Φεβρουάριος 2004

Αρ. Φύλλου 66

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Φεβρουάριος - Μια λαϊκή παράδοση για το Φεβρουάριο - Δίσεκτο έτος

Καρναβάλι - ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Απόκρια - Γιατί το λέμε

Το γαϊτανάκι

Ο ξυλοπόδαρος - Καθαρή Δευτέρα - Χαρταετός - Το αποκριάτικο πάρτι του σχολείου μας

Η γιορτή του αγίου Βαλεντίνου

Φυσικός πλούτος, ενέργεια και πολιτισμός

Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς

Ζώα που ξέρουν από … κρύο!!!

Δεινόσαυροι - πλανήτης Δίας - Λαικοί Ζωγράφοι - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί πρέπει να προσέχουμε τους φυσικούς πόρους
Οι άνθρωποι, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, επιβιώνουν καλύπτοντας με κάθε τρόπο τις βασικές τους ανάγκες. Διαφέρουν όμως από τους άλλους οργανισμούς, γιατί, εκτός από την τροφή τους, πρέπει να καλύψουν πολλές άλλες ανάγκες, ατομικές, της οικογένειάς τους (ανάγκες ένδυσης, κατοικίας) ή του συνόλου της κοινωνίας (ανάγκες μετακίνησης, θέρμανσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας).
Για πάρα πολλούς αιώνες, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν φτωχικά, ικανοποιώντας μόνο τις βασικές ανάγκες τους, χωρίς να βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον. Όμως, εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες, σε αρκετές χώρες, οι άνθρωποι καταφέρνουν να ικανοποιούν όλο και πιο πολλές τους ανάγκες, βελτιώνοντας συνεχώς τη ζωή τους. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούν όλο και περισσότερο τους πόρους που υπάρχουν στη φύση.
Η εξέλιξη αυτή από τη μια μεριά είναι ευχάριστη, γιατί έτσι έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, για να ζούμε καλύτερα, ενώ από την άλλη γίνεται επικίνδυνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν την εξέλιξη επικίνδυνη. Παρακάτω θα εξετάσουμε τους σημαντικότερους από αυτούς.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλοι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί πόροι που μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα, εφόσον δεν τους χρησιμοποιούμε προσεχτικά. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τα ορυκτά που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, από τα οποία παίρνουμε τα διάφορα μέταλλα (σίδηρο, αλουμίνιο, χαλκό, νικέλιο κλπ.), για να κατασκευάσουμε προϊόντα (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, έπιπλα, ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια κλπ.), που κάνουν πιο εύκολη και ευχάριστη τη ζωή μας. Ας σκεφτούμε επίσης το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με τα οποία ζεσταίνουμε τα σπίτια μας, κινούμε τα αυτοκίνητά μας και τις άλλες μηχανές που έχουμε ανάγκη ή τις χρησιμοποιούμε, για να φτιάξουμε πλαστικά και άλλα χημικά προϊόντα.
Για να δημιουργηθούν όλοι αυτοί οι υπόγειοι φυσικοί πόροι, χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια. Για να βελτιώσουν τη ζωή μας, τους χρησιμοποιούμε τόσο πολύ, που κινδυνεύουν να εξαντληθούν σε λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια, γιατί η φύση δεν προλαβαίνει να τους ξαναφτιάξει.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους, πολλές φορές, κάνει κακό στο περιβάλλον. Για να έχουμε περισσότερα τρόφιμα, χρησιμοποιούμε πάρα πολλά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Για να πάρουμε τα μέταλλα που χρειαζόμαστε ή για να βάψουμε περισσότερα ρούχα ή αυτοκίνητα κλπ., χρησιμοποιούμε επίσης πολύ επικίνδυνα χημικά υλικά. Όταν καίμε το κάρβουνο, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, για να ζεσταθούμε ή για να κινήσουμε τα αυτοκίνητα και τις μηχανές μας, επιβαρύνουμε υπερβολικά το περιβάλλον με βλαβερά αέρια και καπνούς και κάνουμε κακό στη φύση. Αλλά, όταν κάνουμε κακό στη φύση, κάνουμε κακό σ' εμάς τους ίδιους, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε ευχάριστα και με ασφάλεια. Φοβόμαστε πια να πίνουμε νερό από ορισμένα ποτάμια ή να κάνουμε μπάνιο σε ορισμένες παραλίες. Οι πόλεις μας σκεπάζονται από ένα νέφος που κάνει κακό στην υγεία. Πολλές φορές η βροχή που πέφτει κάνει κακό στα δάση μας. Και όπως φαίνεται, αν συνεχίσουμε έτσι, κινδυνεύουμε να αλλάξει το κλίμα στο οποίο έχουμε συνηθίσει να ζούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα δύο προβλήματα που μόλις αναφέραμε θα επιδεινωθούν, αν όλοι οι άνθρωποι αρχίσουν να ακολουθούν τον τρόπο ζωής των ανεπτυγμένων χωρών. Ας έχουμε στο νου μας ότι μόνο οι δύο στους δέκα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζουν τόσο καλά όσο οι Έλληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικανοί και οι κάτοικοι των άλλων χωρών. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της γης ζουν φτωχικά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν να φάνε ή πεθαίνουν από αρρώστιες. Πρέπει, επίσης, να μην ξεχνάμε ότι όλοι οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδιά όλου του κόσμου, έχουν δικαίωμα να ζήσουν το ίδιο καλά μ' εμάς και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να τα βοηθήσουμε να το πετύχουν αυτό. Αν όμως το επιδιώξουν και το καταφέρουν ακολουθώντας το δικό μας δρόμο, τότε και οι φυσικοί πόροι θα εξαντληθούν πολύ πιο γρήγορα, ενώ η ρύπανση του περιβάλλοντος θα γίνει μεγαλύτερη. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά αυτοί φτάνουν, για να βγάλουμε μερικά βασικά συμπεράσματα.
Συμπεράσματα:
Μπορούμε να ζήσουμε καλά κι ακόμη καλύτερα σε ένα καλό φυσικό περιβάλλον, χωρίς να στερήσουμε το δικαίωμα στις επόμενες γενιές και σε όλους τους κατοίκους της γης να ζήσουνε το ίδιο καλά κι ακόμα καλύτερα από μας. Χρειάζεται βεβαίως να αλλάξουμε πολλά πράγματα και πολλές συνήθειες και επιβάλλεται να το κάνουμε.
Με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ξέρουμε πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν και θα μάθουμε πολύ περισσότερα, αν το προσπαθήσουμε. Αλλά οι "μεγάλοι" και αυτοί που μας κυβερνούν έχουν συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση, δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν από την πολλή δουλειά, κουράζονται και καμιά φορά ξεχνιούνται. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα αν τα νέα παιδιά, που έχουν πιο καθαρό μυαλό, βάλουν τις φωνές και απαιτήσουν να γίνουν όλες οι αλλαγές που χρειάζονται.

(Από το βιβλίο "Βλέπω το σημερινό κόσμο")
Παναούση Αικατερίνη (ΣΤ΄ Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος