγαν πάρα πολλά ψέματα, αλλά η εισαγγελέας έδειχνε ότι δεν τους πίστευε. Επίσης μας έκανε εντύπωση η αυστηρότητα της εισαγγελέα.

Αντωνιάδου Άννα, Γιαπράκης Μάκης, Παπαδόπουλος Κώστας (ΣΤ΄ Τάξη)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ"

Μετά το Πρωτοδικείο επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της τοπικής εφημερίδας "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ". Εκεί μας υποδέχτηκαν με χαρά, μας ξενάγησαν στους χώρους εργασίας τους και μας εξήγησαν πώς φτιάχνεται μια εφημερίδα.
Αρχικά οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας γράφουν τα κείμενα των ειδήσεων. Πολλές ειδήσεις τις παίρνουν από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.ά.) μέσω internet. Στη συνέχεια περνάνε τα κείμενα στους υπολογιστές. Ακολουθεί η σελιδοποίηση, δηλαδή τοποθετούν τα κείμενα και τις φωτογραφίες στις σελίδες που πρέπει. Μετά γίνεται το μοντάζ σε ριζόχαρτο, με τέσσερα βασικά χρώματα για τα χρωματιστά μέρη της εφημερίδας και τις φωτογραφίες. Κατόπιν τα εμφανίζουν σε φιλμ τσίγκου σ' ένα μηχάνημα που ονομάζεται φωτομεταφορείο. Από εκεί τα κείμενα πηγαίνουν για εκτύπωση στις εκτυπωτικές μηχανές.
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται στις ίδιες εγκαταστάσεις και η εκτύπωση βιβλίων, διαφημιστικών φυλλαδίων κλπ.
Στο τέλος μας μοίρασαν κάποια φύλλα από τις εφημερίδες που εκδίδονται στις εγκαταστάσεις τους ("ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ", "ΠΡΩΙΝΗ", "ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ") και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες, μία από τις οποίες δημοσιεύτηκε στις σελίδες της "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗΣ" και της "ΠΡΩΙΝΗΣ". 

Παναούση Κατερίνα, Σελίδου Χαρούλα, Ταταρίδου Μιλένα (ΣΤ΄ Τάξη)


 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος