Ιανουάριος 2006

Αρ. Φύλλου 81

Έτος 10ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τα σπουδαιότερα γεγονότα από τη χρονιά που πέρασε στην Ελλάδα και στον κόσμο

Τα σημαντικότερα γεγονότα που μας συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε

Το άναμμα της φωτιάς

Ο αγιασμός των υδάτων - Ο αγιασμός των υδάτων στο χωριό μας – Γράμμα στον Αϊ - Βασίλη

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας – Το κόψιμο της Πίτας

Η μάγισσα του χιονιού

Γιατί το λέμε; - Οι μαθητές της Ε΄ τάξης σας προτείνουν να διαβάσετε

Τα ζώα - Ένα ζώο που αγαπώ

«Τον άρτον ημών τον επιούσιον…» - Εκφράσεις που έχουν σχέση με το ψωμί – Ομαδικά παιχνίδια (Το προζύμι)

Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

Τα  Ζώα

Χιμπατζής: Μαζί με τον Γορίλα είναι το ζώο που συγγενεύει περισσότερο με τον άνθρωπο. Ζυγίζει 36 έως 50 κιλά. Σχεδόν το μισό χρόνο τον περνά πάνω στη γη περπατώντας στα τέσσερα. Ζει στη ΒΔ Τανζανία. Τρέφεται κυρίως με φρούτα, τρυφερά φύλλα, φλούδες δέντρων, μυρμήγκια, τερμίτες ακόμη και κρέας. Η περίοδος κυοφορίας διαρκεί 225 ημέρες. Τα θηλυκά με τα μικρά τους ζουν κατά ομάδες. Ο μικρός χιμπατζής στην αρχή μεταφέρεται γαντζωμένος γερά στην κοιλιά της μητέρας του. Σε περιόδους αφθονίας εντόμων, όπως τερμίτες ,οι χιμπατζήδες σπάζουν ένα μικρό κλαδί, το καθαρίζουν από τα φύλλα, το βυθίζουν στη φωλιά των τερμιτών και, όταν ανέβουν αρκετοί τερμίτες πάνω  στο κλαδί ,το τραβούν πάνω και το γλείφουν. Το ίδιο κάνουν και στις φωλιές των αγριομελισσών. Για να περάσουν τη νύχτα, κατασκευάζουν πρόχειρες φωλιές στα δέντρα, με τα κλαδιά που πλέκουν μεταξύ τους και κοιμούνται με τα πόδια μαζεμένα. Εχθροί του χιμπατζή είναι τα αιλουροειδή.

 Μανδρίλλος: Ανήκει στους  κερκοπίθηκους. Το μήκος του αρσενικού είναι 70-80 εκ. Και το βάρος 20 κ. περίπου. Το κεφάλι τους είναι μεγάλο και το πρόσωπό του προεξέχει. Οι αρσενικοί έχουν φωτεινή κόκκινη μύτη και λαμπρές δερμάτινες πτυχές κατά μήκος των παρειών (τα πιο χρωματισμένα τα θηλαστικά).Ζουν στη δυτική Αφρική σε δάση με  άγριες ορεινές περιοχές. Είναι ζώα παμφάγα.

 Κροταλίες: Φίδια που ονομάζονται έτσι από το κροτάλισμα της ουράς τους. Ζουν μόνον στην Αμερική, με 30 γνωστά είδη, που κατανέμονται από τον Καναδά ως τα νότια της Νοτίου Αμερικής. Στις Η.Π.Α. ζουν τα πιο επικίνδυνα είδη, έχουν αιμοτοξικό δηλητήριο του αίματος.

 Μάρτες: Έχουν μήκος 55-80 εκ. Και ουρά 40εκ.Το χρώμα τους είναι συνδυασμός μαύρου – γκρίζου, λευκού και χρυσοκίτρινου. Ζουν στην νοτιοανατολική Ασία, στην Ε.Σ.Σ.Δ. και στην Άπω Ανατολή. Τρέφονται με τρωκτικά, πτηνά, μα επιτίθενται και εναντίον μικρών οπληφόρων ζώων.

 Τροχός: Είναι ζώο θηλαστικό, με μήκος 90 εκ. και βάρος μέχρι 30 κιλά. Ο τροχός είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη και στην Ασία. Ζει στις στέπες και ημιερήμους, σε χαράδρες και φαράγγια ,σε τρύπες  που σκάβει μέσα στη γη. Τρέφεται με ριζώματα, ρόγες, καρύδια, μανιτάρια ,μικρά θηλαστικά, βατράχους, σαύρες, έντομα και σκουλήκια.


 

Ράνια Σελίδου, Χρύσα Παπαδοπούλου (ΣΤ΄  Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος