Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ -


Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας του ημερολογίου μας. Πήρε το όνομά του από το Ρωμαϊκό θεό Ιανό. Ήταν ο θεός της αρχής και του τέλους. Τον Ιανό οι Ρωμαίοι τον παρίσταναν με δύο πρόσωπα.
Υπάρχουν αρκετές παροιμίες για το Γενάρη που έχουν να κάνουν με διάφορα θέματα, όπως το φαγητό, το κυνήγι, τις αγροτικές ασχολίες, το φεγγάρι: «Κότα πίτα το Γενάρη, κόκορα τον Αλωνάρη», «Του Γενάρη το φεγγάρι, ήλιος της μέρας μοιάζει».
Το χαρακτηριστικό φαινόμενο του Γενάρη είναι οι Αλκυονίδες μέρες. Στη μέση δηλαδή του μήνα σταματάει η χειμωνιάτικη κακοκαιρία και οι μέρες γίνονται πιο ζεστές και ηλιόλουστες. Ονομάστηκαν έτσι από το πουλί Αλκυόνη. Η Αλκυόνη έχει τη συνήθεια να γεννά αυτές τις ηλιόλουστες μέρες του Γενάρη.

Οι μαθητές Γ΄ Τάξης
 

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

 

Μήνας γιορτών μπορεί να ονομαστεί με τις πολλές γιορτές που έχει ο Γενάρης. Μα και σημάδια πολλά για του ανθρώπου το μέλλον, τουλάχιστον της χρονιάς.
Η πρώτη μέρα του μήνα είναι η Πρωτοχρονιά και γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πολλές εκδηλώσεις. Αυτή η ημέρα καλύπτεται από ένα πλήθος λαϊκών εθίμων, με πράξεις και ενέργειες μαγικές, που έχουν την προέλευσή τους στα βάθη των αιώνων.
Τη μέρα αυτή γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πατέρες της εκκλησίας. Ο Άγιος Βασίλης ενσαρκώνει για το λαό το πνεύμα του καινούργιου χρόνου.
Τον οραματιζόμαστε να έρχεται από τη μακρινή Καισαρεία, φορτωμένος δώρα και χίλια καλά.. Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ευλογημένη οικογένεια. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε κοντά στον πατέρα του Βασίλειο, ενώ αργότερα σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Όταν τελείωσε τις σπουδές του, γύρισε στην πατρίδα του, όπου έγινε ιερέας και επίσκοπος. Τότε άρχισε και το μεγάλο του έργο.
Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία.
Βαστάει πέννα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι.
Το καλαμάρι έγραφε και το χαρτί μιλούσε.
Βασίλη μ' πόθεν έρχεσαι και πούθε κατεβαίνεις;
Από τη Μάννα μ' έρχομαι και στο σχολειό πηγαίνω.
Κάτσε να φας, κάτσε να πιεις, κάτσε να τραγουδήσεις.
Αντωνιάδου Αναστασία (Ε΄ Τάξη)
* * *
Στις 6 Ιανουαρίου είναι η γιορτή των Φώτων, που θεωρείται μεγάλη Χριστιανική γιορτή, γιατί τότε αγιάζονται τα νερά..
Είναι η μέρα που βαφτίσθηκε ο Χριστός απ’ τον Αϊ – Γιάννη τον Πρόδρομο στα άγια νερά του Ιορδάνη. Και από τότε πιστεύεται πως κάθε φορά, την ημέρα των Αγίων Θεοφανίων αγιάζονται τα νερά της βροχής. Ο λαός μας το λέει αγιονέρι, που πέφτει απ’ τον ουρανό και αγιάζει τα σπαρτά και τα χορτάρια της γης. Την βροχή τη λένε αγιασμένη και χαίρονται το δάκρυ της.
Το άγιασμα που παίρνει απ’ την εκκλησία ο λαός μας την ημέρα των Φώτων το κρατάει με μεγάλη ευλάβεια και πιστεύει απόλυτα στη θαυματουργή δύναμή του.
Μ’ αυτό αγιάζει τα χωράφια, σπαρτά, τις γωνιές των σπιτιών, τα μαντριά, τα ζωντανά και όλο το βίο του, απ’ άκρη σ’ άκρη.
Δέσποινα Τοπούζη (Ε΄ Τάξη)
* * *
Στις 7 του μήνα είναι η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του Βαπτιστή.
Γιος του ιερέα Ζαχαρία, ζούσε στον Ιορδάνη ποταμό και δίδασκε στους ανθρώπους τη μετάνοια και να αγαπάνε το Θεό. Βάφτισε τον Ιησού και πολλούς άλλους, αλλά η βάφτιση του Κυρίου, φαίνεται πως συμβόλιζε την επερχόμενη κρίση του Θεού και την ανάγκη για μετάνοια. Εκτελέστηκε από τον Ηρώδη, κατά εντολή της Ηρωδιάδος, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες. Η Καινή Διαθήκη τον μνημονεύει ως Πρόδρομο του Χριστού.
Βασιλική Θεοδοσίου (Ε΄ Τάξη)
* * *
Στις 17 του μήνα είναι η γιορτή του Αγίου Αντωνίου. Ο Αντώνιος, όταν έμεινε ορφανός, έγινε μοναχός. Για την αγία του ζωή, την προσευχή και την αγάπη έγινε πολύ γνωστός και έφταναν στην έρημο, όπου ζούσε ο μεγάλος ασκητής, για να τον δουν. Έτσι πέρασε τη ζωή του και στα βαθιά γεράματά του ζούσε σαν άγγελος πάνω στη γη. Το πρόσωπο του ήταν γεμάτο φως το σώμα του ανάλαφρο κι αέρινο.
Αλεξάνδρα Τσιτλακίδου (Ε΄ Τάξη)
* * *
Στις 18 Ιανουαρίου είναι του Αγίου Αθανασίου. Του Αγίου Αθανασίου η ημέρα μεγαλώνει μια ώρα. Γι’ αυτό πολλοί λένε «Αϊ – Θανάσης ήλθε, καλοκαίρι ήλθε».
Σπούδασε στην περίφημη σχολή της Αλεξάνδρειας και έπειτα πήγε στην έρημο, για να μπορέσει να προσευχηθεί. Εκεί γνώρισε τον Άγιο Αντώνιο και συνδέθηκε μαζί του με στενή φιλία. Το 328 γίνεται αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας. Ο Άγιος Αθανάσιος αγωνίστηκε, για να προστατέψει τους χριστιανούς από τον Άρειο που δίδασκε όχι σωστά πράγματα για τον Χριστό και πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Ο λαός των αγαπούσε και τον βοηθούσε σε όλες τις δυσκολίες του. Εξορίστηκε για την αγάπη του για τον Χριστό και μας προτρέπει όλους: «Μη χάνεται το θάρρος σας , οι στεναχώριες μοιάζουν με συννεφάκια και φεύγουν γρήγορα».
Φαντίδου Λεμονιά (Ε΄ Τάξη)
* * *
Στις 20 Ιανουαρίου είναι η γιορτή του Αγίου Ευθυμίου. Ευθύμιος σημαίνει φέρνω τη χαρά και τη γιορτή. Οι γονείς του τον ονόμασαν έτσι, γιατί έφερε τη χαρά στο σπίτι τους, γιατί δεν είχαν παιδιά. Στη ζωή του ήταν η χαρά και το καμάρι των γονιών του. Η καρδιά του είχε πάντα γιορτή! Έλεγε: «Να μην κλείνετε την πόρτα στους φτωχούς, στους αρρώστους και στους πονεμένους. Σ’ όλους να δίνετε χαρά και ευτυχία». Έγινε μοναχός και γρήγορα άξιος ιεράρχης και διεύθυνε πολλά μοναστήρια.
Φαντίδου Λεμονιά (Ε΄ Τάξη)
* * *
Στις 30 Ιανουαρίου είναι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Η γιορτή των μεγάλων αυτών ιεραρχών είναι η γιορτή των ελληνικών και χριστιανικών γραμμάτων. Η εκκλησία μας αναγνωρίζει ως Τρεις Ιεράρχες το Μ. Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Τους θεωρεί ως μεγάλους πατέρες και διδασκάλους της Οικουμένης. Με την πίστη, τη θεολογική μόρφωση και τους αγώνες τους έφεραν την ενότητα στην χριστιανική εκκλησία. Με τη χριστιανική αρετή, τη σοφία και την ελληνική μόρφωση τους δημιούργησαν το ελληνοχριστιανικό ιδανικό, στο οποίο ακόμα και σήμερα μας κατευθύνουν.
Η εκκλησία μας όρισε κοινή γιορτή και για τους τρεις στις 30 Ιανουαρίου. Είναι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, την οποία γιορτάζουν και τα σχολεία ως γιορτή των γραμμάτων.
Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των Τριών Ιεραρχών της τρισυπόστατης θεότητας, ας τους τιμήσουμε με ύμνους, γιατί αυτοί φώτισαν την οικουμένη με θείες διδασκαλίες, γιατί σαν ποταμοί σοφίας πότισαν όλη τη κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας και γιατί αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα .
Παρασκευαΐδου Μαρία (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος