ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Χατζηβασιλειάδης Κυριάκος                                                                                                                        ΡΙΖΟ 2001

 

Ανακυκλωτές 

Ρακοσυλλέκτες

Ευχαριστούμε

Σκουπίδια

Επιστολή στους Γονείς

Σκουπιδότοποι

Σκουπίδια παντού

Δάσος- Χαρτί- Σκουπίδια

Σκουπίδια και Διλήμματα (ερωτηματολόγιο)

Συσκευασίες τροφίμων

1η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Ανοιχτή επιστολή προς τους συγχωριανούς μας

2η Επιστολή στον Δήμαρχο Σκύδρας

Επίσκεψη στη Χωματερή της Σκύδρας

Οικιακά απορρίμματα και χωματερές

Ανακύκλωση  χαρτιού 

Ανακύκλωση Γυαλιού

Κάνοντας ανακύκλωση χαρτιού

Κατασκευές από σκουπίδια

Το ιστορικό κατασκευής του Cd

Τα Τραγούδια

Κατεβάστε τα σε μορφή mp3

 

 

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Σκουπίδια. Χιλιάδες σκουπίδια. Σκουπίδια στους δρόμους, στα πάρκα, στις παραλίες, στα σπίτια στα σχολεία… Όχι! Μην κλείνετε τη μύτη σας, αλλά ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε τα καλύτερα. Πόσα απ' αυτά θα μπορούσαν να μην είχαν πεταχτεί για να επαναχρησιμοποιηθούν; Πόσα απ' αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων προϊόντων; Πόσα θα μπορούσαν να είχαν ανακυκλωθεί;
Κι όμως, καθένας από μας παράγει περίπου 1 κιλό σκουπίδια κάθε μέρα. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο παράγονται περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών, αριθμός ικανοποιητικός ώστε η εθνική οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης μήκους 500 χιλιομέτρων και πλάτους 35 μέτρων να γεμίσει από σκουπίδια.
Πάνω από 10.000 ψάρια πεθαίνουν κάθε μέρα στη Μεσόγειο, επειδή καταπίνουν καταλάθος πλαστικά ή άλλα υλικά που απ' τον άνθρωπο καταλήγουν στη θάλασσα. κατά τον ίδιο τρόπο πεθαίνουν χιλιάδες πουλιά και θηλαστικά.
Ο όγκος των σκουπιδιών αυξάνει, ενώ εμείς σπαταλάμε πρώτες ύλες και ενέργεια και επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Έχουμε πια καταλάβει πως οι χωματερές δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Και είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μας για να έχουμε λιγότερους σκουπιδότοπους. Σχεδόν οτιδήποτε πετάμε με ευκολία στο σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και σε πολλές περιπτώσεις να ανακυκλωθεί. Μέσα τα σκουπίδια κρύβονται τεράστια ποσά ενέργειας και πρώτων υλών, γι' αυτό τα σκουπίδια … δεν είναι για πέταμα! 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
20 - 11 - 2000

Αγαπητοί γονείς

Με αφορμή την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών από τους χωριανούς σε διάφορα σημεία του χωριού αλλά και από τα ίδια τα παιδιά στην αυλή του σχολείου, αποφασίσαμε με τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης να ασχοληθούμε, στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μ' αυτό το πρόβλημα. 
Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι:
· οι αιτίες που δημιούργησαν το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών στην εποχή μας, 
· τα απορρίμματα που παράγουμε εμείς οι ίδιοι (ποσότητες, κατηγορίες, στο σχολείο, στο σπίτι κ.λπ.),
· τρόποι διαχείρισης των σκουπιδιών σήμερα, 
· οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι,
· οι χωματερές,
· ο ρόλος του καταναλωτή 
· η ανακύκλωση ως καινούρια πρόταση στη διαχείριση των σκουπιδιών 
· την επαναχρησιμοποίηση κάποιων από τα απορρίμματα

Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν τα παιδιά απέναντι στο πρόβλημα, και να κάνουν πράξη στην καθημερινή τους ζωή την ανακύκλωση. 
Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας είναι απαραίτητη η βοήθεια και η συνεργασία σας. Θέλω να σας ζητήσω να διευκολύνετε και να βοηθήσετε τα παιδιά σας σε κάποιες έρευνες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα (καταγραφή υλικών συσκευασίας από τρόφιμα, συγκέντρωση εφημερίδων και περιοδικών που αγοράζονται στο σπίτι κ.λπ.) και πρέπει να πραγματοποιηθούν στο σπίτι. 
Ελπίζω στην ανταπόκρισή σας στην έκκλησή μου και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση
Ο δάσκαλος της τάξης 
Χατζηβασιλειάδης Κυριάκος 

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2000 
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ

Οι ομάδες επί το έργω

Σήμερα πήγαμε μια βόλτα στο χωριό για να βρούμε ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους, δηλ. τόπους (χωράφια, ποτάμια, οικόπεδα κτλ.) που εκεί οι χωριανοί πετάνε τα σκουπίδια ανεξέλεγκτα.
Οι σκουπιδότοποι που ανακαλύψαμε είναι στο ποτάμι δίπλα από το δρόμο που πάει στα Σεβαστιανά, στο παλιό εργοστάσιο της ΒΕΚΟ, στο κανάλι για την Αγία
Παρασκευή, στο υδροληπτικό
(το σημείο όπου γεμίζουν νερό τα βυτία των γεωργών), κοντά στο ποτάμι και έξω απ' τα νεκροταφεία.
Στους σκουπιδότοπους αυτούς βρήκαμε πεταμένα ρούχα, ψυγεία, βαλίτσες σωλήνες, κονσερβοκούτια, γεωργικά φάρμακα, καναπέδες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και διάφορα άλλα σκουπίδια. 
Αυτή η εικόνα δημιουργεί ένα συναίσθημα θλίψης και μπορεί μια μέρα το χωριό μας να καταστραφεί από τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους.
Εμείς αποφασίσαμε να στείλουμε επιστολή στους χωριανούς και στο δήμαρχο για να ζητήσουμε τη βοήθειά τους για να κάνουμε το χωριό μας όπως και πρώτα.

Σκουπίδια στο ποτάμι προς τα Σεβαστιανά 

"ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ" Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2000
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ

Την Τετάρτη 29 Νοέμβριου και ώρα 11.30 βγήκαμε μια βόλτα στο χωριό μας, για να δούμε που υπάρχουν ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι. Όταν λέμε ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους εννοούμε τους χώρους που δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια (αυλές, χωράφια, ποτάμια, παιδικές χαρές, αυλάκια).

Πίσω από το κονσερβοποιείο της BEKO 
Εμείς ανακαλύψαμε κάποιους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους, αυτοί βρίσκονται στο ποτάμι που είναι παράλληλα με το δρόμο που πάει για τα Σεβαστιανά, στο παλιό εργοστάσιο της ΒΕΚΟ, στο υδροληπτικό (το σημείο που γεμίζουνε τα βυτία οι αγρότες) και σε διάφορα οικόπεδα.
Σε αυτούς τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους είδαμε ψυγεία, ποδήλατα, βαλίτσες, χαρτοκιβώτια, τσουβάλια, λεκάνες τουαλέτας, μπουκάλια, καρέκλες, καθίσματα αυτοκινήτου, ρόδες, στρώματα αφρολέξ, παιχνίδια, πατάκια, τενεκέδες, τραπέζια πλαστικά, ρούχα, ψόφια σκυλιά, τηλεοράσεις, ηλεκτρικές συσκευές, κουτιά από γεωργικά φάρμακα, πολυθρόνες, σεντόνια, καρότσια, πιατοθήκες και διάφορα άλλα.
Όταν βλέπαμε αυτούς τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους σκεφτόμασταν ότι το χωριό μας είναι πολύ βρόμικο και ότι οι χωριανοί μας πρέπει να κάνουν κάτι γι' αυτό το θέμα. Εμείς προτείνουμε να καθαριστούν οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι και οι χωριανοί μας να μη πετάνε όπου θέλουνε τα σκουπίδια. Θα στείλουμε μια επιστολή στο δήμαρχο τον οποίο θα παρακαλούμε να κάνει κάτι γι' αυτό το πρόβλημα του χωριού μας.


Υδροληπτικό
"ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΕΣ"ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ
Οικόπεδα και αυλές γεμάτες με διάφορα σκουπίδια 
Στο δρόμο προς τα νεκροταφεία

Υδροληπτικό

Έξω από τα νεκροταφεία 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος