ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Το 1973 στην Ελλάδα υπήρχε δικτατορία. Από τον Απρίλιο του 1967 η Χούντα, μια ομάδα επίορκων αξιωματικών, με τη βία και τα όπλα, κατάργησε το δημοκρατικό πολίτευμα και τις ελευθερίες του λαού μας.

Το Νοέμβρη του 1973 οι φοιτητές άρχισαν να ξεσηκώνονται, καθώς η δικτατορία σκλήραινε συνεχώς τη στάση της. Οι φοιτητές καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο και το μετατρέπουν σε ορμητήριο του μεγάλου αγώνα κατά της δικτατορίας.

Ο λαός κατέβηκε στους δρόμους να συμπαρασταθεί στους φοιτητές.

Το απόγευμα της Παρακευής16 Νοεμβρίου 1973 – της Μεγάλης Παρασκευής του νεότερου Ελληνισμού – αρχίζουν τα δραματικά, αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης. Συγκρούσεις του λαού στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας με την αστυνομία και το στρατό, οδοφράγματα των διαδηλωτών, δακρυγόνα και καπνογόνα, τραυματισμοί, κακοποιήσεις, πυροβολισμοί.

Οι φοιτητές μέσα στο Πολυτεχνείο άοπλοι, με μόνο εφόδιο την καρδιά τους και το τραγούδι τους. τα παιδιά κυκλωμένα από τον εχθρό συνεχίζουν το τραγούδι τους και εκπέμπουν από τους 1050 χιλιοκύκλους. Τα τανκς ξεκινούν. Ο λαός μαζί με τους φοιτητές φωνάζουν: «Αδέρφια μας στρατιώτες, δε θα μας χτυπήσετε. Είμαστε άοπλοι, τα τανκς δε θα μας χτυπήσουν!»

Ώρα 2.57 το πρωί. Τρία τανκς ξεκινούν με σκοπό να καταστρέψουν το Πολυτεχνείο. Το πρώτο τανκς, που είναι και το πιο μεγάλο, ρίχνει την πόρτα του Πολυτεχνείου και καταστρέφει ό,τι υπάρχει στην αυλή. Πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται από τις σφαίρες στο χώρο του Πολυτεχνείου και στους γύρω δρόμους. Οι αστυνομικοί χτυπούν τους φοιτητές, ενώ οι στρατιώτες προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Ο ελληνικός λαός κατάφερε τελικά να σταματήσει τη δικτατορία και να στείλει το δικτάτορα Παπαδόπουλο στη φυλακή!

Το Πολυτεχνείο ζει!!!

 Παυλίδης Βασίλης (ΣΤ΄ Τάξη), Παναούση Κατερίνα, Ταταρίδου Μιλένα

(Ε΄ τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος