Οκτώβριος 2007

Αρ. Φύλλου 93

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Οι αγροτικές εργασίες του φθνοπώρου – Εκδρομή στην Ακρόπολη

Η ιστορία της Ακρόπολης - Τα μνημεία της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Ο Άλφρεντ Νόμπελ και τα Βραβεία Νόμπελ

Οι πλανήτες (μύθοι σχετικοί με τα ονόματά τους)

Προβλήματα από τη χρήση της ατομικής και της πυρηνικής ενέργειας (Χιροσίμα – Ναγκασάκι – Τσερνόμπιλ)

Δραστηριότητες του Σχολείου μας

Αριστεύσαντες στο Γυνάσιο Πετριάς από το Ριζό – Επιτυχούσσες στις εισαγωγικές για τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι.

Γιατί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

Σεπτέμβριος

Ο ένατος μήνας του έτους και ο πρώτος του  Φθινοπώρου. Η ονομασία του δόθηκε από τους Ρωμαίους γιατί σύμφωνα με το δικό τους ημερολόγιο ήταν ο έβδομος μήνας. Το εφτά στα λατινικά λέγεται septem.

Αυτό το μήνα γίνεται ο τρύγος, γι’ αυτό σε πολλά μέρη της πατρίδας μας λέγεται Τρυγητής. Λέγεται και Σποριάς, διότι στις μέρες του γίνονται οι χειμωνιάτικες σπορές (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη κ.ά.). Σταυρός ή Σταυρίτης λέγεται επειδή στις 14 του μήνα γιορτάζεται η Ύψωση του τίμιου Σταυρού.

Στις 21 Σεπτεμβρίου γίνεται η φθινοπωρινή ισημερία -12 ώρες μέρα και 12 νύχτα - κι από τις 22 αρχίζει το φθινόπωρο.

Το Σεπτέμβρη ωριμάζουν ή αρχίζουν να ωριμάζουν πολλά φρούτα κι ανοιξιάτικες σπορές στην πατρίδα μας (μήλα, αχλάδια, κάστανα, όψιμα σταφύλια, καλαμπόκι κ.ά.)

Το Σεπτέμβριο τελειώνουν οι θερινές διακοπές και αρχίζουν να λειτουργούν τα σχολεία με καινούριες δυνάμεις, για το πέρασμα καινούριων τάξεων και για την κατάκτηση νέων και ανώτερων γνώσεων από τους μαθητές που προήχθησαν το προηγούμενο σχολικό έτος.

Λαογραφία

Κατά την παράδοση, την 1η Σεπτεμβρίου ο Χάρος αποφασίζει ποιους πρόκειται να πάρει κατά τη διάρκεια του έτους. Για το λόγο αυτό συνηθίζουν σε πολλά μέρη να βάζουν από το βράδυ της παραμονής επάνω στη στέγη του σπιτιού τόσα καρύδια, όσα και τα μέλη της οικογένειας. Το πρωί τα σπάζουν για να δουν αν είναι γερά. Αλίμονο αν δε συμβεί αυτό. Όσα καρύδια κούφια βρεθούν τόσα άτομα θα πεθάνουν από το σπίτι αυτό.

Παροιμίες

Τον Τρυγητή  τ’ αμπελουργού

πάνε χαλάλι οι κόποι.

 

Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής

χαρά στον τυροκόμο.

 

Δόξα να ‘χεις, Τρυγητή μου,

είδα εγώ την προκοπή μου.


 

Καρυπίδου Ελένη, Σελίδου Σταφανία, Φαντίδου Δήμητρα (Ε΄ Τάξη)

 

Οκτώβριος

Ο δέκατος μήνας του χρόνου. Το όνομα του σημαίνει όγδοος μήνας και τούτο, γιατί στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, που αρχίζει από το Μάρτιο, ο Οκτώβριος ερχόταν όγδοος στη σειρά. Έχει 31 ημέρες. Κατά το μήνα Οκτώβριο ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού και κατά το τέλος του μήνα εισέρχεται στον Σκορπιό. Είναι ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου.

Συνήθως τον Οκτώβριο αρχίζουν τα πρωτοβρόχια, που οι γεωργοί τα περιμένουν με λαχτάρα για τις πρώιμες σπορές τους. Με τα πρωτοβρόχια αρχίζουν και οι πρώτες ψυχρίτσες – προμηνύματα του χειμώνα – όμως κάνει και ζεστές μέρες, που έγιναν αφορμή για το λαϊκό ρητό «Άη-Δημητράκη μικρό καλοκαιράκι». Δηλαδή του Αγίου Δημητρίου ο λαός περίμενε και ζεστές (καλοκαιριάτικες) μέρες.

Τον Οκτώβριο οι γεωργοί μαζεύουν τις τελευταίες σοδειές τους και ωριμάζουν πολλά φρούτα (μήλα, εσπεριδοειδή, κάστανα κ.ά.)

Τον Οκτώβριο η χώρα μας γιορτάζει κοντά  κοντά  δύο μεγάλες γιορτές. Η μία είναι του Αγίου Δημητρίου στις 26 του μήνα. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Θρησκευτική, γιατί γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος, και εθνική, γιατί στις 26 Οκτωβρίου 1912 τα  Ελληνικά στρατεύματα ελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους Τούρκους, ύστερα από δουλεία αιώνων.

Το μήνα αυτό έχουμε μία ακόμα μεγάλη εθνική γιορτή, τη γιορτή του «ΟΧΙ», που τη γιορτάζουμε κάθε 28 Οκτωβρίου. Είναι η μέρα που η πατρίδα μας είπε το περήφανο «ΟΧΙ» στους Ιταλούς του Μουσολίνι το 1940.

Στα ποντιακά ο Οκτώβριος ονομάζεται «Παπάλ». Τον Οκτώβριο πέφτουν τα φύλλα των δέντρων και τα δέντρα μένουν γυμνά. Ονομάζεται και «μήνας των πρώτων βροχών και του δροσερού καιρού».

Παροιμίες

Οκτώβρης και δεν έσπειρες,

λίγο σιτάρι θα κάμεις.

 

Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια,

τον Οκτώβρη τα κουδούνια.


 

Αθανασιάδου  Κορίνα, Παπαδοπούλου Νένα (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος