Φεβρουάριος 2008

Αρ. Φύλλου 97

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Φεβρουάριος – Ο Φλεβάρης στη λαογραφία – Παροιμίες για το Φλεβάρη – Αρχή τριωδίου – Τσικνοπέμπτη – Άγιος Βαλεντίνος

Εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος – Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου

Χαϊκού (ποιήματα Γ΄ τάξης)

Τα μουσικά όργανα – Οι πλανήτες (Δίας)

Μεγάλα ηφαίστεια της Γης - Μεγάλες έρημοι της Γης

Λαοί Αυτόχθονες / Ιθαγενείς

Παραμύθια … έτσι όπως μας αρέσουν

Έλληνες συνθέτες (Θάνος Μικρούτσικος)

Γιατί το λέμε; - Διάφορα θέματα - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ;


 

«Kάτσε στ’αβγά σου»

Είναι μια κοινή έκφραση, που κατά τον Πανταζίδη (Λεξ. Ομηρικόν λ. επί σός σελ. 229) τη συναντάμε (μεταφορά) και στον Όμηρο, (οδ. β, 369) «αλλά μέν’ αύθ’ επί σοίσι καθήμενος», που θα πει «μείνε καθισμένος πάνω στα χρήματά σου». Την ίδια παροιμιώδη έκφραση παραφθαρμένη, τη βρίσκει κάνεις και στο Δημοσθένη (Δημ.  Χαιρρον. Εδ. 47) «μένειν επί της αυτού Φίλιππον αναγκάσετε». και εξηγεί ο Πανταζίδης ότι: δεν είναι όρθόν, όπως συνήθως ερμηνεύεται, αντί του εν τη αυτού (χώρα δηλ.) γράφε λοιπόν «επί τοις αυτού» ο έστι να κάθεται’ς ταυγά του, και να μη ζητή να κατακτά ξένας χώρας».

Λέγεται περιφρονητικά σ’ εκείνους, που θέλουν ν’ αναμιχθούν σε ξένες υποθέσεις.

*       *       *

«Δρακόντεια μέτρα»

«Δρακόντεια μέτρα» ή «δρακόντειοι νόμοι» είναι, καθώς ξέρουμε, νόμοι που έβαλε (γύρω στο 621 π.Χ.) ο άρχοντας της Αθήνας Δράκοντας και που ήταν τόσο αυστηροί, γιατί προέβλεπαν την ποινή του θανάτου σε πολλές περιπτώσεις, ώστε λέγανε ότι είχαν γραφτεί με αίμα. Ο Πλούταρχος γράφει «Ότι δι’ αίματος ου δια μελάνης τους νόμους ο Δράκων έγραψεν». Ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του λέει ότι, εκτός  από την αυστηρότητά τους, δεν παρουσίασαν οι νόμοι αυτοί τίποτε που να το προσέξεις ιδιαίτερα, καθώς και στα «Ρητορικά» του, όπου λογοπαίζοντας λέει ότι δεν ήταν νόμοι καμωμένοι από άνθρωπο, αλλά από δράκοντα.

Η έκφραση «δρακόντεια μέτρα» συναντάται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου με την έννοια αυστηρότατων μέτρων.   


 

(Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις»)

Παπαδόπουλος Αντώνης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΤΟ ΠΙΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


 

Ο πιο βροχερός τόπος στον κόσμο είναι το Τσεραπούνγκι στην Ινδία. Όπως θα ξέρετε, η πτώση της βροχής μετριέται σε χιλιοστόμετρα. Το Λονδίνο έχει κατά μέσο όρο 635 χιλ. πτώση βροχής το χρόνο, η Νέα Υόρκη 1.090 χιλ., το Μπέργκεν, στη Νορβηγία 1.850 χιλ. και το Τσεραπούνγκι 10.000 χιλ.


 

Παπαδοπούλου Κατερίνα (Δ΄ Τάξη)

 

15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΙ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ


 

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είχαν υπολογίσει ότι σε ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων και των ωκεανών, πέφτουν κάθε χρόνο 465.000 δισεκατομμύρια τόνοι βροχής. Αυτό σημαίνει πως πέφτουν 1.274 δισεκατομμύρια τόνοι κάθε μέρα ή 53 δισεκατομμύρια τόνοι μέσα σε μια ώρα, 884 εκατομμύρια τόνοι κάθε λεπτό και 15 εκατομμύρια τόνοι νερού κάθε δευτερόλεπτο. Και όμως, παρόλ’ αυτά τα αστρονομικά νούμερα, η έλλειψη νερού είναι παγκόσμιο φαινόμενο.


 

Σεμερτσίδης Γιώργος (Δ΄ Τάξη)

 

ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ;


 

Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στον άνθρωπο αλλά και σ’ όλα τα θηλαστικά. Οι ποντικοί π.χ. προκειμένου να πάρουν κάτι που βρίσκεται πίσω από μια στενή σχισμή, χρησιμοποιούν πάντοτε το δεξί μπροστινό τους πόδι. Αν εξάλλου τους βάλουμε να τρέξουν μέσα σ’ ένα στενό διάδρομο σε σχήμα Τ, όταν φτάνουν στο πάνω μέρος, ακολουθούν αμέσως το δεξιό βραχίονα, χωρίς να δείξουν κανένα διασταγμό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η προτίμηση προς τα δεξιά είναι συνέπεια της ασύμμετρης κατασκευής των θηλαστικών, που έχουν καρδιά όχι στο μέσο του θώρακα, αλλά λίγο προς τ’ αριστερά. Αισθάνονται λοιπόν το αριστερό του μέρος πιο αδύνατο και γι’ αυτό στρέφονται προς τα δεξιά, χρησιμοποιώντας το δεξί χέρι τους κ.λπ.


 

Σισούρκα Ραφαέλα (Δ΄ Τάξη)

 

ΑΣΗΜΙ ΑΤΟΦΙΟ 1.206 ΚΙΛΑ


 

Το 1819 οι Ισπανοί στο υπό τη δική τους κατοχή Μεξικό ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κομμάτι από ατόφιο ασήμι, που βρέθηκε ποτέ πάνω στον πλανήτη μας. Ο όγκος αυτού του ασημιού που ανακαλύφθηκε στην Savora ζύγιζε 1.206 κιλά και, όπως ήταν φυσικό, φορτώθηκε αμέσως σε πλοίο, για να σταλεί στην Ισπανία.


 

Δημητριάδου Ελένη (Δ΄ Τάξη)

 

ΜΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ


 

Η πιο περίεργη πόλη που υπάρχει στον κόσμο είναι η Βιελίκζια. Βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων προς νότο της Κρακοβίας στην πολωνική Γαλικία. Η πόλη αυτή που αριθμεί περισσότερους από 1.900 κατοίκους είναι χτισμένη ολόκληρη με αλάτι σε βάθος 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.


 

Πουτακίδης Δημήτρης (Δ΄ Τάξη)

 

ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΥΞΙΔΑ;


Στην αρχαιότητα οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες αγνοούσαν τις σπουδαίες ιδιότητες του μαγνήτη και δεν του απέδιδαν άλλη δύναμη από το να τραβάει το σίδερο. Φαίνεται ότι πρώτοι οι Κινέζοι πρόσεξαν στον 7ο και 8ο αιώνα, την τάση που έχει ο μαγνήτης να στρέφεται προς τον πόλο και την επενέργεια, που ασκεί η Γη στην κατεύθυνσή του. έτσι επινόησαν την πυξίδα.

Μετά οι Άραβες έμαθαν απ’ αυτούς τη χρήση της πυξίδας και από τους Άραβες την έμαθαν οι Ευρωπαίοι κατά την εποχή των Σταυροφοριών. Αργότερα ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε ότι η οριζόντια μαγνητική βελόνα δεν στρέφεται ακριβώς προς τον Πόλο και αυτό συντέλεσε, ώστε να τροποποιηθεί η χρήση της πυξίδας.


 

Παπαδόπουλος Στέφανος (Δ΄ Τάξη)

 

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ


 

Το γεφύρι του ποταμού Ζαμβέζη, κοντά στον καταρράχτη της Βικτώριας στην Αφρική, είναι ένα από τα επιτεύγματα της μηχανικής.

Χτίστηκε το 1904, για να περάσει ο μεγάλος αφρικανικός σιδηρόδρομος, που ενώνει το Κέιπ Τάουν με την Αλεξάνδρεια. Το γεφύρι του Ζαμβέζη είναι ένα από τα πιο ψηλά, κρεμαστά γεφύρια του κόσμου. Κάτω βαθιά στη χαράδρα τρέχουν τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Η κατασκευή του σιδερένιου γεφυριού ήταν πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Δύσκολη γιατί όλα τα υλικά κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη και μεταφέρθηκαν στην Αφρική και επικίνδυνη, λόγω θέσης.


 

Χαραλαμπίδης Γιώργος (Δ΄ Τάξη)

 

 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

ΔΑΣΚΑΛΑ: Πόσο κάνει, Τοτέ, 2 + 2;

ΤΟΤΟΣ: Πέντε!

ΔΑΣΚΑΛΑ: Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας;

ΤΟΤΟΣ: Η Λάρισα, κυρία.

ΔΑΣΚΑΛΑ: Τότε αύριο με τον κηδεμόνα σου.

Την άλλη μέρα…

ΔΑΣΚΑΛΑ: Κύριέ μου, ο γιος σας δεν ξέρει πόσο κάνει 2 + 2 και επίσης δεν ξέρει ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Το μεσημέρι, μετά το σχολείο…

ΜΠΑΜΠΑΣ: Για έλα εδώ, Τοτέ. Πόσο κάνει 2 + 2;

ΤΟΤΟΣ: Πέντε!

ΜΠΑΜΠΑΣ: Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας;

ΤΟΤΟΣ: Η Λάρισα!

ΜΠΑΜΠΑΣ: Αφού τα ξέρεις, βρε βλάκα, γιατί δεν τα λες στη δασκάλα;

Παπαδόπουλος Χρήστος (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

«Το κοράκι έχεις οδηγό; Σε ψοφίμι θα σε πάει»

Ο ακατάλληλος οδηγός ή σύμβουλος ή αρχηγός θα σε οδηγήσει στην αποτυχία ή στην καταστροφή.

*       *       *

«Το καλό αργεί να έρθει, το κακό έρχεται τρεχάτο»

Το κακό κι η συμφορά έρχονται πιο γρήγορα από το καλό και την ευτυχία.

Παναούση Βάσω (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος