Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ


Η πεταλούδα γεννά 500 – 600 αυγά και ύστερα πεθαίνει. Τα αυγά είναι μικρά σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας. Είναι ο μεταξόσπορος. Οι παραγωγοί φυλάγουν τα’ αυγά για την επόμενη χρονιά σε ξερό και δροσερό μέρος.
Ο σηροτρόφος την άνοιξη, όταν αρχίζουν οι ζεστές μέρες, σκορπίζει το σπόρο σε καλαμένια πλαίσια (τελάρα). Σε 2 – 3 μέρες βγαίνουν απ’ τα’ αυγά μικρούτσικα σκουλήκια. Είναι οι κάμπιες, που τις τρέφουν με ψιλοκομμένα φύλλα άσπρης μουριάς. Όσο μεγαλώνουν οι κάμπιες, τόσο και περισσότερα φύλλα τους δίνου, χωρίς να τα κόβουν. Τα φύλλα τα τρώνε με τα χείλη τους, που είναι σκληρά και κόβουν σαν ψαλίδι. Μεγαλώνοντας οι κάμπιες αλλάζουν δέρμα σαν το φίδι και γίνονται αδηφάγες. Τέτοιες αλλαγές δέρματος γίνονται αρκετές φορές.
Η μεταξόκαμπια έχει μάκρος ως 8 εκ. Το σώμα της είναι κυλινδρικό και χωρίζεται σε 12 ζώνες.
Ύστερα από 35 – 40 ημέρες, οι κάμπιες σταματούν να τρώνε φύλλα. Ήρθε ο καιρός να τυλίξουν το κουκούλι τους. Οι σηροτρόφοι βάζουν τότε πάνω στα τελάρα ξερό θυμάρι. Στα κλαδιά του ανεβαίνουν οι μεταξοσκώληκες, για να τυλίξουν το κουκούλι.
Ο μεταξοσκώληκας έχει στο σώμα του αδένες μ’ ένα υγρό σαν σάλιο. Το υγρό βγαίνει από τους αδένες σαν ιδρώτα και φτάνει στο κάτω σαγόνι με σωληνάρια. Εκεί ο αέρας ξεραίνει το υγρό και γίνεται λεπτή, στερεή και διπλή μεταξένια κλωστή. Η κάμπια παίρνει με τα νύχια της την κλωστή και πλέκει το κουκούλι της. Η κλωστή είναι μονοκόμματη με μάκρος 1.000 – 1.500 μέτρα.
Ο μεταξοσκώληκας, στο μεταξύ, κλείνεται μέσα στο κουκούλι και μέσα σε 12 μέρες παθαίνει διαδοχικές μεταμορφώσεις. Αφού γίνει πεταλούδα, βρέχει σ’ ένα σημείο το κουκούλι μ’ ένα υγρό και ύστερα το τρυπά και βγαίνει έξω. Όμως δε θα ζήσει πολύ θα γεννήσει τα’ αυγά της και θα πεθάνει.
Για να μην τρυπήσουν όλα τα κουκούλια οι πεταλούδες, τα βάζουν οι σηροτρόφοι στον ήλιο. Οι ακτίνες του ήλιου καταστρέφουν τις πεταλούδες και πεθαίνουν, χωρίς να τρυπήσουν τα κουκούλια.
Στα εργοστάσια μεταξοβιομηχανίας ξετυλίγουν τα κουκούλια και κάνουν τη μεταξένια κλωστή για τα μεταξωτά υφάσματα. Το μισό από τη συνολική παραγωγή κουκουλιών παράγεται στο νομό Έβρου, όπου η σηροτροφία είναι πολύ αναπτυγμένη.

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος