Οκτώβριος 2007

Αρ. Φύλλου 93

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Οι αγροτικές εργασίες του φθνοπώρου – Εκδρομή στην Ακρόπολη

Η ιστορία της Ακρόπολης - Τα μνημεία της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Ο Άλφρεντ Νόμπελ και τα Βραβεία Νόμπελ

Οι πλανήτες (μύθοι σχετικοί με τα ονόματά τους)

Προβλήματα από τη χρήση της ατομικής και της πυρηνικής ενέργειας (Χιροσίμα – Ναγκασάκι – Τσερνόμπιλ)

Δραστηριότητες του Σχολείου μας

Αριστεύσαντες στο Γυνάσιο Πετριάς από το Ριζό – Επιτυχούσσες στις εισαγωγικές για τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι.

Γιατί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Οι πιο πολλοί κάτοικοι του χωριού μας είναι αγρότες. Έτσι οι εργασίες που κάνουν εδώ το φθινόπωρο είναι καθαρά αγροτικές.

Το φθινόπωρο οι αγρότες και οι αγρότισσες του χωριού προετοιμάζουν τα χωράφια για τη νέα παραγωγή. Για να έχουνε καλή παραγωγή, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ετοιμάσουν τα χωράφια ανάλογα με τις καλλιέργειες που θα καλλιεργήσουν τον επόμενο χρόνο, διότι κάθε είδος χρειάζεται διαφορετική προεργασία. Π.χ. τα δέντρα (ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές κ.λπ.). Μόλις πέσουν τα φύλλα τους, αρχίζουν τα πρώτα ραντίσματα, μετά αρχίζει το κλάδεμα και τέλος ποτίζουν τα μικρά δέντρα.

Για τα σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι κ.ά.) κάνουν άλλες εργασίες. Μετά τα πρωτοβρόχια οργώνουν τα χωράφια, για να είναι έτοιμα, όταν θα αρχίσει η σπορά. Το όργωμα χρειάζεται, για να μένουν τα χωράφια αφράτα και απαλλαγμένα από κάθε ζιζάνιο και χόρτο. Όταν έρθει ο χρόνος της σποράς, ρίχνουν λιπάσματα και τα ξαναοργώνουν. Αφού ετοιμαστεί το χωράφι για τη σπορά, τότε ο γεωργός παίρνει τον ανάλογο σπόρο που θέλει να σπείρει (σιτάρι, κριθάρι κ.ά.) και με ειδικά μηχανήματα ρίχνει το σπόρο στο χωράφι και περιμένει τον άλλο χρόνο τη νέα σοδειά.

Γενικά, το φθινόπωρο είναι εποχή καλλιέργειας και σποράς.

Χατζηιωαννίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Αν θελήσουμε να κάνουμε μια εκδρομή με το αυτοκίνητο στην Αθήνα, για να δούμε την Ακρόπολη, μπορούμε να ακολουθήσουμε την εξής διαδρομή: Ριζό, Βέροια, Κατερίνη, Λάρισα, Λαμία και τέλος Αθήνα.

Θα κάνουμε μια στάση στα Τέμπη, που είναι από τα γραφικότερα τοπία του κόσμου και συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Ένα μελίσσι πηγαινοέρχεται ακούραστα πάνω στην κρεμαστή γέφυρα, φωτογραφίζεται και φωτογραφίζει, για να πάρει μαζί του τις εικόνες του επιβλητικού τοπίου. Τα Τέμπη είναι το στενό πέρασμα του Πηνίου, ανάμεσα στην ΄Οσσα και τον Όλυμπο, όπου το ποτάμι ρέει ήρεμα προς την εκβολή, σε οργιώδη βλάστηση. Αιωνόβια πλατάνια και ιτιές σκύβουν στο πέρασμα. Γύρω υπήρχαν πηγές με κρυστάλλινα νερά, με γνωστότερη την πηγή της Αφροδίτης. Τα έργα άντλησης του νερού για υδροδότηση έχουν καταστρέψει τη φυσική εικόνα. Αλλά εδώ η ομορφιά  περισσεύει και το μεγαλείο της φύσης εμπλέκεται στην ιστορία και τους μύθους του λαού μας. Οι αρχαίοι συγγραφείς συμφωνούν ότι τα Τέμπη (τέμνω= κόβω) είναι δημιούργημα φοβερού σεισμού, που χώρισε τα βουνά και προκάλεσε το στράγγισμα του νερού της λίμνης που σκέπαζε τη θεσσαλική πεδιάδα. Το γεγονός συνδέεται με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα – οι Θεσσαλοί, σε ανάμνηση, γιόρταζαν τα «Πελώρια», προς τιμήν του Δία, ένα πανηγύρι όπου όλοι έτρωγαν και έπιναν δωρεάν. Ο Πηνειός είχε κόρη την πανέμορφη Δάφνη, η οποία, για να αποφύγει, τον Απόλλωνα, που την ερωτεύθηκε, παρακάλεσε τον πατέρα της να τη μεταμορφώσει σε φυτό. Είναι το ιερό φυτό του Απόλλωνα, η δάφνη, με το οποίο στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Απόλλωνα των Τεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός. Το ιερό τοποθετείται στους πρόποδες της Όσσας, στην  αρχή της γέφυρας. Απέναντι ακριβώς στα ριζά του Ολύμπου, είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με τη σπηλιά δίπλα, στο παλαιότερο κέντρο λατρείας του ελληνισμού. Στη δυτική είσοδο των Τεμπών σώζεται ο τάφος του Χασάν Μπαμπά, που θυμίζει τις θηριωδίες των Τούρκων και τις ιστορικές μάχες στα Στενά.

Τέλος, θα κάνουμε μια στάση στις Θερμοπύλες. Στα  ιστορικά Στενά των Θερμοπυλών είναι χτισμένο το ομώνυμο χωριό, με 380 κατοίκους. Τα Στενά μόνο κατά όνομα είναι σήμερα στενά, διότι έχουν διευρυνθεί από τις προσχώσεις του Σπερχειού ποταμού. Φημισμένες οι Θερμοπύλες από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές τους, έχουν εξελιχθεί σε σημαντική λουτρόπολη. Απέχουν 18χμ. ΝΑ από τη Λαμία. Στις Θερμοπύλες επίσης θα επισκεφθούμε το άγαλμα του Λεωνίδα, το κενοτάφιο των Πεσόντων και την ιστορική γέφυρα της Αλαμάνας.            

Παυλίδου Ιωάννα, Πραντσίδου Πελαγία,

Τζιαφέρι Μιράντα, Τσουλλχάι Ερμίρα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος