ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Χατζηβασιλειάδης Κυριάκος                                                                                                                        ΡΙΖΟ 2001

 

Ανακυκλωτές 

Ρακοσυλλέκτες

Ευχαριστούμε

Σκουπίδια

Επιστολή στους Γονείς

Σκουπιδότοποι

Σκουπίδια παντού

Δάσος- Χαρτί- Σκουπίδια

Σκουπίδια και Διλήμματα (ερωτηματολόγιο)

Συσκευασίες τροφίμων

1η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Ανοιχτή επιστολή προς τους συγχωριανούς μας

2η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Επίσκεψη στη Χωματερή της Σκύδρας

Οικιακά απορρίμματα και χωματερές

Ανακύκλωση  χαρτιού 

Ανακύκλωση Γυαλιού

Κάνοντας ανακύκλωση χαρτιού

Κατασκευές από σκουπίδια

Το ιστορικό κατασκευής του Cd

Τα Τραγούδια

Κατεβάστε τα σε μορφή mp3

 

 

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2000
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι μαθητές της τάξης μας αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα που κάνουμε για τα σκουπίδια κάνοντας μια έρευνα σε σχέση με τις συσκευασίες τροφίμων.
Ξεκινήσαμε την έρευνά μας με τη συγκέντρωση και τη μέτρηση των σκουπιδιών που παράγει η κάθε οικογένεια της ομάδας μας μέσα σε μια ημέρα. Βρήκαμε ότι η κάθε οικογένεια σε μία ημέρα παράγει κατά μέσο όρο 2,680 κιλά σκουπίδια. Από αυτά τα 2,320 κ. είναι συσκευασίες τροφίμων και τα ανακυκλώσιμα είναι 1,180 κ. 
Για τη συσκευασία των τροφίμων χρησιμοποιούνται χάρτινα κουτιά, πλαστικές σακούλες, κονσέρβες, γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια, αλουμινόχαρτο ή αλουμινένια κουτάκια, λαδόκολλες κ.ά. Μερικά από αυτά τα υλικά ξαναχρησιμοποιούνται, ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν στα σκουπίδια.
Μπορούμε να ελαττώσουμε αυτά τα σκουπίδια με το να τα ανακυκλώνουμε αντί να τα πετάμε. Η ανακύκλωση μπορεί να ξεκινήσει από την αγορά π. χ. να αγοράζουμε προϊόντα που οι συσκευασίες τους είναι ανακυκλώσιμες. Υπάρχουν επίσης τρόποι να επαναχρησιμοποιήσουμε τα υλικά συσκευασίας π. χ. με τις θήκες των αυγών μπορούμε να φτιάξουμε χειροτεχνίες, στα πλαστικά μπουκάλια να βάζουμε νερό, το αλουμινόχαρτο να το πλένουμε και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Εκτός από τις συσκευασίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν υπάρχουν και σκουπίδια που ανακυκλώνονται π. χ. γυαλί, μέταλλο, αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό. Δυστυχώς στο Δήμο μας δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης και έτσι σκεφτήκαμε να στείλουμε μια επιστολή στον κ. Δήμαρχο για να του ζητήσουμε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Επειδή δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης τα υλικά συσκευασίας πηγαίνουν στις χωματερές. Οι χωματερές είναι ελεγχόμενοι σκουπιδότοποι. Οι τόποι αυτοί δεν είναι υγιεινοί, γιατί μπορούν να μας αρρωστήσουν με τα μικρόβια που υπάρχουν. Εμείς επισκεφτήκαμε ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους και διαπιστώσαμε ότι έχει πολύ δυσοσμία, η εικόνα είναι άσχημη, ρυπαίνονται τα υπόγεια νερά και όταν τα καίμε ρυπαίνεται και ο αέρας.

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"


Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2000
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης αποφάσισαν να συνεχίσουν τις έρευνές τους κάνοντας μια έρευνα σχετικά με τις συσκευασίες τροφίμων. 
Μαζέψαμε τα σκουπίδια μιας μέρας και τα ζυγίσαμε. Υπολογίσαμε ότι κατά μέσο όρο το βάρος των σκουπιδιών που παράγει η κάθε οικογένεια της ομάδας μας είναι 2,960 κιλά. Από αυτά συσκευασίες τροφίμων κατά μέσο όρο είναι 1,620 κ. και ανακυκλώσιμα είναι 1,600 κ. 
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη συσκευασία των τροφίμων είναι χάρτινα κουτιά, πλαστικές σακούλες, κονσέρβες, γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια, αλουμινόχαρτο ή αλουμινένια κουτάκια, λαδόκολλες κ. ά. Μερικά από τα υλικά συσκευασίας είναι απαραίτητα αλλά και μερικά όχι.
Υπάρχουν τρόποι για να ελαττώσουμε και να αποφύγουμε τη δημιουργία σκουπιδιών από τα υλικά συσκευασίας. Όταν πηγαίνουμε για ψώνια να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να αγοράζουμε πράγματα που έχουν συσκευασίες ανακυκλώσιμες. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε τις συσκευασίες π. χ. τα μπουκάλια της κόκα-κόλας, όταν τελειώνει το περιεχόμενό τους, μπορούμε να τα πλένουμε και να τα ξαναχρησιμοποιούμε βάζοντας νερό. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολλές φορές μια σακούλα. Το αλουμινόχαρτο επίσης μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε με κάποιες από τις συσκευασίες να κάνουμε κατασκευές.
Εκτός από τις συσκευασίες που ξαναχρησιμοποιούμε μόνοι μας, μερικές ανακυκλώνονται. Μπορούν να ανακυκλωθούν το μαλακό πλαστικό (ΡΕΤ), το χαρτί, το αλουμίνιο, το γυαλί και το μέταλλο. Αυτά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν είναι η πολιεστερίνη και διάφορα είδη σκληρού πλαστικού. 
Στο Δήμο μας δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης. Εμείς αποφασίσαμε να στείλουμε μια επιστολή στον κ. Δήμαρχο για να του ζητήσουμε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Επειδή δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης πετάμε όλες τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στους σκουπιδότοπους. Αυτοί οι χώροι εναπόθεσης σκουπιδιών δεν είναι υγιεινοί για κανέναν μας, γιατί έχουν έντονη δυσοσμία, έχουν μικρόβια, όταν καίγονται ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, ρυπαίνουν τα υπόγεια νερά και το έδαφος.

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"

1Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΚΥΔΡΑΣ
Ριζό 26 Ιανουαρίου 2001 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ριζού σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή για να σας ενημερώσουμε για κάποιο πρόβλημα που απασχολεί το χωριό μας. Το πρόβλημα αυτό είναι τα σκουπίδια.
Κάναμε μια βόλτα στο χωριό μας και παρατηρήσαμε πως έχουμε πολλούς ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους. Οι σκουπιδότοποι αυτοί βρίσκονται στο ποτάμι που είναι παράλληλα με το δρόμο που πάει για τα Σεβαστιανά, δίπλα στα νεκροταφεία, στο παλιό εργοστάσιο της ΒΕΚΟ και σε διάφορα οικόπεδα και χωράφια. Τα σκουπίδια που είδαμε ήταν ηλεκτρικές συσκευές, κουβάδες, βαλίτσες, ρούχα, κουτιά από τρόφιμα, πλαστικά τραπέζια, έπιπλα και πολλά άλλα.
Ακόμα και στο όμορφο βουνό μας έχουμε πολλά σκουπίδια που το λερώνουν και το κάνουν άσχημο. 
Σκουπίδια υπάρχουν και στις παιδικές χαρές. Δε νομίζετε ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να παίζει σ' έναν τόπο καθαρό;
Οι αγρότες του χωριού μας πετάνε τα κουτιά από τα γεωργικά φάρμακα δίπλα στο υδροληπτικό (εκεί που γεμίζουν τα βυτία τους).
Όλα αυτά τα φωτογραφίσαμε και σας στέλνουμε τις φωτογραφίες για να δείτε την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό μας. Εμείς νιώθουμε ντροπή γι' αυτήν την εικόνα που παρουσιάζει το χωριό μας. 
Θέλουμε να ζητήσουμε από εσάς να στείλετε κάποιους υπαλλήλους του δήμου με διάφορα μηχανήματα για να καθαρίσουν αυτούς τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπου.
Προτείνουμε να δημιουργήσετε μια υπηρεσία με την οποία να επικοινωνούν οι πολίτες και να μαζεύει τα σκουπίδια που έχουν μεγάλο όγκο (ψυγεία, τηλεοράσεις, κουζίνες κ.ά.) έτσι ώστε να μην τα πετάνε όπου βρουν.
Ο Δήμος θα μπορούσε να αρχίσει πρόγραμμα ανακύκλωσης των σκουπιδιών για να έχουμε λιγότερα σκουπίδια, να σπαταλάμε λιγότερους φυσικούς πόρους και ενέργεια. (Από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι μόνο το χωριό μας καταναλώνει περίπου 10 τόνους εφημερίδες το χρόνο). 
Ελπίζουμε να πραγματοποιήσετε τις προτάσεις μας έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών που απασχολεί το χωριό μας. Εμείς από τη μεριά μας θα στείλουμε ακόμα μια επιστολή και στους χωριανούς μας για να προσπαθήσουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε.

Με εκτίμηση
Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δ.Σ. Ριζού ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ
Ριζό, 30 Ιανουαρίου 2001 


Αγαπητοί χωριανοί

Σας ευχόμαστε να είστε καλά. Είμαστε οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου. Η επιστολή που καθίσαμε να σας γράψουμε έχει σχέση με το φυσικό περιβάλλον, τα απορρίμματα του χωριού μας και με την καθαριότητα.
Μια μέρα η τάξη μας βγήκε μια βόλτα να περπατήσει στο χωριό. Στη βόλτα μας αυτή ανακαλύψαμε ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους, δηλαδή τόπους όπου οι χωριανοί πετάνε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια. Οι σκουπιδότοποι που ανακαλύψαμε είναι στο ποτάμι δίπλα από το δρόμο που πάει στα Σεβαστιανά, στο παλιό εργοστάσιο της ΒΕΚΟ, στο κανάλι για την Αγία Παρασκευή, στο υδροληπτικό (το σημείο όπου γεμίζουν νερό τα βυτία των γεωργών), κοντά στο ποτάμι και έξω απ' τα νεκροταφεία.
Στους σκουπιδότοπους αυτούς βρήκαμε πεταμένα ρούχα, ψυγεία, βαλίτσες σωλήνες, κονσερβοκούτια, γεωργικά φάρμακα, καναπέδες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και διάφορα άλλα σκουπίδια. 
Θα θέλαμε να σας πούμε ότι γι' αυτό το πρόβλημα υπάρχει λύση. Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:
· Για να φέρουμε το χωριό μας στην φυσιολογική κατάσταση προτείνουμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια από τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους όλοι μαζί. Εάν δεν το κάνουμε έγκαιρα, το χωριό μας θα γίνει μια απέραντη χωματερή και θα καταστραφεί.
· Προτείνουμε επίσης να καθιερώσουμε μια ημέρα καθαριότητας το χρόνο, που θα συγκεντρωνόμαστε και θα καθαρίζουμε τις αυλές μας τα χωράφια τους δρόμους και όποιους άλλους χώρους όπου υπάρχουν σκουπίδια.
· Να πετάμε τα σκουπίδια μέσα στους κάδους και όχι όπου να 'ναι.
· Οι γεωργοί να πετάνε τα κουτιά από τα γεωργικά φάρμακά τους μέσα στον κάδο που υπάρχει δίπλα στο υδροληπτικό και όχι τριγύρω.
· Μπορούμε τα μεταλλικά αντικείμενα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, να τα δίνουμε στον παλιατζή που περνάει από το χωριό μας. 
· Να ειδοποιούμε το Δήμο να έρθει να πάρει με κάποιο φορτηγό τα σκουπίδια που έχουν μεγάλο όγκο.
Είμαστε σίγουροι πως κι εσείς θα θέλατε πιο καθαρό το χωριό μας και το περιβάλλον και γι' αυτό ελπίζουμε να δείξετε ενδιαφέρον για το πρόβλημα και να ανταποκριθείτε στις προτάσεις μας.

Με εκτίμηση
Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δ.Σ. Ριζού 2Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΚΥΔΡΑΣ
Ριζό, 3 Απριλίου 2001

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την ημέρα (26 Γενάρη) που οι μαθητές της τάξης μου σας έστειλαν μια επιστολή με την οποία σας εξέθεταν το πρόβλημα που υπάρχει στο Ριζό με τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους, κάνοντας ταυτόχρονα και κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπισή του αλλά και γενικά για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών στο Δήμο μας.
Έχουν επίσης περάσει πάνω από 20 μέρες από την επίσκεψή μας στο Δημαρχείο (8 Μάρτη) και τη συνάντησή μας με τον αντιδήμαρχο κ. Δρόσο που είναι υπεύθυνος καθαριότητας, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει στην επιστολή, για την οποία ήταν ενήμερος.
Δυστυχώς απάντηση ακόμα δεν έχουν λάβει. 
Ξέρω ότι το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο και ότι πολλά προβλήματα του Δήμου σας απασχολούν. Ξέρω όμως ακόμα ότι, για να φτιάξουμε υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους αυριανούς πολίτες, εμείς που έχουμε υπεύθυνες θέσεις, πρέπει να δείχνουμε το δρόμο. 
Επειδή πιστεύω ότι αυτή είναι και δική σας επιθυμία, περιμένω, ακόμα και τώρα, την απάντησή σας έτσι ώστε να δείξετε στους μαθητές της τάξης μου ότι δε μείνατε αδιάφορος για την προσπάθειά τους.

Με εκτίμηση

ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 
ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ Δ. Σ. ΡΙΖΟΥ 


Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος