ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχέδιο εργασίας

Επίσκεψη σ’ ένα αγρόκτημα

Καταπληκτικά γεγονότα για ζώα

Τα ζώα και τα αισθήματά τους

Ανθρώπινες επιλογές

Γράμματα των ζώων στην εφημερίδα μας

Ο φίλος μου

Αδέσποτα ζώα

Είδη υπό εξαφάνιση

Τα δικαιώματα των ζώων και η καταπάτησή τους

Ζώα σπονδυλωτά και ασπόνδυλα

Κατοικίδια ζώα

Μασκαράδες στη φύση

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Τα ζώα και το κρύο

Τα ζώα στη χριστιανική θρησκεία

Παροιμίες και φράσεις παροιμιώδεις

Ομαδικά και επιτραπέζια παιχνίδια

Τραγούδια

Ζωγραφική και κατασκευές

Μαθηματικά

Αγγλικά

Σπαζοκεφαλιές

Αινίγματα

Ανέκδοτα

Βιβλία που διαβάσαμε

Πηγές

 

 

 

Καταπληκτικά γεγονότα για ζώα


ΟΜΑΔΑ: ΤΑ ΕΛΑΦΑΚΙΑ
Όσο πιο πολλά μαθαίνεις για τα ζώα, τις ικανότητές τους και τη συμπεριφορά τους, τόσο πιο πολύ θα καταλάβεις πόσο πολύπλοκα και καταπληκτικά είναι. Ορίστε μερικά γεγονότα για τα ζώα που μπορεί να σε εκπλήξουν:
• Υπάρχουν περιπτώσεις που τα δελφίνια προστατεύουν ναυαγούς από το πνίξιμο και τους καρχαρίες. Μερικές φορές κρατούν ανθρώπους στην πλάτη τους για πολλά μίλια.
• Οι κάστορες ζουν σε πολύπλοκες κοινωνίες με σπίτια, εισόδους και αποθήκες για φαγητό.
• Τα μοσχοφόρα βόδια και οι μοσχοφόρες αγελάδες σχηματίζουν ένα προστατευτικό κύκλο γύρω από τα μοσχαράκια τους, όταν κινδυνεύουν ή προμηνύεται άσχημος καιρός.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ελέφαντες ασχολούνται ευχαρίστως με τη ζωγραφική ή το σχέδιο, χρησιμοποιώντας κλαδάκια ή πέτρες με την προβοσκίδα τους.
• Οι ουραγκοτάγκοι χτίζουν πλατφόρμες πάνω από τις φωλιές τους, για να τους προστατεύουν από τη βροχή και χρησιμοποιούν φύλλα για ομπρέλες.
• Το κουφαηδόνι μπλάκπολ μπορεί να πετάξει από τον Καναδά έως τη Νότια Αμερική και μετά να ξαναπετάξει πίσω και να γυρίσει ακριβώς στην ίδια φωλιά.
Οι αρσενικοί αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι φυλάγουν και κλωσούν τα αυγά των θηλυκών πιγκουΐνων για δύο συνεχείς μήνες, χωρίς τροφή, στην Ανταρκτική που κάνει συνέχεια κρύο.
• Τα «ηλεκτρικά» ψάρια και χέλια επικοινωνούν μεταξύ τους μεταβιβάζοντας ηλεκτρονικά συνθήματα.
Ηλιάδου Χριστίνα, Ιωαννίδου Ελένη,
Μουχτάρης Στέλιος, Χαραλαμπίδης Λευτέρης



ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΛΛΟΝΕΣ
• Οι ικανότητες επικοινωνίας που έχουν οι φάλαινες είναι τόσο δυνατές που μια φάλαινα στην Ανταρκτική μπορεί να ακούσει το κάλεσμα μιας φάλαινας που είναι στην Αλάσκα.
• Τα κοράκια στη Νότια Γαλλία έχουν διαφορετική «προφορά» από τα κοράκια της Βόρειας Γαλλίας.
• Αν ένα τραύμα αναγκάσει μια χήνα να αφήσει το σμήνος της, οι υπόλοιπες χήνες μένουν με το τραυματισμένο πουλί, μέχρι να γίνει καλά ή να πεθάνει.
• Υπάρχουν περιπτώσεις που τα ελάφια γίνονται «οδηγοί» για ζώα που έχουν τυφλωθεί.
• Οι ελέφαντες θρηνούν τους νεκρούς τους και δακρύζουν από τη θλίψη.
• Τρωκτικά της Βόρειας Αμερικής που μοιάζουν σαν σκίουροι και γαβγίζουν σαν σκύλοι, χρησιμοποιούν «φιλάκια», για να αναγνωρίσουν τα άλλα μέλη της κοινότητάς τους.

  
• Μετά από ένα τσακωμό άγριο, οι χιμπαντζήδες μερικές φορές παρηγορούν τον ηττημένο ή ηττημένη χιμπαντζή με ένα αγκάλιασμα ή με ένα χτένισμα.
• Μερικά είδη πουλιών χρησιμοποιούν λάσπη και φυτά για στήριγμα και γιατρειά, όταν σπάνε τα κόκαλά τους.
• Υπήρξαν χιλιάδες περιπτώσεις που σκυλιά και γουρούνια έχουν σώσει παιδιά από κίνδυνο.
• Πολλά ζώα επικοινωνούν με ήχους ή με συγκεκριμένες στάσεις του σώματός τους. Ορισμένα, μάλιστα, όπως τα έντομα, ανταλλάσσουν χημικά μηνύματα.
• Τα μυρμήγκια επικοινωνούν με τις κεραίες τους. Εκκρίνουν ουσίες που ονομάζονται φερομόνες, με τις οποίες στρώνουν το πέρασμά τους. Με αυτόν τον τρόπο το μυρμήγκι οδηγεί τους όμοιούς του στην τροφή. Εκείνοι που ακολουθούν σημαδεύουν το δρόμο με τη σειρά τους.
• Η αράχνη, όπως και πολλά άλλα ζώα, έχει τη δυνατότητα να αναγεννά τα μέλη του σώματός της. Αν χάσει ένα από τα πόδια της, ύστερα από λίγο αυτό ξαναβγαίνει.
• Η μάινα έχει το μεγαλύτερο ταλέντο απ’ όλα τα πουλιά στη μίμηση των ήχων. Μπορεί να μιμηθεί ακόμα και τη φωνή του ανθρώπου.
• Ο ασβός το χειμώνα ναρκώνεται. Όταν ο χειμώνας κάνει ηλιόλουστες και ζεστές ημέρες, ξυπνάει, βγαίνει έξω από τη φωλιά, πίνει νερό στο κοντινό ρυάκι και ξαναγυρίζει να κοιμηθεί. Με τις πρώτες ζέστες της άνοιξης ξεναρκώνεται κι αρχίζει να τρώει λαίμαργα, για να χορτάσει την πείνα του.
• Ο πλατύποδας της Αυστραλίας με το ράμφος της πάπιας είναι περίεργο ζώο: θηλαστικό που γεννά αυγά. Τα πόδια του έχουν μεμβράνες και μπορεί να βουτά σαν βίδρα. Έχει ράμφος σαν πάπια και πλούσιο τρίχωμα, χαρακτηριστικά του θηλαστικού.
Σαββίδης Νίκος, Σιδηρόπουλος Στράτος
Φωτιάδης Σωτήρης, Φωτιάς Κώστας

ΟΜΑΔΑ: ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ
• Κάθε φορά που γυρίζει η μέλισσα στην κυψέλη, τοποθετεί τη συγκομιδή της σε μια κυψελίδα. Μετά εξηγεί στις άλλες συλλέκτριες πού πήγε. Και τους τα λέει όλα … χορεύοντας. Αν έχει βρει ένα χωράφι με λουλούδια που απέχει λιγότερο από 100 μέτρα, κάνει μικρούς κύκλους (κυκλικός χορός). αν απέχει λιγότερο από 100 μέτρα, σχηματίζει οχτάρια με την κοιλιά της. Για να δείξει την κατεύθυνση, πετάει προς τα πάνω, προς τα κάτω ή σε γωνία με την κυψέλη και δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν, αντίστοιχα, σε σχέση με τον ήλιο.
• Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη ζωή του ενήλικου σολομού στους ωκεανούς. Ξέρουμε όμως ότι, για να γεννήσει, ταξιδεύει εκατοντάδες ή και χιλιάδες μίλια από τη θάλασσα πάλι πίσω στο ποτάμι όπου γεννήθηκε. Οι σολομοί του Ειρηνικού, πεθαίνουν, αφού αφήσουν τα αβγά τους στις στρωμένες με χαλίκια ρηχές πηγές των ποταμών, στη Βόρεια Αμερική. Οι ενήλικοι σολομοί του Ατλαντικού ταξιδεύουν στα ποτάμια με αντίθετη φορά, κόντρα στο ρεύμα, δηλαδή, την περίοδο της αναπαραγωγής. Συχνά πρέπει να ξεφύγουν από τα δίχτυα και τ’ αγκίστρια των ψαράδων, όπως είναι οι Ινδιάνοι και οι Εσκιμώοι στη Βόρεια Αμερική, που τους κυνηγούν για τροφή. αλλά και για τους ψαράδες εμπόρους ή τους ψαράδες – «αθλητές» ο σολομός είναι εξαιρετικός στόχος! Προκειμένου να περάσει από φράγματα και να φτάσει στις περιοχές αναπαραγωγής, φτιάχνονται τεχνητοί καταρράχτες που του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει την εκπληκτική αλτική του ικανότητα (ο σολομός πηδάει συχνά 3 ή ακόμη και 4 μέτρα ψηλά).
• Τα μικρά χέλια κολυμπούν από τα μέρη στα οποία γεννήθηκαν (στην πνιγμένη από φύκια θάλασσα των Σαργασσών) στων Ατλαντικό Ωκεανό, για να βρουν τα ποτάμια από τα οποία ξεκίνησαν οι γονείς τους. Μόλις λίγα εκατοστά σε μήκος, τα μικρά χέλια κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα. Αυτά θα μεγαλώσουν τα επόμενα χρόνια. Η επείγουσα ανάγκη τους να αναπαραχθούν τα οδηγεί πάλι πίσω στη θάλασσα: φτάνουν στις εκβολές των ποταμών και μετά περνούν τον ωκεανό, για να καταλήξουν στη θάλασσα των Σαργασσών. Τα χελάκια που μόλις βγήκαν απ’ τ’ αβγό τους έχουν μήκος περίπου 7 εκ. και, μεγαλώνοντας, φτάνουν το 1 μέτρο. Στον Ατλαντικό Ωκεανό, όμως, πιάστηκε κάποτε ένα παράξενο χέλι μήκους 9 μέτρων! Έτσι, η φαντασία των ναυτικών τροφοδοτεί θρύλους για τεράστια θαλάσσια φίδια!
• Ποιο είναι αυτό το σκαθάρι που, κι αν του λείπει μπόι, το στομάχι του είναι μεγάλο; Μικροσκοπική, μόλις 5 – 8 χιλιοστά σε μήκος, αλλά απίστευτα λαίμαργη, η πασχαλίτσα καταβροχθίζει από 10 μέχρι 100 αφίδες ή 5 – 50 άλλα βλαβερά έντομα την ημέρα! Η πασχαλίτσα είναι ωφέλιμο έντομο. Χρησιμοποιείται μάλιστα ως «σύμμαχος» στη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Αντί να ραντίζουν τα φυτά με εντομοκτόνα, οι βιοκαλλιεργητές εκτρέφουν πασχαλίτσες, τις αμολάνε στο χωράφι και τις αφήνουν να χορτάσουν με … φυσιολογικό τρόπο. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η φύση έχει τη δική της σοφία και … τεχνολογία!
• Οι αρτηρίες μιας Γαλάζιας φάλαινας είναι μεγάλες σαν σωλήνες, η καρδιά της έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και η γλώσσα της ζυγίζει 4 τόνους!
Μάλι Ντομένικο, Παρασκευαΐδου Βαγγελιώ,
Παρασκευαΐδου Ραφαηλία, Φωτίου Χριστίνα
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος