ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΕΛΛΑΣ

ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΠΕΛΛΑ»

Στις 8 Νοεμβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, καθώς και στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Πέλλα».

Όταν φτάσαμε στην Πέλλα, μας υποδέχτηκε ο κ. Παναγιώτης Μπαλλής που είναι δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο της Παλιάς Πέλλας και μας ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου.

Στην αρχή μας έδειξε ένα σχεδιάγραμμα που απεικόνιζε την Αρχαία Πέλλα και μας είπε ότι η Πέλλα, επειδή ήταν παραθαλάσσια πόλη, έγινε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους. Η πόλη αναπτύχθηκε τον 4ο αιώνα π. Χ. όταν βασιλιάς ήταν ο Φίλιππος ο Β΄. Επειδή όμως οι ποταμοί Γαλλικός, Αλιάκμονας, Αξιός και Λουδίας κουβαλούσαν χώματα και πέτρες, η θάλασσα σήμερα μεταφέρθηκε πιο μακριά από την Πέλλα. Μετά από πολλά χρόνια η πόλη κυριεύτηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι πήραν πολλά λάφυρα, και στη συνέχεια ένας μεγάλος σεισμός την κατέστρεψε τελείως. 

Στο μουσείο είδαμε μακέτες των σπιτιών της Πέλλας, χρυσά στεφάνια, αγάλματα θεών (του Ποσειδώνα, της Αθηνάς, της Δήμητρας κ.ά.), κάποια ψηφιδωτά (το θεό Διόνυσο πάνω σε πάνθηρα, το κυνήγι του λιονταριού, ο γρύπας που κατασπαράζει ένα ελάφι κ.ά.), αγάλματα και αγγεία που τα είχαν στα σπίτια τους οι Πελλιώτες.

Όταν τελείωσε η ξενάγησή μας στο Μουσείο, πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκονταν οι κατοικίες των πλουσίων. Εκεί υπήρχαν κολώνες ιωνικού και δωρικού ρυθμού καθώς και ψηφιδωτά (η αρπαγή της Ωραίας Ελένης, ψηφιδωτά με γεωμετρικά σχήματα και λουλούδια).

Μετά την Πέλλα πήγαμε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Πέλλα» στα Γιαννιτσά, όπου μας εξήγησαν πώς λειτουργεί ένας τηλεοπτικός και πώς ένας ραδιοφωνικός σταθμός.

Αυτή ήταν μια πολλή ωραία εκδρομή και σας προτείνουμε να την πραγματοποιήσετε κι εσείς.

 

Ηλιάδης Κώστας (ΣΤ΄ Τάξη), Παυλίδου Παναγιώτα, Σαββίδου Έλλη (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος