Μάιος 2003

Αρ. Φύλλου 61

Έτος 7ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΙΑ΄ Ηράκλεια 2003

Επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών και στην Ακρανιά

5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τα νέα του Ποντιακού Συλλόγου 

Έθιμα από διάφορες χώρες και λαούς 

Γιατί το λέμε - Θεότητες της θάλασσας

Το τέλος του Βυζαντίου - Ζωγράφοι της Αναγέννησης 

Συνέντευξη από ένα γεωργό 

Βιβλιοπαρουσίαση - Διατροφή - Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής  

 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ο ΧΑΡΡΥ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΑΜΠΑΝ»

«Ο Χάρρυ Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» είναι το τρίτο βιβλίο, της αγαπημένης σειράς «Χάρρυ Πότερ». Ύστερα από τη δεύτερη χρονιά του στη σχολή Χόγκουαρτς, ο Χάρρυ Πότερ, επέστρεψε στο σπίτι των θείων του, των Ντάρσλι, οι οποίοι τον πρόσεχαν μετά το θάνατο των γονιών του.

Όπως πάντα, οι καθηγητές του Χόγκουαρτς στέλνουν ένα γράμμα με τις κουκουβάγιες τους σ’ όλους τους μάγους – μαθητές. Έτσι ο Χάρρυ περίμενε το δικό του γράμμα. Αντί όμως για το γράμμα των καθηγητών, έλαβε ένα ευχητήριο γράμμα απ’ τους φίλους του για τα γενέθλιά του. Το γράμμα του ‘λεγε «Χρόνια Πολλά» για τα γενέθλιά του και μες στο φάκελο υπήρχε ένα κρυπτοσκόπιο, το οποίο, όταν ένα ύποπτο άτομο βρισκόταν κοντά σου, άρχιζε να εκπέμπει φως και να περιστρέφεται. Μες στο φάκελο υπήρχε και το γράμμα των καθηγητών. Ο Χάρρυ θυμήθηκε ότι, για να πάει στη σχολή, έπρεπε να υπογράψει κάποιος συγγενής του το χαρτί.

Το επόμενο πρωί, μόλις πήγε να πάρει ο Χάρρυ το πρωινό του στην κουζίνα, είδε όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη νωρίς νωρίς. Μόλις κάθισε στην καρέκλα, ο θείος του του είπε πως έρχεται η θεία Μαρτζ και ότι, για να υπογράψει το χαρτί, έπρεπε να είναι καλό παιδί. Με την πρώτη διαμαρτυρία θα έσκιζε το χαρτί και ο Χάρρυ έπρεπε να προσέχει.

Πριν το μεσημέρι ο Χάρρυ είπε ακόμα στο θείο του πως έπρεπε να υπογράψει ακόμα ένα χαρτί, για να μπορεί να πάει στο Χόγκομιτ, ένα χωριό κοντά στο Χόγκουαρτς.

Όταν το μεσημέρι ήρθε η θεία Μάρτζ, άρχισε να κοροϊδεύει το Χάρρυ. Αυτό συνεχιζόταν πολλές φορές. Στο διάστημα αυτό ο Χάρρυ έκανε υπομονή. Όταν όμως η θεία Μαρτζ του είπε ότι οι γονείς του δεν σκοτώθηκαν από το λόρδο Βόλντεμορντ αλλά σ’ ένα τροχαίο ατύχημα, ο Χάρρυ δεν άντεξε. Μ’ ένα μαγικό ξόρκι έκανε τη θεία του να φουσκώσει σαν μπαλόνι.

Η θεία Μαρτζ εκνευρισμένη απ’ αυτό που της συνέβη έφυγε. Έτσι ο θείος του δεν του υπόγραψε τις δύο επιστολές. Ο Χάρρυ εκνευρισμένος έφυγε απ’ το σπίτι…

Περπατώντας ολομόναχος στους δρόμους, πήρε το λεωφορείο των ιπποτών και πήγε στο σταθμό των «Εξπρές Χόγκουαρτς», που βρισκόταν στην πλατφόρμα 9 ¾ . Εκεί συνάντησε το Χάγκριντ. Εκείνος του είπε να του δείξει τις επιστολές. Ο Χάρρυ του ‘πε τι συνέβη. Ο Χάγκριντ θύμωσε με τη θεία Μαρτζ. Οδήγησε το Χάρρυ στο καφενείο «Ραγισμένο Τσουκάλι». Εκεί έκανε ένα μαγικό ξόρκι στον τοίχο και οδηγήθηκαν στη Διαγώνιο Αλέα. Εκεί αγόρασαν όλα τα σχολικά είδη που χρειαζόταν ο Χάρρυ. Αγόρασε ένα καινούριο σκουπόξυλο, το καλύτερο που υπήρχε, την Αστραπή. Ο Χάρρυ λοιπόν πήγε κρυφά στο Χόγκουαρτς και κρύφτηκε για να μην τον δούνε οι φίλοι του. Μετά πήγε στο Χάγκριντ που του υπέγραψε τις δηλώσεις κι έτσι συνέχισε τα μαθήματά του στο Χόγκουαρτς.

Εκείνη τη μέρα ο φίλος του Χάρρυ, ο Ρον , είδε το Σείριο Μπλακ, ένα αιχμάλωτο στις φυλακές Αγκαμπάν. Στη συνέχεια ο Σείριος εμφανίστηκε στο Χάρρυ και του ‘πε πως είναι ο νονός του!!. Επειδή όμως το Διεθνές Αστυνομικό Τμήμα Μαγείας κυνηγούσε το Σείριο, ο Χάρρυ και οι φίλοι του πήγαν πίσω στο χρόνο μ’ ένα μηχάνημα της Ερμιόνης. Ανέβασαν το Σείριο στον ιππόγρυπα του Χάγκριντ, ένα τεράστιο ζώο με πόδια αλόγου και σώμα γρύπα. Έτσι ο Σείριος Μπλάκ «σώθηκε».

Αυτή ήταν η τρίτη, συναρπαστική χρονιά του Χάρρυ στο Χόγκουαρτς. Εμείς σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε όλα τα βιβλία της σειράς, γιατί είναι καταπληκτικά!!!

Ηλιάδης Κώστας, Χαραλαμπίδης Γιάννης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΤΖΟΑΝ ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ

Η Τζόαν Ρόουλινγκ γεννήθηκε στο Μπρίστολ το 1965. άρχισε να γράφει την ιστορία του Χάρρυ Πότερ σε ώρες δύσκολες. Ο Χάρρυ Πότερ εξελίχθηκε σε βιβλίο – φαινόμενο. Τα δικαιώματα μετάφρασής του πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο και τα βραβεία ακολούθησαν το ένα το άλλο: τριπλό Smarties, Nibbies, Sheffield, ABBY και πολλά άλλα, ενώ η συγγραφέας ανακηρύχτηκε Συγγραφέας της Χρονιάς 1999. Ήδη οι ταινίες που έχουν γυριστεί με βάση το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο του Χάρρυ Πότερ, έχουν κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα και παντού όπου προβάλλονται. Τα βιβλία του Χάρρυ Πότερ έχουν πουλήσει περισσότερα από 140 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο πρώτος τίτλος, «Ο Χάρρυ Πότερ και η φιλοσοφική λίθος», έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες τα αλβανικά και τα ζουλού!! Μάλιστα πρόκειται να μεταφραστεί στα λατινικά και στα αρχαία ελληνικά!!! Στη χώρα μας ο Χάρρυ Πότερ κατακτά σταδιακά την καρδιά όλο και περισσότερων βιβλιόφιλων. Ενδεικτικός της «τρέλας» που λέγεται ΧΑΡΙΠΟΤΕΡΜΑΝΙΑ, είναι ο αριθμός των γραμμάτων, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και των e-mail που δέχονται καθημερινά οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, για τον Χάρρυ Πότερ. Μέχρι στιγμής μόνο τα γράμματα ξεπερνούν τις 10.000!!! Ήδη οι φανατικοί ΧΑΡΙΠΟΤΕΡΙΣΤΕΣ περιμένουν με αγωνία το πέμπτο βιβλίο με τίτλο «Το τάγμα του Φοίνικα», το οποίο έχει κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. και στον Καναδά.

Ηλιάδης Κώστας (ΣΤ΄ Τάξη)


 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο οργανισμός μας, για να λειτουργήσει, χρειάζεται ενέργεια, την οποία βρίσκει στις τροφές. Η ενέργεια αυτή απελευθερώνεται με τη χώνευση και χρησιμοποιείται για καθετί που κάνουμε. Αυτήν την ενέργεια τη μετράμε σε θερμίδες.

Ένα παιδί στην ηλικία μας χρειάζεται ένα ορισμένο αριθμό θερμίδων. Τα αγόρια χρειάζονται ημερησίως 2.400 θερμίδες ενώ τα κορίτσια 2.200. Αν η ποσότητα της τροφής είναι μεγαλύτερη από εκείνη που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας ανάγκες, η ενέργεια που περισσεύει αποθηκεύεται στο σώμα μας με μορφή λίπους.

Για να διατηρούμε το σωστό βάρος και να είμαστε υγιείς, πρέπει να καταναλώνουμε υγιεινές τροφές και να κάνουμε ασκήσεις, δηλαδή να γυμναζόμαστε συχνά.

Το σώμα μας εκτός από ενέργεια χρειάζεται, για να λειτουργεί σωστά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες και άλατα.

Οι πρωτεΐνες: Υπάρχουν δύο ειδών. Οι ζωικές και οι φυτικές (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, μαύρο ψωμί, όσπρια και ψάρια). Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι καλύτερες, γιατί χωνεύονται εύκολα.

Οι υδατάνθρακες: Είναι οι πιο εύπεπτες θρεπτικές ουσίες. Αναπληρώνονται εύκολα με τροφές χαμηλού κόστους. Ονομάζονται και σάκχαρα. Διαιρούνται σε απλά σάκχαρα ή μονοσακχαρίτες και διασπώμενους υδατάνθρακες ή πολυσακχαρίτες. Περιέχονται στο ψωμί, στα φρούτα, στα γαλακτοκομικά, στο μέλι, στα γλυκά, στα ζυμαρικά, στις πατάτες, στη ζάχαρη, στα δημητριακά και στα όσπρια.

Τα λιπίδια: Διακρίνονται σε ζωικά και φυτικά και ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση σε λίπη, που είναι στερεά, και έλαια, που είναι υγρά. Τα λίπη και τα έλαια είναι ενώσεις της γλυκερίνης και των λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα χωρίζονται σε κορεσμένα και σε ακόρεστα. Τα ακόρεστα χωρίζονται σε μονοακόρεστα και σε πολυακόρεστα. Τα φυτικά έλαια είναι πιο υγιεινά απ’ τα ζωικά. Τα λιπίδια βρίσκονται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, πέστροφα), στο ηλιέλαιο και στο ελαιόλαδο.

Οι βιταμίνες: Είναι ουσίες απαραίτητες για τη ζωή. Ο οργανισμός μας έχει μεγάλη ανάγκη απ’ αυτές, για να λειτουργεί σωστά και για την αντίστασή του στις διάφορες ασθένειες. Ακόμα, αναζωογονούν τα κύτταρα. Βρίσκονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα κρέατα, στα αυγά, στα δημητριακά και σε διάφορα έλαια.

Τα άλατα: Είναι ενώσεις που περιέχουν ασβέστιο (γαλακτοκομικά), φώσφορο (ψάρια), σίδηρο (συκώτι, φακές, σπανάκι, μαϊντανός, φακές, κ.ά.), ιώδιο (αλάτι), κάλιο (διάφορα είδη λαχανικών) και νάτριο (αλάτι).

Η λέξη δίαιτα χρησιμοποιείται απ’ τους περισσότερους, όταν θέλουν να χάσουν μερικά κιλά, δηλαδή να αδυνατίσουν. Αλλά δίαιτα δε σημαίνει αυτό. Όταν λέμε δίαιτα εννοούμε τη διατροφή γενικά. Το ίδιο σημαίνει και η λέξη διαιτολόγιο. Η διαφορά της δίαιτας με τη δίαιτα αδυνατίσματος είναι ότι τη δίαιτα αδυνατίσματος την κάνουμε, για να χάσουμε βάρος. Δεν μπορούμε, όμως, μόνοι μας να αποφασίσουμε για κάποια δίαιτα αδυνατίσματος που θέλουμε να κάνουμε, γιατί μπορεί να μην τρεφόμαστε αρκετά, να ζαλιζόμαστε και να ‘χουμε κάποιες διαταραχές. Γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευόμαστε κάποιο διαιτολόγο, για να μας δώσει ένα διαιτολόγιο κατάλληλο για να αδυνατίσουμε.

Ηλιάδης Κώστας, Παυλίδης Βασίλης, Χαραλαμπίδης Γιάννης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 

1. Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα τρώγοντας ένα καλό πρωινό, κατά προτίμηση γάλα με δημητριακά.
2. Πίνουμε τουλάχιστο δύο ποτήρια γάλα την ημέρα.
 
3. Τρώμε καθημερινά δύο φρούτα.
 
  4. Τρώμε όσπρια τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα.
 
5. Τρώμε πολλά λαχανικά και μαγειρεμένα και ωμά.
 
6. Τρώμε λιγότερο κρέας και περισσότερα ψάρια.
 
7. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Αντί για αυτό χρησιμοποιούμε μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό κ.ά.).
 
8. Πίνουμε τουλάχιστον έξι ποτήρια νερό την ημέρα.
 
9.Αποφεύγουμε τα διάφορα σνακ και τα φαστ φουντ.
 
10. Προτιμούμε να πίνουμε φρέσκους χυμούς ή χυμούς χωρίς ανθρακικό.
  

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος