Φεβρουάριος 2004

Αρ. Φύλλου 66

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Φεβρουάριος - Μια λαϊκή παράδοση για το Φεβρουάριο - Δίσεκτο έτος

Καρναβάλι - ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Απόκρια - Γιατί το λέμε

Το γαϊτανάκι

Ο ξυλοπόδαρος - Καθαρή Δευτέρα - Χαρταετός - Το αποκριάτικο πάρτι του σχολείου μας

Η γιορτή του αγίου Βαλεντίνου

Φυσικός πλούτος, ενέργεια και πολιτισμός

Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς

Ζώα που ξέρουν από … κρύο!!!

Δεινόσαυροι - πλανήτης Δίας - Λαικοί Ζωγράφοι - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


Ο Φεβρουάριος, ο δεύτερος μήνας του χρόνου αλλά και ο πιο μικρός, έχει μόνο 28 μέρες. Κάθε τέσσερα χρόνια, όμως, Παίρνει μια ακόμα μέρα και τότε η χρονιά λέγεται δίσεκτη. Ο λαός, ακολουθώντας την παράδοση, πιστεύει ότι μια δίσεκτη χρονιά είναι κακότυχη και αποφεύγει στη διάρκειά της να θεμελιώνει σπίτια και να κάνει γάμους. Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας ο Κουτσός, ο Κούντουρος και Κούτσουρος, όπως τον λένε στον Πόντο, δηλαδή με την κομμένη ουρά. Όλοι βέβαια τον λέμε Κουτσοφλέβαρο.
Ο καιρός το Φεβρουάριο είναι κρύος, χειμωνιάτικος. Κάποιες μέρες, όμως, έχουμε ξαφνικές λιακάδες, που τις ακολουθούν χιονιάδες, κι όλοι τότε τραγουδάνε:
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει,
καλοκαίρι θα μυρίσει.
μα αν τύχει και θυμώσει,
μες στο χιόνι θα μας χώσει.
Το δεύτερο μήνα του χρόνου, το Φεβρουάριο, αρχίζουν οι δουλειές των γεωργών, από την πρώτη μέρα του Κλαδευτή, στη γιορτή του άγιου Τρύφωνα. Στις 2 του μήνα γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Χριστού και γίνονται τα μαντέματα για τον καιρό, ανάλογα με τα σημεία της φύσης.
Αν της Υπαπαντής δε φανεί ήλιος,
θα βρέχει σαράντα μέρες,
αν φανεί, θα 'ρθει καλή χρονιά.
Αλλά ο Φεβρουάριος είναι και μήνας ξένοιαστος, γιατί αυτόν το μήνα συνήθως αρχίζει η Αποκριά. Έρχονται χοροί και καρναβάλια, που τελειώνουν με την Καθαρή Δευτέρα.

Παπαδόπουλος Χρήστος, Χατζηιωαννίδου Ελένη (Β΄ Τάξη)
 

ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ


Για τον άστατο καιρό αυτού του μήνα, στην Κύπρο, οι παππούδες μιλάνε για το Μεθυσμένο Φλεβάρη και λένε ότι όταν μια χρονιά η παραγωγή του κρασιού ήταν λίγη, τα τρία αδέρφια, ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σ' ένα βαρέλι και να το πιουν παρέα. Ο Φεβρουάριος όμως τρύπησε το βαρέλι από κάτω, χωρίς να ρωτήσει τους άλλους δυο. Τράβηξε το κρασί του, τράβηξε κι από το δικό τους μερίδιο και μέθυσε, γι' αυτό δεν ξέρει τι κάνει. Για τιμωρία του οι άλλοι δυο μήνες του πήραν από μια μέρα κι έτσι του έμειναν μόνο 28.

Γρηγοριάδου Βάσω (Β΄ Τάξη)


ΔΙΣΕΚΤΟ ΕΤΟΣ


Λέγεται κάθε έτος που έχει 366 ημέρες αντί 365. δίσεκτο έτος έχουμε κάθε 4 χρόνια κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο διαρκεί 365 ημέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 47,5 δευτερόλεπτα. Το ημερολογιακό έτος, όμως έχει μόνο 365 ημέρες. Έτσι, κάθε τέσσερα χρόνια το ημερολογιακό έτος είναι πίσω κατά ένα πλήρες σχεδόν 24ωρο. Το 24ωρο αυτό το προσθέτουμε στο δίσεκτο έτος, γιατί αν δεν το προσθέταμε, θα έφτανε κάποια εποχή που το Γενάρη θα είχαμε καλοκαίρι και τον Ιούνιο χειμώνα.
Κατά το 452 π.Χ. οι άρχοντες της Ρώμης μετέθεσαν το Φεβρουάριο από το τέλος του έτους μετά τον Ιανουάριο, και έτσι έγινε δεύτερος μήνας. Αρχικά είχε τριάντα μέρες, όπως και οι άλλοι μήνες. Το Ιουλιανό ημερολόγιο, που θεσπίστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, το 46 π.Χ., αφαίρεσε μία μέρα από το Φεβρουάριο. Επί αυτοκράτορα Αυγούστου αφαιρέθηκε ακόμη μία μέρα και προστέθηκε προς τιμή του αυτοκράτορα στο μήνα Αύγουστο. Έτσι ο Φεβρουάριος παρέμεινε με 28 μόνον ημέρες.
Η περίσσια, λοιπόν, μέρα προστίθεται στο τέλος του Φλεβάρη, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28. Παλιότερα την πρόσθεταν μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, δηλαδή λογάριαζαν την 24η Φεβρουαρίου δύο φορές. Κι επειδή η μέρα αυτή ήταν η έκτη μέρα πριν από την πρώτη Μαρτίου, η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτη. Και με τον καιρό ο όρος δίσεκτο έμεινε για ολόκληρο το έτος που έχει 1 μέρα περισσότερη από τα άλλα.
Για να βρούμε ποιο έτος είναι δίσεκτο, δεν έχουμε παρά να το διαιρέσουμε με το 4. αν διαιρείται ακριβώς, σημαίνει ότι είναι δίσεκτο, αν όχι, σημαίνει ότι δεν είναι. Π. χ. το έτος 2003 δεν ήταν δίσεκτο, γιατί δε διαιρούταν ακριβώς με το 4 (2003 : 4 = 500 και υπόλοιπο 3). Το 2004 όμως είναι δίσεκτο, γιατί διαιρείται ακριβώς με το 4 (2004 : 4 = 501).
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε δίσεκτο έτος γίνονται οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αλλά τα δίσεκτα έτη ο λαός μας τα θεωρούσε παλιότερα γρουσούζικα και γι' αυτό απόφευγε να κάνει στη διάρκειά τους σημαντικές ενέργειες, και κυρίως γάμο. Αυτό, αν και γενικά έχει ξεπεραστεί σήμερα, ωστόσο σε μερικά χωριά ή περιοχές έχει εφαρμογή.
Στην καθημερινή γλώσσα ο όρος δίσεκτο έτος σημαίνει δύσκολους καιρούς.

Παναούση Κατερίνα, Σαββίδου Έλλη, Ταταρίδου Μιλένα (ΣΤ΄ Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος