19 ΜΑΪΟΥ 2019 ? 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

19 Μαΐου 1919 ? 19 Μαΐου 2019. 100 χρόνια μνήμης από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν την Κυριακή 19 Μαΐου στις 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρου του Ριζού ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Γενοκτονία των Ποντίων, την προσφυγιά, την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ριζό, τις δυσκολίες της εγκατάστασής τους και την προσπάθειά τους να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Ήταν η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στα 353.000 θύματα μιας ασύλληπτης θηριωδίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για να ετοιμάσουν αυτό το αφιέρωμα αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, διάβασαν την εργασία της νηπιαγωγού μας της Ελένης Γκαρέλια «Ιστορία του Πόντου ? Τοπική ιστορία του Ριζού Πέλλας» και συνεντεύξεις από την εργασία που κάναμε με τους μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του 2001 ? 02 «Μνήμες και Μαρτυρίες».

Δημιούργησαν μόνοι τους την παρουσίαση και την εμπλούτισαν με φωτογραφικό υλικό, τραγούδια και αποσπάσματα από ηχογραφημένες συνεντεύξεις τριών προσφύγων που ήρθαν κυνηγημένοι από τον Πόντο, ενός ντόπιου κατοίκου της εποχής της εγκατάστασής τους στο Ριζό και τεσσάρων από την πρώτη γενιά παιδιών των προσφύγων που γεννήθηκαν εδώ στο Ριζό.

Ακούστηκαν οι μαρτυρίες της Αγάπης Παπαδοπούλου, του Ιάκωβου Φαντίδη, της Φωτεινής Γρηγοριάδου, του Γεώργιου Ταρπάνη, του Σταύρου Χαραλαμπίδη, του Αντώνη Παπαδόπουλου, του Δημήτριου Κελεσίδη και του Στάθη Παυλίδη.

100 χρόνια μετά τη συστηματική προσπάθεια εξόντωσής του ο Ποντιακός Ελληνισμός εξακολουθεί να είναι παρών και η ποντιακή παράδοση ζωντανή όσο ποτέ μέσα από τους απογόνους των προσφύγων, από τη νέα γενιά.

Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου είχε γεμίσει ασφυκτικά από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι παρακολούθησαν με συγκίνηση τους μαθητές τους παρουσιάζουν την ιστορία του Πόντου και άκουσαν τις φωνές των παππούδων που δεν είναι πια στη ζωή να αφηγούνται τις περιπέτειες του ξεριζωμού και της εγκατάστασης στο Ριζό.

Την εκδήλωση παρακολούθησε η δήμαρχος κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου ? η οποία απηύθυνε χαιρετισμό ? μαζί με δημοτικούς συμβούλους. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *