Δεκέμβριος 2007

Αρ. Φύλλου 95

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δεκέμβριος

Έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Η ελληνική Πρωτοχρονιά - Πώς το έλατο έγινε χριστουγεννιάτικο δέντρο

Οι καλικάντζαροι – Το όνειρο του Δωδεκάμερου

Έλληνες συνθέτες – Μάνος Λοΐζος

Ταυρομαχίες - Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων

Οι πλανήτες – Γαία ή Γη

Λαοί αυτόχθονες – ιθαγενείς (Α΄ μέρος)

Αινίγματα και στίχοι από τους μαθητές της Β΄ τάξης

Γιατί το λέμε; - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8 (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας) και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες. 

Γαία Ή  Γη

Είναι  η  αρχαιότερη  από όλες  τις  ελληνικές  θεότητες. Είναι  η  Μητέρα –Γη,  που από αυτήν προήλθαν όλοι οι θεοί, οι άνθρωποι και τα αγαθά. Γενικά, είναι η θεά από την οποία προέρχεται, κατά τους αρχαίους Έλληνες, κάθε είδους ζωή και σε  αυτήν επιστρέφει.

Οι οπαδοί της Ορφικής θρησκείας υποστήριζαν ότι γεννήθηκε μαζί με τον ουρανό  και τον Ωκεανό. Στον Όμηρο βλέπουμε πως η Γαία εποπτεύει και προσέχει αν οι άνθρωποι είναι πιστοί στους όρκους που δίνουν. Και ακόμη ότι οι αρχαίοι θυσίασαν προς τιμήν της μαύρα αρνιά. Κι ο Ησίοδος ασχολείται με τη γέννησή της και λέει πως στην αρχή του κόσμου γεννήθηκαν τα τρία στοιχεία: το Χάος, η Γαία και ο Έρωτας. Η  Γαία με τη σειρά της γέννησε τον Ουρανό, τα βουνά, το Πέλαγος και τον Πόντο. Ύστερα, από τον Ουρανό γέννησε τους Τιτάνες, τους Κύκλωπες, τους Εκατόγχειρες και αργότερα τις Ερινύες και τους Γίγαντες. Με τον Πόντο έπειτα γέννησε το Νηρέα, το Θαύμαντα, το Φορκή, την Ευρυβίη και την Κητώ. Από τον Τάρταρο απόκτησε το τέρας Τυφωέα.

Ένας μύθος αναφέρει ότι η Γαία ήταν βοηθός του Κρόνου, όταν αυτός πολέμησε εναντίον του Ουρανού. Αργότερα όμως βοήθησε το Δία στον αγώνα του εναντίον του  Κρόνου.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι η Γαία έχει μαντικές ικανότητες και τα πιο παλιά χρόνια  της είχαν αφιερώσει μαντεία. Αργότερα η λατρεία της συγχωνεύτηκε με τη λατρεία  παρόμοιων θεών. Σύμβολά της ήταν το φίδι, το κέρατο της αφθονίας, λουλούδια και καρποί.


 

Παπαδόπουλος Αντώνης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος