Οκτώβριος 2007

Αρ. Φύλλου 93

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Οι αγροτικές εργασίες του φθνοπώρου – Εκδρομή στην Ακρόπολη

Η ιστορία της Ακρόπολης - Τα μνημεία της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Ο Άλφρεντ Νόμπελ και τα Βραβεία Νόμπελ

Οι πλανήτες (μύθοι σχετικοί με τα ονόματά τους)

Προβλήματα από τη χρήση της ατομικής και της πυρηνικής ενέργειας (Χιροσίμα – Ναγκασάκι – Τσερνόμπιλ)

Δραστηριότητες του Σχολείου μας

Αριστεύσαντες στο Γυνάσιο Πετριάς από το Ριζό – Επιτυχούσσες στις εισαγωγικές για τα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι.

Γιατί - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

Ο ΑΛΦΡΕΝΤ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ

Κάθε χρόνο το μήνα Οκτώβριο ανακοινώνονται τα βραβεία Νόμπελ. Ποιος όμως ήταν ο εμπνευστής τους και πώς καθιερώθηκε η απονομή τους;

Ο Άλφρεντ Νόμπελ ήταν Σουηδός χημικός, εφευρέτης και επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη και πέθανε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας. Μικρός πήγε στην Πετρούπολη, όπου ο πατέρας του διατηρούσε ναυπηγεία. Ο Νόμπελ ταξίδεψε πολύ. Τελικά, γύρισε στην πατρίδα του και συνεργάστηκε με τον πατέρα του. Υπήρξε εφευρέτης με μεγάλη φαντασία και δραστήριος επιχειρηματίας. Ίδρυσε εταιρείες στην Ευρώπη και στην Αμερική και επιστημονικά εργαστήρια στο Παρίσι και στο Σαν Ρέμο. Ασχολήθηκε με την τεχνική των εκρηκτικών υλών. Το 1867, ανακάλυψε τη δυναμίτιδα, το 1875 τη ζελατινοδυναμίτιδα και τη νιτρογλυκερίνη ως σκόνη (1890). Έκαμε κι άλλες εφευρέσεις. Συνεχώς εργαζόταν να επιτύχει νέες πολεμικές ανακαλύψεις, ενώ παράλληλα αγαπούσε με πάθος την ειρήνη. Ενώ ήταν πάμπλουτος, ζούσε με λιτότητα και μετριοφροσύνη. 

Ο Νόμπελ με τη διαθήκη του (1895), άφησε όλη την περιουσία του, για να συσταθεί ίδρυμα που με τους τόκους θα δίνει κάθε χρόνο πέντε βραβεία σ’ όσους την περασμένη χρονιά, θα είχαν προσφέρει στην ανθρωπότητα τη μεγαλύτερη υπηρεσία. Τα βραβεία ονομάζονται «Βραβεία Νόμπελ».

Τα «Βραβεία Νόμπελ» ιδρύθηκαν με κληροδότημα του Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται κάθε Νοέμβριο σ’ εκείνους που κατά το προηγούμενο έτος πρόσφεραν ,μεγάλες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα ή εργάστηκαν για τη συναδέλφωση των λαών και την ειρήνη.

Ο Νόμπελ με τη διαθήκη του (την υπέγραψε στο Παρίσι στις 25 Νοεμβρίου 1895), άφησε όλη την περιουσία του, για να συσταθεί ίδρυμα, που με τους τόκους θα χορηγεί πέντε χρηματικά βραβεία κάθε χρόνο σ’ εκείνους που, την περασμένη χρονιά ωφέλησαν την ανθρωπότητα. Η διαθήκη ορίζει να χορηγούνται από τους τόκους πέντε ισόποσα βραβεία: χημείας, φυσικής, ιατρικής ή φυσιολογίας, λογοτεχνίας, ειρήνης

Ορίζει στη διαθήκη, ότι τα βραβεία φυσικής και χημείας θα τα απονέμει η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.  της ιατρικής ή φυσιολογίας το Καρολίνειο Ίδρυμα της Στοκχόλμης.  της λογοτεχνίας η Ακαδημία της Στοκχόλμης  και της ειρήνης η Νορβηγική Βουλή. Και προσθέτει ο Νόμπελ: «Είναι ρητή η επιθυμία μου να μη λαμβάνεται υπόψη με κανένα τρόπο η υπηκοότητα του υποψηφίου, ώστε να αποχτά το βραβείο ο αξιολογότερος είτε είναι Σκανδιναβός είτε όχι».

Έλληνες που πήραν Βραβείο Νόμπελ είναι οι λογοτέχνες Γιώργος Σεφέρης (1963) και Οδυσσέας Ελύτης (1979).  


 

Ανδρεάδου Βερονίκη, Ηλιάδου Βαρβάρα, Σεμερτσίδου Χρυσούλα,

Ταρπάνης Γιάννης, Φαντίδης Ραφαήλ (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος