Φεβρουάριος 2003

Αρ. Φύλλου 58

Έτος 7ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σκέψεις για τον πόλεμο

Δρακοπαραμύθι

Γνωριμία με τα διάφορα αθλήματα (Η πυγμαχία – Η Ρυθμική γυμναστική)

Τα μαντεία της αρχαίας Ελλάδας (Δελφών – Δωδώνης) – Τι ήταν τα Πύθια

Μύθοι του Αισώπου (Β΄ μέρος)

Ακρίτες

Αφροδίτη – Φερό – Γιατί το λέμε – Μιγκουέλ ντε Θερβάντες

Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη

Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω είναι μαθηματικός

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Επειδή το όνειρό μας είναι να γίνουμε μαθηματικοί κι επειδή το αγαπημένο μας μάθημα είναι τα μαθηματικά, πήραμε συνέντευξη από τη μαθηματικό κα. Ελένη Σπάρταλη, που διδάσκει στο 1ο Γυμνάσιο Σκύδρας, για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το επάγγελμά της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια πρέπει να σπουδάσει κάποιος για να γίνει μαθηματικός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να γίνει κάποιος μαθηματικός πρέπει να σπουδάσει 4 χρόνια στο Πανεπιστήμιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια σχολή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σχολή στην οποία πρέπει να φοιτήσει είναι η Φυσικομαθηματική (στο Μαθηματικό Τμήμα)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποιες πόλεις υπάρχουν σχολές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, Αθήνα, Γιάννενα, Πάτρα και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήματα Μαθηματικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια μαθήματα πρέπει να είναι κάποιος καλός, για να γίνει μαθηματικός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να γίνει κάποιος μαθηματικός πρέπει να είναι καλός στα μαθηματικά, φυσική, χημεία και έκθεση. Αυτά βέβαια ίσχυαν στη δική ου εποχή. Τώρα, όπως έχουν τα πράγματα, πρέπει να είσαι καλός σε όλα τα μαθήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού μπορεί να εργαστεί ένας μαθηματικός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένας μαθηματικός μπορεί να εργαστεί σε σχολείο, σε φροντιστήριο, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα. Αυτά βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Εκτός όμως από τα μαθήματα που μπορείς να παραδίδεις, υπάρχουν και άλλοι χώροι στους οποίους μπορεί να εργαστείς όπως, αστεροσκοπείο, μετεωροσκοπείο, στατιστική υπηρεσία. Για να μπορέσεις όμως να δουλέψεις π. χ. ως μετεωρολόγος, πρέπει να διαλέξεις όσο σπουδάζεις το μάθημα της μετεωρολογίας και στη συνέχεια να κάνεις μεταπτυχιακό στη μετεωρολογία. Το ίδιο και για την αστρονομία ή τη στατιστική.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει καθηγητής μαθηματικών σε σχολείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να γίνεις μαθηματικός σε σχολείο πρέπει, αφού πάρεις το πτυχίο, να δώσεις εξετάσεις στο Α. Σ. Ε. Π. (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) και, αν περάσεις τη βάση στα μαθηματικά και στα παιδαγωγικά στα οποία θα διαγωνιστείς, τότε κρίνεσαι διοριστέος. Τώρα αν εννοείτε τα ουσιαστικά προσόντα, χρειάζεται ένα και μοναδικό. Την αγάπη για τα παιδιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δύσκολο επάγγελμα; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το επάγγελμα του μαθηματικού δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο από την άποψη των συνθηκών εργασία, αν και μερικές φορές (όταν για παράδειγμα διοριστείς μακριά) πρέπει να φύγεις από το σπίτι σου. Οι δυσκολίες που συναντάμε στο επάγγελμά μας έχουν να κάνουν με την επικοινωνία μας με τα παιδιά και με τη δυσκολία που έχουν κάποιοι μαθητές να κατανοήσουν τα μαθηματικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νευριάζετε καμιά φορά όταν διδάσκετε στην τάξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νευριάζω μέσα στην τάξη όταν δημιουργείται φασαρία ή υπάρχει αναστάτωση, δεν προσέχουν τα παιδιά και αντί να δουλεύουν μιλάνε ή χαζεύουν. Τότε τους βάζω τις φωνές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το ωράριό σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ωράριό μου στο σχολείο είναι ελαστικό. Οι ώρες που πρέπει να διδάξω είναι 19. Μερικές φορές ξεκινώ την 1η ώρα, δηλαδή 8.15 π. μ., και το αργότερο που τελειώνω στο 7ωρο είναι 2.00 μ. μ. Άλλες φορές ξεκινώ αργότερα, τη 2η ή και την 3η ώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διδάσκετε κι άλλα μαθήματα ή μόνο μαθηματικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τώρα όχι, δε διδάσκω άλλα μαθήματα, αλλά στο παρελθόν έχω διδάξει Γεωγραφία στο Γυμνάσιο, Αστρονομία (ή Κοσμογραφία) στο Λύκειο και Σ. Ε. Π. (Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρήματα παίρνει ένας καθηγητής μαθηματικών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα χρήματα που παίρνω από το μισθό μου είναι γύρω στα 1.000 ευρώ το μήνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένας μαθηματικός που δεν έχει διοριστεί, μπορεί ν’ ανοίξει φροντιστήριο και να παραδίδει μαθήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένας μαθηματικός που δεν έχει διοριστεί μπορεί ν’ ανοίξει φροντιστήριο και να παραδίνει μαθήματα, αφού πρώτα ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες για να βγάλει άδεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιο παιδί που θέλει να γίνει καθηγητής μαθηματικών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα παιδί που θέλει να γίνει καθηγητής μαθηματικών θα πρέπει, εκτός από την αγάπη του για τα μαθηματικά, να αγαπά και τα παιδιά. χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να μπορέσεις να μεταδόσεις κάτι που εσύ θεωρείς απλό στα μικρά παιδιά που τις περισσότερες φορές θεωρούν το μάθημα των μαθηματικών δύσκολο και δυσνόητο. Αν σκεφτεί όλα αυτά, θα του ευχηθώ καλές σπουδές και καλή επιτυχία στο έργο του.

 

Παναούση Κατερίνα, Σελίδου Χαρούλα

(Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος