ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

Σκέφτομαι όταν μεγαλώσω να γίνω γυμναστής και αποφάσισα να πάρω συνέντευξη από τον κ. Γρηγόρη Τσίλη που είναι γυμναστής του σχολείου μας, για να λύσει μερικές απορίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια σχολή πρέπει να σπουδάσει κάποιος για να γίνει γυμναστής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σχολή που πρέπει να σπουδάσει είναι τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Είναι τμήματα του πανεπιστημίου στα οποία πρέπει να σπουδάσει κανείς για να γίνει γυμναστής.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποιες πόλεις υπάρχουν σχολές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τώρα υπάρχουν σε αρκετές πόλεις. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή και στα Τρίκαλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια διαρκούν οι σπουδές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι σπουδές στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. διαρκούν 4 χρόνια και είναι ανωτάτου επιπέδου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δίνετε εξετάσεις και σε αθλήματα για να περάσετε στη σχολή; Σε ποια αθλήματα εξετάζεστε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, δίνουμε εξετάσεις και σε αθλήματα για να περάσουμε στη σχολή. Όποια παιδιά θέλουν μπορούν τελειώνοντας το Λύκειο να εξεταστούν σε αθλήματα στίβου που είναι: τα 200 μ. για τα κορίτσια και τα 400 μ. για τα αγόρια, το άλμα εις μήκος, τα 1.000 μ. και η σφαίρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς ήσασταν αθλητής πριν γίνετε γυμναστής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, ήμουν αθλητής και από μικρό παιδί και μέχρι που τελείωσα το πανεπιστήμιο έκανα αθλητισμό και μάλιστα πρωταθλητισμό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει γυμναστής (-τρια);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να αγαπάει αυτό που θέλει να κάνει, να έχει μεράκι και να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της δουλειάς του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη σχολή υπάρχουν ειδικότητες; Ποιες είναι αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν ειδικότητες και είναι πολλές. Τα δύο πρώτα χρόνια οι φοιτητές παίρνουν μια γενική ειδίκευση και στο τρίτο και τέταρτο έτος, ανάλογα με το τι θέλει ο κάθε ένας φοιτητής να γίνει ή να διδαχτεί, παίρνουν τις ειδικότητες. Οι ειδικότητες, όπως είπαμε, είναι πολλές και είναι ο στίβος, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το χάντμπολ, η κωπηλασία, η ξιφασκία και γενικά όλα τα ατομικά και τα ομαδικά αθλήματα.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού μπορεί να δουλέψει ένας γυμναστής (-τρια);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αφού τελειώσει το πανεπιστήμιο ένας γυμναστής, μπορεί να δουλέψει σε πολλούς τομείς. Μπορεί να δουλέψει στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο τομέα μπορεί να δουλέψει στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να γίνει προπονητής σε κάποια ομάδα (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, στίβου, χάντμπολ, κ.λπ. ανάλογα με την ειδικότητά του) ή σε γυμναστήριο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά από πόσα χρόνια διορίζεται σε σχολείο ένας νέος (-α) γυμναστής (-τρια);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παλιότερα διοριζόταν αμέσως από την επετηρίδα, όπως και όλοι οι εκπαιδευτικοί είτε ήταν δάσκαλοι, είτε ήταν καθηγητές. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και διορίζονται μετά από πολλά χρόνια, γι’ αυτό και η πολιτεία άλλαξε αυτό το καθεστώς. Κατάργησε την επετηρίδα και τώρα δίνουν εξετάσεις για να διοριστούν. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες ώρες εργάζεται ένας (μια) γυμναστής (-τρια);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο σχολείο εργάζεται όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί. Στο δημοτικό 22 – 24 ώρες την εβδομάδα και στα γυμνάσια και τα λύκεια από 21 ώρες και, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, κατεβαίνει στις 16 ώρες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο μηνιαίος μισθός του (της);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως όλων των δασκάλων και των καθηγητών. Ο μισθός του νεοδιόριστου είναι περίπου 830 ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δύσκολη η δουλειά του (της) γυμναστή (-τριας); Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας γυμναστής είναι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, γιατί είναι συνέχεια στο προαύλιο μαζί με τα παιδιά ό,τι καιρό και αν έχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αντιμετωπίζετε τα παιδιά; Φωνάζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ προσωπικά όχι. Δε φωνάζω. Παροτρύνω τα παιδιά και παίζω μαζί τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν κάποιο παιδί δεν μπορεί να κάνει κάποια άσκηση, τι κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το παροτρύνω να προσπαθήσει και πάντα έχω ένα καλό λόγο να πω, για να μπορέσει να κάνει την άσκηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα λέγατε σε κάποιο παιδί που θέλει να γίνει γυμναστής (-τρια);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν πραγματικά αγαπάει αυτό που θέλει να κάνει και πιστεύει ότι θα μπορέσει να το κάνει για χρόνια, ναι να ακολουθήσει αυτόν τον κλάδο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ποια ηλικία επιτρέπεται να κάνουμε γυμναστική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιτρέπεται να κάνουν γυμναστική τα παιδιά από μικρές ηλικίες. Μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία 4 – 5 ετών στην ενόργανη γυμναστική και μεγαλώνοντας μπορούν να κάνουν όποιο άθλημα θέλουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι σημαντικό να γυμνάζονται τα παιδιά και γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, είναι πολύ σημαντικό να γυμνάζονται τα παιδιά, γιατί προσέχουν και αναπτύσσουν καλά το σωματότυπό τους, δηλαδή το σώμα τους, την ψυχή τους και γενικά την υγεία τους.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις μικρές ηλικίες αρκούν 3 – 4 φορές την εβδομάδα, μία με μιάμιση ώρα τη φορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η υπερβολική γυμναστική κάνει κακό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υπερβολική γυμναστική κάνει κακό ανάλογα με την ηλικία που έχει το κάθε παιδί. Αλλά γενικά ναι, μπορεί να κάνει και κακό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι υποχρεωτικό, αν κάποιος θέλει να κάνει ωραίο σώμα, να κάνει γυμναστική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό εξαρτάται όχι μόνο από τη γυμναστική αλλά και, βασικά, από τη διατροφή μας. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε πώς τρώμε και τι τρώμε. Αλλά ναι, η γυμναστική παίζει καθοριστικό ρόλο για να έχει κάποιος ωραίο σώμα.                      

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν ασκήσεις για μεγάλους και για παιδιά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γενικά υπάρχουν ασκήσεις για μεγάλους και για παιδιά. Απλά υπάρχουν ασκήσεις που τις κάνουμε σε διαφορετική ένταση και διαφορετικό χρόνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα βάρη μπορούν να κάνουν κακό σ’ έναν άνθρωπο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στα μικρά παιδιά, ναι. Στους μεγάλους, εάν κάνουν με έναν καλό προγραμματισμό, όχι. Εάν όμως κάνουν βάρη χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να ξέρουν γιατί τα κάνουν, ναι. Μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ποια ηλικία πρέπει να σηκώνουμε βάρη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ηλικία κατά την οποία πρέπει να σηκώνει βάρη κάποιο παιδί που αθλείται εξαρτάται από το σωματότυπό του και το άθλημα που κάνει. Γενικά όμως η ηλικία που αρχίζουν τα παιδιά να κάνουν βάρη είναι πάνω από τα 14 χρόνια τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζετε ότι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στα γυμναστήρια ή αρκούν οι ώρες γυμναστικής στα σχολεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ώρες γυμναστικής του σχολείου δεν αρκούνε και κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τα παιδιά πρέπει να αθλούνται με όποιο τρόπο μπορούνε, μ’ όποιο τρόπο βρίσκουνε, ξεκινώντας από τις αλάνες στις γειτονιές αλλά και στα γυμναστήρια. Γενικά να γυμνάζονται, να παίζουν και να χαίρονται αυτό που κάνουν.

Σεμερτζίδης Παναγιώτης (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος