ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Χατζηβασιλειάδης Κυριάκος                                                                                                                        ΡΙΖΟ 2001

 

Ανακυκλωτές 

Ρακοσυλλέκτες

Ευχαριστούμε

Σκουπίδια

Επιστολή στους Γονείς

Σκουπιδότοποι

Σκουπίδια παντού

Δάσος- Χαρτί- Σκουπίδια

Σκουπίδια και Διλήμματα (ερωτηματολόγιο)

Συσκευασίες τροφίμων

1η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Ανοιχτή επιστολή προς τους συγχωριανούς μας

2η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Επίσκεψη στη Χωματερή της Σκύδρας

Οικιακά απορρίμματα και χωματερές

Ανακύκλωση  χαρτιού 

Ανακύκλωση Γυαλιού

Κάνοντας ανακύκλωση χαρτιού

Κατασκευές από σκουπίδια

Το ιστορικό κατασκευής του Cd

Τα Τραγούδια

Κατεβάστε τα σε μορφή mp3

 

 

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2001
ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ


Την Τετάρτη τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης πήγαμε στο σκουπιδότοπο της Σκύδρας για να δούμε τα προβλήματα που δημιουργεί η χωματερή. 
Μόλις φτάσαμε εκεί ο δάσκαλός μας μας έδωσε κάτι ειδικές μάσκες για τη δυσοσμία. Επειδή δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τα αυτοκίνητα τα αφήσαμε στην αρχή της χωματερής και συνεχίσαμε με τα πόδια. 


Είδαμε τα διάφορα σκουπίδια που πετάμε, παλιά ρούχα από στρατόπεδα, είδαμε σάπια φρούτα, επίσης είδαμε συσκευασίες από τρόφιμα, πολλά παιχνίδια και άλλα. Εκεί επίσης είδαμε δύο ρακοσυλλέκτες να ψάχνουν για "θησαυρούς".
Όταν βρέχει, η βροχή παρασύρει στο ποτάμι τα ζουμιά που δημιουργούνται από την αποσύνδεση των σκουπιδιών. Αυτά τα ζουμιά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, που το νερό του φτάνει στις βρύσες μας, με διάφορες βλαβερές ουσίες. 
Δεν ρυπαίνουν μόνο τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και την ατμόσφαιρα με την καύση τους και η έντονη δυσοσμία με τον αέρα φτάνει στα γύρω σπίτια. Αυτά τα σκουπίδια είναι σαν ένα ποτάμι που όσο πάει και μακραίνει και υψώνετε και, αν γεμίσει αυτό το μέρος, θα χρειαστεί να πάνε σε ένα άλλο μέρος και θα ρυπάνουν πιο πολύ το περιβάλλον. 


Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι θέλετε πιο καθαρό περιβάλλον, γι' αυτό, λοιπόν, περιορίστε τα σκουπίδια σας!!!

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"


Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2001 
ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ


Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης επισκεφτήκαμε το σκουπιδότοπο της Σκύδρας. Εκεί είδαμε πολλούς τόνους σκουπίδια. Επειδή υπήρχε έντονη δυσοσμία φορούσαμε μάσκες.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ότι τα πολλά σκουπίδια που είδαμε έχουνε κλείσει έναν αγροτικό δρόμο. Μερικά από αυτά είχανε πάρει φωτιά. 


Ο σκουπιδότοπος ήταν δίπλα στο ποτάμι της Σκύδρας και έτσι από την αποσύνθεση μερικές ουσίες απελευθερώνονται και με τη βοήθεια της βροχής πηγαίνουν στα υπόγεια νερά. 
Όταν σηκώνεται αέρας η δυσοσμία των σκουπιδιών μεταφέρεται στα σπίτια που βρίσκονται στη γύρω περιοχή.
Υπάρχουν πολλά χωράφια δίπλα στο σκουπιδότοπο που έχουν γεμίσει σκουπίδια. Αυτό το πρόβλημα ενοχλεί τους γεωργούς όπως και η έντονη δυσοσμία.


Καθώς βλέπαμε αυτά τα σκουπίδια νιώσαμε ντροπή και σκεφθήκαμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να ντρέπεται γι' αυτό το "κατόρθωμα".

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"




Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2001
ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


Στην Ελλάδα υπάρχουν 5.000 ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι. Αυτοί οι σκουπιδότοποι δημιουργούν πολλά προβλήματα όπως:
Η ανάφλεξη των σκουπιδιών που δημιουργεί πυρκαγιές (μόνο η πυρκαγιά που ξεκίνησε πριν από ορισμένα χρόνια, το 1992, από την χωματερή του Αυλώνα, έκαψε 60000 στρέμματα).


Την έντονη δυσοσμία.
Την ρύπανση των υπόγειων υδάτων με τοξικές ουσίες που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα( σε σχετική μελέτη του Ε. Μ. Π. υπολογίζεται πως η ρύπανση των υπογείων υδάτων με τοξικές ουσίες που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα εκτείνεται σε ακτίνα 10 χμ. γύρω από την χωματερή των Άνω Λιοσίων).
Οι σωροί των σκουπιδιών αποτελούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης γιατί σ' αυτά αναπτύσσονται διάφοροι βλαβεροί μικροοργανισμοί και έντομα, ενώ προσελκύονται τρωκτικά και άλλα επικίνδυνα ζώα.
Αποτελούν αποκρουστική αντίθεση προς το όμορφο φυσικό περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου και απωθούν κάθε καλοπροαίρετο επισκέπτη της.
Το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα προέρχονται από την καύση των σκουπιδιών ρυπαίνουν τον αέρα.
Ακόμα τα απορρίμματα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα ζώα παγιδεύοντάς τα, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας διάφορα είδη.
Έτσι τα απορρίμματα αποτελούν σήμερα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Οι κάτοικοι των περιοχών που υπάρχουν σκουπιδότοποι, δε θέλουν τα σκουπίδια να είναι κοντά στα σπίτια τους, για όλα τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, και έτσι οι αντιδράσεις γίνονται όλο και πιο πολλές με διαδηλώσεις και με το κλείσιμο των δρόμων. Επίσης κάνουν διαβήματα στις νομαρχίες και στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ"

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2001
ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5.000 σκουπιδότοποι. Τα 2/3 από αυτούς τους σκουπιδότοπους είναι ανεξέλεγκτοι και αποτελούν κίνδυνο για τα ζώα που πάνε και βοσκήσουν εκεί. Το φαινόμενο της βόσκησης ζώων σε σκουπιδότοπους είναι δυστυχώς συνηθισμένο, και πολλά ζώα πεθαίνουν. 
Ακόμα οι χωματερές ρυπαίνουν το υπέδαφος, τα υπόγεια νερά (σε σχετική μελέτη του Ε.Μ.Π. υπολογίζεται πως η ρύπανση των υπόγειων υδάτων με τοξικές ουσίες που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα εκτείνεται σε ακτίνα 10 χμ. γύρω από τη χωματερή των Άνω Λοσίων). 


Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σωροί των σκουπιδιών αποτελούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης, γιατί σ' αυτά αναπτύσσονται διάφοροι βλαβεροί μικροοργανισμοί και έντομα, ενώ προσελκύονται τρωκτικά και άλλα επικίνδυνα ζώα. 
Οι χωματερές αποτελούν αντίθεση προς το όμορφο φυσικό περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου και απωθούν κάθε καλοπροαίρετο επισκέπτη της. 
Στους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες γίνονται αίτιοι πυρκαγιών με αποτέλεσμα να καταστρέφονται δάση, καλλιέργειες, αγροικίες και με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και για τη ζωή μας. 
Οι κάτοικοι των περιοχών όπου υπάρχουν σκουπιδότοποι διαμαρτύρονται γι' αυτούς τους σκουπιδότοπους κλείνοντας δρόμους, φτιάχνοντας πανό με διάφορα συνθήματα και μαύρες σημαίες, κάνοντας πορείες και διαδηλώσεις. Κανένας δεν θέλει να έχει σκουπιδότοπους κοντά στο σπίτι του για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Για το πρόβλημα των σκουπιδιών απευθύνονται επίσης στις νομαρχίες και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"


Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος