Μάιος Ιούνιος 2004

Αρ. Φύλλου 69

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιούνιος – Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος – Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να προστατέψει το περιβάλλον

Παγκόσμια ημέρα του πατέρα – Η ιστορία του πόντου

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πόλεις που διοργάνωσαν τους σύγχρονους Ολυμπιακούς

 Σπύρος Λούης, ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης 

ΙΒ΄ Ηράκλεια 2004

Επίσκεψη συγγραφέα στην τάξη μας – Η Ευρώπη, το σπίτι μας – Γιατί το λέμε;

Πλανήτης Ποσειδώνας

Πλανήτης Πλούτωνας

Άγιο Όρος - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΛΟΥΤΩΝΑ

Εικόνα του πλανήτη

Όνομα: Πλούτωνας
Ακτίνα: 1.150 χμ.
Όγκος: 0,013 της γης
Βαρύτητα: 0,07 (ένας άνθρωπος 75 κιλών θα ζύγιζε 5,25 κιλά)
Ατμόσφαιρα: Μεθάνιο και Άζωτο
Ελάχιστη θερμοκρασία: -223o C
Διάρκεια περιστροφής (γύρω από τον άξονά του): 6,39 ώρες
Διάρκεια περιφοράς (γύρω από τον ήλιο): 248 έτη
Μέση απόσταση από τον ήλιο: 5.900.000.000 χμ.
Ελάχιστη απόσταση από τη Γη: 4.290.000.000 χμ.
Μέγιστη απόσταση από τη Γη: 7.520.000.000 χμ.
Δορυφόροι: Χάροντας
Άλλες πληροφορίες: Ο ένατος και πιο απομακρυσμένος από τον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Οι άλλες γνώσεις που έχουμε σχετικά με τον Πλούτωνα είναι αρκετά ασαφείς και όχι σίγουρες. Δεν είναι ακόμα δυνατό να γίνουν εκτεταμένες παρατηρήσεις. Με έμμεσο τρόπο έγινε δυνατό να υπολογιστούν μερικά στοιχεία του, όμως τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την έμμεση μέθοδο προσκρούουν στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την άλλη.
Οι διαστάσεις του μοιάζουν μ’ αυτές του Άρη. Ο Πλούτωνας ανακαλύφτηκε το 1930. Προηγουμένως, το 1915, ο αστρονόμος Π. Λόουελ υπέθεσε ότι κοντά στον Ποσειδώνα πρέπει να βρίσκεται κάποιος πλανήτης. Ακολούθησαν συστηματικές φωτογραφικές παρατηρήσεις, ώσπου το 1930 ο νεαρός Τομπόου ανακάλυψε την ύπαρξη του Πλούτωνα συγκρίνοντας φωτογραφικές πλάκες που πάρθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε μερικές από αυτές διακρινόταν ένας αστέρας με ασθενή λάμψη. Ήταν ο Πλούτωνας που από τα αρχικά του ονόματος του Π. Λόουελ έχει το σύμβολο P.L.
Μυθολογία: Ο Πλούτωνας ή Άδης ήταν αδελφός του Δία, του Ποσειδώνα, της Ήρας, της Δήμητρας και της Εστίας. Το προσωνύμιο Πλούτων το πήρε από τους αρχαίους Έλληνες που τον συνέδεαν με το θεό που πρόσφερε πλούτη στη γη. Στο μοίρασμα του κόσμου ο κλήρος τον ανέδειξε κυρίαρχο του κόσμου των νεκρών.
Σύντροφος και προστάτης του βασιλείου του ήταν ο σκύλος Κέρβερος που φύλαγε τις πύλες του Άδη. Στο βασίλειό του δε δεχόταν κανένα ζωντανό και μόνο μερικοί ήρωες κατάφεραν να φτάσουν εκεί και να γυρίσουν πίσω: ο Θησέας, ο Οδυσσέας, ο Ορφέας και ο Ηρακλής. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του Πλούτωνα ήταν και η περικεφαλαία που του χάρισαν οι Κύκλωπες.
Ο Πλούτωνας έστελνε τους νεκρούς σε δύο διαφορετικά μέρη: τους άδικους και ασεβείς στον Τάρταρο, όπου οι Ερινύες τους μαστίγωναν με φίδια και τους πύρωναν με λαμπάδες, και τους δίκαιους στα Ηλύσια Πεδία.
Σύζυγός του ήταν η Περσεφόνη (κόρη της αδερφής του Δήμητρας) την οποία έκλεψε στη Σικελία. Μετά από παράκληση της Δήμητρας προς το Δία, ο Πλούτωνας επέτρεψε στην Περσεφόνη να ζει με τη μητέρα της έξι μήνες κάθε χρόνο.

Φαντίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)
 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος