Μάρτιος 2008

Αρ. Φύλλου 98

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Ο ΜΑΡΤΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ - ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ( Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΤΑΞΗ) ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ - ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

ΛΑΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ / ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ – ΑΪΝΟΥ - ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΗΜΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Β΄ ΜΕΡΟΣ) - ΣΑΧΑΡΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ (Ε΄ ΤΑΞΗ) - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ; - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Β. Μπότση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, απονέμει κάθε χρόνο Βραβεία και Επαίνους σε μαθητικά έντυπα και οργανώνει Έκθεση Μαθητικού Τύπου.

Κριτήρια της βράβευσης αποτελούν η ποιότητα και η ποικιλία της ύλης τους, η εμφάνισή τους, η δημοσιογραφική αντίληψη και – φυσικά – η προσπάθεια για τη σύνταξη και την έκδοσή τους.

Φέτος, 23η χρονιά του θεσμού αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, μετά από εισήγηση επιτροπής απαρτιζόμενης από δημοσιογράφους, αποφάσισε να απονείμει έπαινο στην εφημερίδα «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ» του σχολείου μας.

Ο Έπαινος συνοδεύεται από ποσό 500 € ως συμβολή στην όλη δημοσιογραφική προσπάθεια των μαθητών

Η απονομή έγινε σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 18 Μαρτίου και ώρα 12.00 στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Το Ίδρυμα ανέλαβε τα έξοδα μεταφοράς και διανυκτέρευσης τεσσάρων μαθητών κι ενός συνοδού εκπαιδευτικού.

Οι μαθητές που πήγαν στην Αθήνα για την απονομή του Επαίνου ήταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Παυλίδης, η Πελαγία Πραντσίδου και η Ελένη Χατζηιωαννίδου, ενώ ο συνοδός εκπαιδευτικός ήταν ο κ. Κυριάκος Χατζηβασιλειάδης.

Τη Δευτέρα το βράδυ μείναμε στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL και την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι πήγαμε στο Πολεμικό Μουσείο, για την τελετή της βράβευσης.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κώστας Γείτονας, ο Γ. Γ. του Υπουργείου Τύπου κ. Λειβαδάς, ο πρόεδρος της TV ΒΟΥΛΗ κ. Αλαβάνος, ο πρώην πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κ. Γκλαβάς, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνης, δημοσιογράφοι και ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας.

Η εφημερίδα μας ήταν μία από τις τέσσερις εφημερίδες Δημοτικών Σχολείων που βραβεύτηκαν. Ο Έπαινος μας απονεμήθηκε για την ποικιλία της ύλης της εφημερίδας μας και τη 12ετή συνεχή έκδοσή της. Την απονομή του Επαίνου την έκανε ο πρώην υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κώστας Γείτονας.

Σημαντικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η βράβευση του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Ηλιούπολης (άτομα με ειδικές ανάγκες), του Γυμνασίου και Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα – το βραβείο του οποίου παρέλαβε εκπρόσωπος του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης και διάβασε μια συγκινητική επιστολή των παιδιών που δεν μπορούσαν να παραβρεθούν – και τέλος του 2ου Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, ενός σχολείου με αλλοδαπούς μαθητές.

Η τελετή βράβευσης ξεκίνησε με τη χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου Πειραιά, η οποία τραγούδησε και κατά τη διάρκειά της, και τελείωσε με το Παραδοσιακό Σύνολο του Μουσικού Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου Πειραιά, το οποίο τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια.

Στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου εγκαινιάστηκε και λειτουργεί Έκθεση Μαθητικού Τύπου Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.


 

Παπαδόπουλος Χρήστος, Παυλίδης Ηλίας,

Πραντσίδου Πελαγία, Χατζηιωαννίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τις δυο μέρες παραμονής μας στην Αθήνα επισκεφτήκαμε διάφορα μέρη και αξιοθέατα.

Όταν φτάσαμε τη Δευτέρα το απόγευμα, πήραμε το μετρό, για να πάμε στο ξενοδοχείο μας. Στο χώρο του μετρό υπήρχαν κάποιες από τις καρδιές (Πρώτη Διεθνής Εκθεση Τέχνης της Hearts in the World, μιας σημαντικής Υπαίθριας διοργάνωσης, η οποία στην  τελική της φάση υποστηρίζει τους σκοπούς ενός φιλανθρωπικού Σωματείου, που στην Αθήνα είναι το «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ». Υπάρχουν δύο είδη Καρδιάς, αυτές που κατασκευάζονται από φάιμπεργκλας, ύψους 1.80, μήκους 1.905 και πλάτους 0.80 εκ. και οι μεταλλικές, ύψους 1.62 και μήκους 1.71. Οι Καρδιές διακοσμούνται με χρώματα και άλλα υλικά ενώ με ειδική επεξεργασία γίνονται αδιάβροχες.) Αφού φτάσαμε στο ξενοδοχείο και τακτοποιηθήκαμε, βγήκαμε μια βόλτα. Στην αρχή πήγαμε για φαγητό στα Fridays και μετά στο Κολωνάκι.

Την άλλη μέρα το πρωί σηκωθήκαμε νωρίς και λόγω των απεργιών και των διαδηλώσεων μετακινηθήκαμε με τα πόδια. Στην αρχή επισκεφτήκαμε τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο. Έπειτα, την Πύλη του Αδριανού, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Πλατεία Συντάγματος (Άγνωστο Στρατιώτη), όπου είδαμε την αλλαγή φρουράς. Στη συνέχεια πήγαμε στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, γυρίσαμε στα στενά τους και αγοράσαμε διάφορα πράγματα, και στην Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας.

Στο Πολεμικό μουσείο, μετά την απονομή, είδαμε πανοπλίες, στολές, όπλα, άρματα, κανόνια, αγάλματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, πυραύλους και τις σημαίες της Επανάστασης του 1821.

Το απογευματάκι πήγαμε στην Ακρόπολη, όπου είδαμε το Θέατρο του Διονύσου και το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού (Ηρώδειο), τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον Παρθενώνα. Εκεί, για καλή μας τύχη, συναντήσαμε ένα Δημοτικό Σχολείο του Βόλου το οποίο είχε ξεναγό, και παρακολουθήσαμε την ξενάγηση μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα.

Στο τέλος της ημέρας είδαμε το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αν και κουραστήκαμε πολύ, περάσαμε υπέροχα και ελπίζουμε να μας δοθεί ξανά μια τέτοια ευκαιρία.

 

Παπαδόπουλος Χρήστος, Παυλίδης Ηλίας,

Πραντσίδου Πελαγία, Χατζηιωαννίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος