Μάρτιος 2003

Αρ. Φύλλου 59

Έτος 7ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το καρναβάλι της Σκύδρας – Το καρναβάλι του Ριζοχωρίου – Το αποκριάτικο πάρτι στο Σχολείο μας

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

Συνέντευξη από τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», Μανόλη Σορμαϊνη

Χάρρυ Πότερ – Η κάμαρα με τα μυστικά

Μύθοι του Αισώπου (Γ΄ μέρος) - Θουκυδίδης - Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο

Επώνυμα και από πού βγήκαν - Η ζωή του Wakola

Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω είναι Προϊστάμενη Χειρουργείου

Παραολυμπιακοί αγώνες 

Γιατί το λέμε - Φωτοσύνθεση

 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ…

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Θέλοντας να μάθω περισσότερα για το επάγγελμα του (της) προϊστάμενου (-ης) χειρουργείου πήρα συνέντευξη από την κα. Αντωνιάδου Αναστασία που είναι προϊσταμένη χειρουργείου στην κλινική «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια σχολή πρέπει να σπουδάσει κάποιος (-α) για να γίνει προϊστάμενος (-η) χειρουργείου και πόσα χρόνια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να γίνει κάποιος (-α) προϊστάμενος (-η) χειρουργείου πρέπει να σπουδάσει Νοσηλευτική σε κάποια ανώτερη σχολή. Στη χώρα μας οι ανώτερες σχολές σήμερα είναι τα Τ.Ε.Ι. και οι σπουδές διαρκούν τρία χρόνια. Αλλά αυτό είναι μόνο η βάση, γιατί χρειάζονται και πολλές γνώσεις και εμπειρία σε χειρουργείο. Επίσης χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση με παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων που αφορούν τα χειρουργεία. (Προσωπικά, έχω κάνει εκτός από τις βασικές μου σπουδές και ειδικότητα στο χειρουργείο, στο εξωτερικό).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποιες πόλεις υπάρχουν σχολές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σχολές Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. υπάρχουν σε πολλές πόλεις όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Κρήτη κ.ά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η δουλειά του (της) προϊστάμενου (-ης) χειρουργείου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο (Η) προϊστάμενος (-η) χειρουργείου πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ένας (μια) πολύ καλός (-ή) Νοσηλευτής (-τρια) – Νοσοκόμος (-α). Η δουλειά του (της) είναι να φροντίζει για την ασφάλεια του αρρώστου στο χειρουργείο καθώς και όλα όσα χρειάζονται για να γίνει μια εγχείριση. Μαζί με άλλους (-ες) Νοσηλευτές (-τριες) ετοιμάζουν τα εργαλεία και πολλά άλλα πράγματα, για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε εγχείρηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια προσόντα πρέπει να έχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο (Η) νοσηλευτής (-τρια) που θέλει να γίνει προϊστάμενος (-η) χειρουργείου πρέπει να έχει αρκετά προσόντα. Θα πρέπει να είναι πολύ υπεύθυνο άτομο, δίκαιος (-η), δυναμικός (-η), ευέλικτος (-η), πολύ εργατικός (-ή), ψύχραιμος (-η), πολύ οργανωτικός (-ή), ήρεμος (-η) και πάνω απ’ όλα να νοιάζεται για τον άρρωστο σα να ήταν δικός του (της) άνθρωπος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι δύσκολη δουλειά; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δουλειά στα χειρουργεία είναι αρκετά δύσκολη. Ιδιαίτερα για τον (την) προϊστάμενο (-η) χειρουργείου, γιατί θα πρέπει να λύνει όλα τα προβλήματα. Όταν όμως υπάρχει καλή οργάνωση, σωστός προγραμματισμός των εγχειρίσεων, επαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, τότε τα προβλήματα είναι λιγότερα. Παρόλα αυτά, στη διάρκεια της ημέρας τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Αφορούν κυρίως τα εργαλεία, τα όργανα, τα μηχανήματα, άλλα αντικείμενα, το χρόνο εγχείρησης και άλλα πολλά που ο (η) προϊστάμενος (-η) θα πρέπει να βρει, οπωσδήποτε, λύση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες ώρες εργάζεται την ημέρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ώρες εργασίας κανονικά είναι οκτώ. Όμως, εγώ προσωπικά δουλεύω περισσότερες, γιατί το χειρουργείο που εργάζομαι είναι πολύ μεγάλο, συγκεκριμένα έχει 11 αίθουσες χειρουργείου και διεκπεραιώνουμε κάθε μέρα σαράντα με πενήντα εγχειρήσεις όλων των ειδικοτήτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αμείβεστε ικανοποιητικά για τη δουλειά που κάνετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσωπικά, ναι αμείβομαι ικανοποιητικά για τη δουλειά που κάνω. Το σημαντικότερο είναι ότι αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Μου αρέσει να φροντίζω για το καλύτερο των αρρώστων. Είναι χαρά μου, να είναι ευχαριστημένοι όλοι όσοι εργάζονται μαζί μου: αναισθησιολόγοι, χειρούργοι, νοσηλευτές, νοσοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό, κ.ά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να περνάνε όλοι καλά και οι εγχειρίσεις να είναι επιτυχημένες, χωρίς προβλήματα. Αυτή η αμοιβή για μένα είναι η μεγαλύτερη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιο παιδί που θα ήθελε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Νοσηλευτική είναι πρώτα λειτούργημα και μετά επάγγελμα. Θα το συμβούλευα λοιπόν να το ακολουθήσει εφόσον αγαπάει τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι, αν το κάνει με όλη του την καρδιά, δε θα το μετανιώσει ποτέ. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να προσφέρεις ανακούφιση στον ανθρώπινο πόνο και, μαζί με τους γιατρούς, να προσφέρεις θεραπεία, υγεία, ζωή. Θυμάμαι τα λόγια του αείμνηστου παππού μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, όταν του είπα τι σπουδάζω: «Όταν σε φωνάζουν, πάντα να λες ορίστε, πάντα πρόθυμη να είσαι». Έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια από τότε, αλλά τα λόγια αυτά έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου!


Αντωνιάδου Άννα (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος