ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τι είναι τα «μεταλλαγμένα» ή «γενετικώς» τροποποιημένα τρόφιμα; Τρώγονται; Όταν τρώγονται, χωνεύονται; Κι αν ναι, μήπως αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και για το περιβάλλον; Ποιος τα δημιούργησε και γιατί; Πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα τρόφιμα;

Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που τους έχουμε αλλάξει τα  γονίδια με άλλα που προέρχονται από ποικίλους άλλους οργανισμούς, έτσι ώστε να τα εφοδιάσουμε με καινούριες ιδιότητες, όπως μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα ζιζάνια και στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, καλύτερη εμφάνιση, εντονότερη γεύση κ.λπ. Κάνουν ενέσεις στα σιτάρια, για να μυρίζουν σα φουντούκια και διασταυρώνουν τον καπνό με γονίδια πυγολαμπίδας, για να φωσφορίζει, όταν θέλει πότισμα ή όταν προσβάλλεται από ζιζάνια!

Όλα μεταλλάσσονται, όπως συμφέρει σε μερικές πολυεθνικές εταιρείες – γίγαντες. Όταν όμως παραβιάζουμε τους κανόνες της φύσης, διαταράσσεται επικίνδυνα η οικολογική ισορροπία. Εάν οι γενετικά τροποποιημένη οργανισμοί έρθουν σε επαφή με τους «καθαρούς», θα παραβιαστεί η αλυσίδα της ζωής. Και τότε ποιος ξέρει τι έχουν να δουν τα μάτια μας. Λαχανικά που θα σκοτώνουν από μόνα τους τα ενοχλητικά έντομα, σπόρους που αφού φυτρώσουν μια φορά θα αυτοκαταστρέφονται για να αναγκάζονται να αγοράζουν καινούριους κάθε χρόνο οι αγρότες, βαμβάκι μπλε ώστε να φτιάχνονται  τα μπλουτζίν απευθείας χωρίς βαφή  και πατάτες «δύο σε ένα», που θα εμπεριέχουν το εντομοκτόνο τους και δε θα χρειάζονται ψεκασμό!

Πού να δείτε και τι άλλες διασταυρώσεις έχουν να γίνουν! Και μάλιστα όχι μόνο σε φυτά, αλλά και σε ζώα και – γιατί όχι – σε ανθρώπους.

Κι η υγεία μας; Οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (μέσω των ζωοτροφών) είναι εν πολλοίς άγνωστοι. Οι πλέον πιθανοί κίνδυνοι, όπως εντοπίζονται από γιατρούς και γενετιστές, είναι η εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση. Επίσης τρόφιμα που παράγονται από ορισμένους μεταλλαγμένους οργανισμούς ενδέχεται να υπονομεύσουν σοβαρά τη θεραπεία ασθενειών ανθρώπων και ζώων.

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι λαοί που λιμοκτονούν στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη θα χορτάσουν! Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα είναι όλο και πιο φτηνά, όλο και πιο ανθεκτικά, όλο και πιο γευστικά, όλο και πιο εμφανίσιμα, όλο και πιο τέλεια. Είναι όμως αυτή η λύση στο πρόβλημα της πείνας;

Παντού στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να δείχνουν την αντίθεσή τους προς τα μεταλλαγμένα προϊόντα και απαιτούν φυσική και ασφαλή τροφή. Εσείς;

Γι’ αυτό διαβάζετε προσεκτικά τους ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Κάντε ερωτήσεις, μην τρώτε αδιαμαρτύρητα ό,τι σαςς σερβίρουν. Η άγνοια και η αδιαφορία σας …παραμορφώνουν. Ενοχλήστε τους αρμόδιους. Ενημερωθείτε και αντιδράστε. Γιατί μόνο μια κοινωνία συνειδητοποιημένη δεν έχει φόβο να καταντήσει… γενετικώς τροποποιημένη! 


 

Μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος