Δεκέμβριος 2002

Αρ. Φύλλου 56

Έτος 7ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Γράμματα στον Αϊ - Βασίλη από τα παιδιά της Β΄ τάξης - Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων

Οι καλικάντζαροι - Χριστούγεννα της πατρίδας μας

Ήταν ευχή - Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τη Μακεδονία

Ξέρετε τι είναι ο περίφημος Αϊ - Βασίλης; - Ο βοηθός του Αϊ Βασίλη - Ο αγαπημένος μου φίλος, ο Βίνος

Ο μαγικός χιονάνθρωπος

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης και επίσκεψη στο Παλαί ντε σπορ

Συνέντευξη από τον ηθοποιό Βασίλη Λιάκο, πρωταγωνιστή της παράστασης "Η μάχη των μικρών εξερευνητών"

Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω είναι ξεναγός - Η τελετή ενθρόνισης του μητροπολίτη Ιωήλ

Γιατί το λέμε - Ο κόκκινος πλανήτης - Παροιμίες ανέκδοτα

1η Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας το θέατρο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση «Η μάχη των μικρών εξερευνητών».

Η υπόθεση του έργου:

Μια φορά ήταν τρία παιδιά, η Μαιρούλα, ο Νότης και ο Αντώνης, που ήθελαν να εξερευνήσουν το δάσος, αλλά δεν τους άφηναν οι γονείς τους να πάνε. Έτσι ένα απόγευμα το έσκασαν για να πάνε στο δάσος. Όπως προχωρούσαν σταμάτησαν για να φάνε κάτι και να ξεκουραστούν. Μόλις τελείωσαν το φαγητό αποκοιμήθηκαν. Μετά από λίγη ώρα η Μαιρούλα ξύπνησε, προχώρησε μέσα στο δάσος και αντίκρισε ένα σπίτι. Μπήκε μέσα και το εξερεύνησε. Τότε κατάλαβε πως ήταν το σπίτι ενός παλιού φιλοσόφου. Σ’ αυτό το σπίτι υπήρχαν κάποια βιβλία που μάλωναν για το ποιο είναι το καλύτερο. Ήταν τα βιβλία των μαθηματικών, της φιλοσοφίας και της ιστορίας. Η Μαιρούλα τους ζήτησε να μη μαλώνουν κι εκείνα σταμάτησαν και τότε γνωρίστηκαν καλύτερα. Κατόπιν φώναξε τα άλλα παιδιά, για να δουν τα βιβλία. Τα δυο παιδιά τρόμαξαν, γιατί νόμισαν ότι είναι φαντάσματα. Σιγά σιγά γνωρίστηκαν με τα βιβλία και έπιασαν συζήτηση για το ποιο βιβλίο αρέσει περισσότερο στο καθένα. Μετά πήραν τα βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη κι άρχισαν να διαβάζουν. Από το πολύ διάβασμα αποκοιμήθηκαν. 

Ξύπνησαν όταν ακούστηκε μια φωνή, και είδα να έρχονται ο αστυνόμος και ο πατέρας του Νότη και της Μαιρούλας. Αναστατώθηκαν και δεν ήξεραν πού να κρυφτούν. Είδαν τα βιβλία και σκέφτηκαν να κρυφτούν εκεί μέσα. Ο αστυνόμος φοβόταν να μπει μέσα στο σπίτι, αλλά τον έπεισε ο πατέρας των παιδιών. Άκουσαν φωνές από τα βιβλία. Ο αστυνόμος φοβήθηκε πολύ και έφυγε τρέχοντας, μαζί και ο πατέρας των παιδιών.

Μετά απ’ αυτό που συνέβη, τα παιδιά γύρισαν στο σπίτι, είπαν ψέματα στους γονείς τους και το έριξαν με τα μούτρα στο διάβασμα. Οι γονείς άρχισαν να αναρωτιούνται πώς διάβαζαν έτσι. Αυτό συνεχίστηκε για μερικές βδομάδες και μετά τα παιδιά είπαν την αλήθεια στους γονείς τους.

Τα μηνύματα που βγαίνουν από αυτό το έργο είναι ότι δεν πρέπει να λέμε ψέματα στους γονείς μας και ότι πρέπει να διαβάζουμε, γιατί το διάβασμα είναι πολύ σπουδαίο πράγμα.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Χρύσα Μπαρά (Αντώνης), Βασίλης Λιάκος (αστυνόμος), Φωτεινή Τοπαλίδου (Μαιρούλα), Χρύσα Παπά (Νότης), Αγγελική Φουντούκη (Σταυρούλα), Σοφία Αρμάου (Ευανθία), Σωτήρης Τάχογλου (Ευριπίδης).

Μετά από το θέατρο επισκεφτήκαμε το Παλαί Ντε Σπορ. Εκεί παρακολουθήσαμε τους φοιτητές του Τ. Ε. Φ. Α. Α. να προπονούνται στο γήπεδο του μπάσκετ. Μετά πήγαμε στα υπόγεια. Εκεί πήγαμε πρώτα στο χώρο της πυγμαχίας όπου μας μίλησε ένας προπονητής για την πυγμαχία. Μας έδειξε κάποιες κινήσεις και μετά παίξαμε πυγμαχία. Μόλις τελειώσαμε πήγαμε στο χώρο της ρυθμικής γυμναστικής. Παρακολουθήσαμε από μικρά κορίτσια ένα πρόγραμμα με σκοινί, στεφάνια, μπάλες και ένα ελεύθερο πρόγραμμα. Ύστερα πήγαμε στο χώρο που προπονούνται για το μπάντμιντον, όπου η γυμνάστριά μας εξήγησε πώς παίζεται. Μετά πήγαμε στο σκάμμα όπου είδαμε αθλητές να πηδάνε μήκος.

Αυτή ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή.

Βασιλειάδης Άγγελος, Σιδηρόπουλος Γιώργος (ΣΤ΄ Τάξη)

Αντωνιάδου Άννα, Ταταρίδου Μιλένα (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος