Μάιος Ιούνιος 2004

Αρ. Φύλλου 69

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιούνιος – Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να προστατέψει το περιβάλλον

Παγκόσμια ημέρα του πατέρα – Η ιστορία του πόντου

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πόλεις που διοργάνωσαν τους σύγχρονους Ολυμπιακούς

 Σπύρος Λούης, ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης 

ΙΒ΄ Ηράκλεια 2004

Επίσκεψη συγγραφέα στην τάξη μας – Η Ευρώπη, το σπίτι μας – Γιατί το λέμε;

Πλανήτης Ποσειδώνας

Πλανήτης Πλούτωνας

Άγιο Όρος - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Η τάξη μας όλη τη χρονιά, στο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης, ασχολήθηκε με μια εργασία με θέμα «Τα ζώα στη λαϊκή μας παράδοση». Μια από τις δραστηριότητες που κάναμε ήταν να καλέσουμε ένα συγγραφέα στην τάξη. Έτσι την Παρασκευή 21 Μαΐου μας επισκέφτηκε στην τάξη ο συγγραφέας Τότλης Σάκης. Ο συγγραφέας έχει εκδώσει ένα βιβλίο «Εκεί ήμουν κι εγώ…», με παραμύθια από την περιοχή της Έδεσσας. Ήταν ένα από τα πολλά βιβλία από όπου πήραμε το πολύτιμο υλικό μας. Έτσι ήταν ευκαιρία να τον προσκαλέσουμε στην τάξη μας, να μας μιλήσει για το βιβλίο του και όχι μόνο. Η επίσκεψη του συγγραφέα στη τάξη μας ήταν μια όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Στην αρχή μας απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει. Αργότερα όμως οι ερωτήσεις ήταν τόσες πολλές και διάφορες που μπορεί να κούρασαν λίγο τον καλεσμένο μας, αλλά αυτός πρόθυμα μας απάντησε σε όλες. Μας μιλούσε όμορφα και μάθαμε πολλά και χρήσιμα πράγματα για τα βιβλία και για τη δουλειά του συγγραφέα. Όλοι στο τέλος ήμασταν χαρούμενοι, περισσότερο εμείς τα παιδιά που είχαμε τη χαρά να έρθει ο συγγραφέας κ. Τότλης, στη τάξη μας. Και πάλι τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε να γράφει όμορφα βιβλία και για μεγάλους και για μας τα παιδιά!

Οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης

Η ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ !

Στις 25 Μαρτίου του 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) Στην αρχή συμμετείχαν έξι κράτη: η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Την 1η Ιανουαρίου του 1973 η Ευρώπη των έξι έγινε Ευρώπη των εννέα καθώς η Δανία, η Αγγλία και η Ιρλανδία εντάχθηκαν στην Ε.Ο.Κ. Τον Ιούνιο του 1979 γίνονται οι πρώτες Ευρωεκλογές. 410 βουλευτές εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες της Ευρώπης για θητεία πέντε ετών. Την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη απέκτησε δώδεκα κράτη μέλη το 1986, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία εντάχθηκαν στην κοινότητα. Την 1η Ιανουαρίου του 1995 η Ευρώπη καλωσόρισε τρία νέα μέλη. Την Αυστρία, την Φινλανδία και τη Σουηδία. Από το 2000 έγινε η υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το όνομα EURO, από όλα τα κράτη – μέλη της κοινότητας .
Τα Σύμβολα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στις 26 Μαίου του 1986 η μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, ορίσθηκε ως η επίσημη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αστέρια που συμβολίζουν τους λαούς της Ευρώπης είναι τοποθετημένα κυκλικά για να δηλώσουν την ένωση και την αρμονία. Ο αριθμός των αστεριών (12) αντίθετα με ότι πολλοί πιστεύουν, ότι δηλαδή συμβολίζει τα κράτη μέλη, συμβολίζει την τελειότητα και την αφθονία. Κάθε χώρα όμως διατηρεί τη δική της σημαία .
Η "Ωδή στη χαρά" του Μπετόβεν υιοθετήθηκε ως ο διεθνικός ύμνος της Ε.Ε. Επίσης κάθε χώρα διατηρεί τον εθνικό της Ύμνο.
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή κοινότητα μεγάλωσε. Στις 1 Μαΐου 2004, στο Δουβλίνο έγινε η διεύρυνση της Ε.Ε., με δέκα νέα κράτη. Τα δέκα νέα κράτη είναι: η Κύπρος, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία. Έτσι το σπίτι μας μεγάλωσε και είμαστε 460 εκατομμύρια κάτοικοι! Εμείς, από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε. καλωσορίζουμε τα νέα κράτη ενώ εμείς οι μαθήτριες από τη Ελλάδα ευχόμαστε να ζούμε ειρηνικά, να υπάρχει ομόνοια και αγάπη σε όλους εμάς που αποτελούμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια!
Καλώς ήρθατε!

Αντωνιάδου Αναστασία, Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα (Ε ΄Τάξη)

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ;
«Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται»

Λαϊκή παροιμία, που τον … πρόγονά της βρίσκουμε στο Β΄ Ολυνθιακό (10) του Δημοσθένη «ου γαρ έστιν, ουκ έστιν, ω άνδρες Αθηναίοι, αδικούντα και επιορκούντα και ψευδόμενον δύναμιν βεβαίαν κτήσασθαι, αλλά τα τοιαύτ’ εις μεν άπαξ και βραχύν χρόνον αντέχει…», δηλαδή «δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει σταθερή δύναμη αυτός που αδικεί, καταπατάει τον όρκο του και ψεύδεται, αλλά αυτή η δύναμη αποκτιέται μια φορά και διαρκεί λίγο χρόνο».

* * *
«Ρίχνει τη σκούφια του για καβγά»

Για ν μπορούν αυτοί που τσακώνονται να κινούνται πιο εύκολα, πετάνε όχι μόνο το σακάκι τους, αλλά και το καπέλο τους, το σκούφο τους ή το φέσι τους, γιατί τους εμποδίζει.
Γι’ αυτό, για κάποιον που του αρέσει να τσακώνονται, λένε: βγάζει ή ρίχνει ή πετά τη σκούφια ή το φέσι του για καβγά.

«Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι»

Το «παρδαλό κατσίκι» είναι δημιούργημα του σκιτσογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη, που το παρουσίαζε κάθε μέρα σε αθηναϊκή εφημερίδα σατιρίζοντας τα έργα και τις ημέρες κάποιου υπουργού (Κωνσταντίνου Τσάτσου).

(Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις»
Ταταρίδου Μιλένα (ΣΤ΄ Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος