Δεκέμβριος 2004

Αρ. Φύλλου 72

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιστορίες και μύθοι για την πιό μαγική γιορτή του χρόνου

Κάλαντα

Οι μαθητές της Δ τάξης σας προτείνουν να διαβάσετε

Ένας τίμιος άνθρωπος - Δεκέμβριος

Ερυθρός Σταυρός - Ερρίκος Ντυνάν

Επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Μουσείο Κινηματογράφου - Η ιστορία του κινηματογράφου

Επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου

Ηχοληψία και αναπαραγωγή του ήχου

Ευλογημένο αμπέλι

Γιατί το λέμε

Το ελάφι - Ένα ελάφι διηγείται την ιστορία του

Οι αστερισμοί (Γ' μέρος) - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

ΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο. Του έδωσε ζωή για να ζήσει. Μαζί με τη ζωή του έδωσε και πολλές άλλες αξίες. Αξίες, όπως η γνώση, η τέχνη, η εργασία, το χρήμα, η οικογένεια και η τιμιότητα.

Η τιμιότητα είναι σπουδαίο προνόμιο για όποιον άνθρωπο την έχει. Ο τίμιος άνθρωπος αγωνίζεται πάντα δίκαια στη ζωή του, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους γύρω ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Προσπαθεί να κερδίσει όσα μπορεί στη ζωή του δίκαια. Χωρίς δωροδοκίες, ψευτιές και κλεψιές. Δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει κάποια κοινωνική θέση, ποδοπατώντας κάποιον άλλον. Ό,τι δε θα ήθελε να του κάνουν δεν το κάνει αυτός στους άλλους. Δεν προσβάλλει για να μην προσβάλλεται. Τίμιος άνθρωπος δε γίνεται κάποιος κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μπούπε Παναγιώτης (Ε΄ Τάξη)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του χρόνου κατά το Γρηγοριανό (νέο) και Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο του Ρωμύλου ήταν 10ος μήνας (ντέτσεμ = δέκα). Έχει 31 ημέρες. Η 21η του μήνα είναι η μικρότερη ημέρα του χρόνου, το «χειμερινό ηλιοστάσιο». Από την επόμενη αρχίζει ο χειμώνας και η ημέρα μεγαλώνει σιγά - σιγά. Αντιστοιχεί προς τον Ποσειδώνα των αρχαίων. Θεωρείται ο ψυχρότερος μήνας του χρόνου και κατά τη διάρκειά του γιορτάζονται πολλές γιορτές και πρώτα η μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή, τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και ο μήνας λέγεται Χριστουγεννάς ή Χριστουγεννάρης. Στη Μεσσηνία το μήνα αυτό επιθυμούν πολλά χιόνια την ημέρα των Χριστουγέννων, που τα ονομάζουν Χριστόχιονα. Για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα αγαπητός μήνας για τα χιόνια, το χιονοπόλεμο, το χιονάνθρωπο, το κλείσιμο των σχολείων, τα κάλαντα και τα δώρα.

Λαογραφία: Επειδή συνήθως του Αγίου Νικολάου χιονίζει, ο λαός λέει: «άσπρισε πάλι τα γένια του ο Αϊ Νικόλας». Το τριήμερο της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου λέγεται «Αϊνικολοβάρβαρα». Το δυνατό κρύο και το χιόνι συνεχίστηκε παρετυμολογικά με τα ονόματα των τριών Αγίων: «Αγια Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άγιος Σάββας σαβανώνει και ο Αϊ Νικόλας παραχώνει».

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, πιο πολύ στα χωριά, φτιάχνουν τα Χριστούγενα ιδιαίτερα ψωμιά τα Χριστόψωμα. Κυλούν πάνω στο ψωμί ένα μεγάλο σταυρό από ζυμάρι, που τον στολίζουν, όπως ολόκληρο και ολόκληρο το ψωμί, με ωραία σχέδια. Την παραμονή των Χριστουγέννων παρουσιάζονται στη γη οι καλικάντζαροι που βασανίζουν τους ανθρώπους σ’ όλο το δεκαήμερο, μέχρις ότου να αγιαστούν τα νερά, την ημέρα των φώτων.

Παροιμίες για το Δεκέμβριο: «Έμπην ο Δετζέμβρης, δίκαιος πώσπειρεν» (Κύπρου), «Το τραγούδι με τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι», «Χιόνι του Δεκεμβριού, χρυσάφι του καλοκαιριού».

Φαντίδου Άννα, Φαντίδου Μαρία (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος