Μάιος 2007

Αρ. Φύλλου 92

Έτος 11ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

19 Μαΐου – Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Η Άλωση της Πόλης – 31 Μαΐου – Παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος

ενέργειας Δραστηριότητες του Σχολείου μας – 5 Ιουνίου – Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – Γράμμα μιας χελώνας καρέτα – καρέτα στους ανθρώπους – Ο Τριγωνοψαρούλης και η χελώνα καρέτα - καρέτα

Εξοικονόμηση - Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Κρύας Βρύσης

Επίσκεψη στο Οικολογικό Πάρκο Κρύας Βρύσης

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας

Συνεντεύξεις από μετανάστες

Συνέντευξη από την κ. Φαντίδου Βαγγελιώ, μέλος του Δ. Σ. της Ομάδας Διάσωσης του Δήμου Σκύδρας

Νησιά της Ελλάδας – Κυκλάδες

Γιατί το λέμε; - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τα πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων πήραν το όνομά τους από το κυκλικό σχήμα που χαράζουν στο Αιγαίο γύρω από το ιερό νησί της Δήλου.
Σπαρμένα λευκά σπίτια και ξωκλήσια, γραφικά λιμάνια και ανεμόμυλους, χαμένα στο απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα.
Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη τους. Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 56 νησιά. Από αυτά κατοικούνται 24.
Κάποια από αυτά είναι μικρά και χωρίς πολλή τουριστική κίνηση. Άλλα πάλι σφύζουν από ζωή
και αποτελούν κάποιους από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Όλα τους όμως είναι πανέμορφα και κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του, ξεχωριστό, μαγικό χαρακτηριστικό.
Στο κέντρο του αρχιπελάγους, οι Κυκλάδες δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, από τις γεωλογικές αναστατώσεις που σημειώθηκαν στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Στις αναστατώσεις αυτές αλλά και στους σεισμούς και στις εκρήξεις των ηφαιστείων οφείλεται και το ιδιότυπο σχήμα τους καθώς και η σύσταση του εδάφους τους.
Στους μύθους συνδέονται στενά με τον Ποσειδώνα, στον οποίο αποδίδεται και η δημιουργία τους. Λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τις νύμφες Κυκλάδες, τις οποίες ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε σε νησίδες, όταν προκάλεσαν την οργή του. Υπάρχουν όμως και άλλες παραδόσεις για την ονομασία τους. Από τη λέξη Κύκλος, είτε επειδή εκτείνονται γύρω από τη Δήλο σε νοητό κύκλο, είτε επειδή οι άνεμοι, που φυσάν ορμητικοί, ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται.
Οι Κυκλάδες, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Ασία και την Αφρική, υπήρξαν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους η γέφυρα για την ανάπτυξη των δρόμων του εμπορίου και την εξάπλωση του πολιτισμού.
Ο Νομός των Κυκλάδων περιλαμβάνει 39 νησιά, από τα οποία τα 24 είναι κατοικημένα. Τα νησιά σχηματίζουν τρεις παράλληλες σειρές. Η ανατολική με τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Δήλος, Ρήνεια, Νάξος, Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηράκλεια και Αμοργός. Η δυτική περιλαμβάνει τα νησιά Μακρόνησος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Μήλος και Φολέγανδρος.
Στη μέση βρίσκονται τα νησιά Γυάρος, Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Σίκινος, Ίος, Σαντορίνη, Θηρασιά και Ανάφη.


 

Τσουλχάι Ερμίρα, Χότζολι Έρι (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος