ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ

«Καλό κουμάσι είσαι»

Γύρω στα 1895, η Αγγλία είχε κατορθώσει να φτιάξει τα καλύτερα υφάσματα που υπήρχαν ως τότε και όλες οι αγορές του κόσμου είχαν πλημμυρίσει απ’ αυτά. Δυο ανατολίτες έμποροι – που είχαν το μαγαζί τους στο Γαλατά της Πόλης – σκέφτηκαν τότε, να πλουτίσουν με δικό τους τρόπο. Ο ένας από τους δυο συνεταίρους ταξίδεψε στην Αγγλία και αγόρασε μια μεγάλη ποσότητα από ρετάλια που τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Τα ρετάλια αυτά, είχαν βέβαια τη σφραγίδα μιας φημισμένης βιομηχανίας, αλλά ήταν από το χειρότερο είδος που υπήρχε στις αποθήκες. Φυσικά, οι έμποροί μας τα παρουσίασαν για πράγματα πρώτης τάξης και οι αφελείς έτρεχαν να τ’ αγοράσουν σε τιμή … ευκαιρίας. Όταν ανακαλύφθηκε η απάτη, ήταν αργά. Οι δύο συνεταίροι είχαν εξαφανιστεί. Από το περιστατικό, όμως αυτό έμεινε και η φράση: «είσαι καλό κουμάσι», που τη λέμε όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον. Γιατί «κουμάσι» στα τούρκικα σημαίνει κομμάτι υφάσματος. Δηλαδή ρετάλι. (Και το «κοτέτσι» σε πολλά μέρη το λένε «κουμάσι». Ο Ησύχιος αναφέρει ότι σημαίνει ορνιθώνας – κοτέτσι).

*       *       *

«Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει»

Είναι ένα παιδικό παιχνίδι. Τα κάθονται όλα γύρω γύρω και ένα από αυτά ρωτάει αν πετάει κάποιο ζώο ή πράγμα. Αν πετάει, τότε σηκώνουν τα χέρια, αν, όμως, δεν πετάει το ζώο ή το πράγμα που θα πει και σηκώσει κανένα από τα παιδιά το χέρι του, τότε χάνει και σκύβει και τρώει μερικές καρπαζιές. Τώρα αυτός που ρωτάει, για να τους ξεγελάσει, λέει γρήγορα ένα πουλί και μετά αμέσως ένα πράγμα, που να του μοιάζει στην εκφώνηση. Π. χ. Πετάει, πετάει το λελέκι, το λελέκι, το γελέκι. Τότε ξεγελιούνται και σηκώνουν το χέρι τους και χάνουν. Υπάρχει παραπλήσια παροιμία στους αρχαίους «Λ ύ κ ο υ  π τ ε ρ ά»

Τη φράση αυτήν τη μεταχειριζόμαστε, για να πούμε πως κάποιος είναι κουτός, και όταν δηλώνουμε ότι συμφωνούμε σε κάτι εν γνώσει μας λάθος, από υστεροβουλία, βαριεστιμάρα κ.λπ.

 

(Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις»)

Σιδηρόπουλος Γιώργος (ΣΤ΄  Τάξη), Φαντίδου Ελένη (Ε΄ Τάξη)

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Δεν ήταν η θάλασσα πραγματικό εμπόδιο

-         Πες μου Πέτρο, μπορεί ο πατέρας σου να πάει με τα πόδια από την Αθήνα στην Κρήτη;

-         Όχι κύριε, είναι αδύνατο!

-         Μπράβο Πέτρο. Και γιατί;

-         Γιατί πάσχει από ρευματισμούς!

*       *       *

Όταν γινόμαστε αποκρουστικοί

-         Τι θα κάνεις κοριτσάκι μου, όταν θα γίνεις μεγάλη γυναίκα, σαν τη μητέρα σου;

-         Δίαιτα!…

Παυλίδου Παναγιώτα, Σαββίδου Έλλη (Ε΄ Τάξη)

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

«Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος»

Μια κακιά ώρα μπορεί να φέρει συμφορές, που δεν έρχονται ούτε σ’ ένα χρόνο.

*       *       *

«Ράβε ξήλωνε, δουλειά να μη σε λείπει»

Φρόντιζε να ασχολείσαι πάντα με κάτι, εν ανάγκη κάνε και ασήμαντες δουλειές.

 Αντωνιάδου Άννα, Ταταρίδου Μιλένα (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος