Μάρτιος 2003

Αρ. Φύλλου 59

Έτος 7ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το καρναβάλι της Σκύδρας – Το καρναβάλι του Ριζοχωρίου – Το αποκριάτικο πάρτι στο Σχολείο μας

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

Συνέντευξη από τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», Μανόλη Σορμαϊνη

Χάρρυ Πότερ – Η κάμαρα με τα μυστικά

Μύθοι του Αισώπου (Γ΄ μέρος) - Θουκυδίδης - Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο

Επώνυμα και από πού βγήκαν - Η ζωή του Wakola

Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω είναι Προϊστάμενη Χειρουργείου

Παραολυμπιακοί αγώνες 

Γιατί το λέμε - Φωτοσύνθεση

 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ

«Πνίγηκε σε μια χούφτα (κουταλιά) νερό»

Ο Μιχαήλ Ψελλός εξηγεί έτσι τη φράση: «Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος, μετατρέποντας τη μοναχική ζωή σε στρατιωτική τάξη και επιβάλλοντας το βάφτισμα σε χιλιάδες Αθηναίους, διώχνοντας με το ρόπαλό του τους δαίμονες, που επί τόσα χρόνια ενοχλούσαν αυτά τα δυστυχισμένα πρόβατα, τα στερημένα της ευλογίας των μοναχών». Και εξηγεί ο Ψελλός: (Πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό) «χερέα πνίγει με νερόν. Άλλος τις ούτος λόγος. Τις ούτος ο πνιγόμενος εις ύδωρ δράκα μίαν, και τι το πολυδύναμον ύδωρ της παροιμίας; Ύδωρ το του βαφτίσματος, πνιγόμενος ο δαίμων». Με άλλα λόγια, όποιος αρνιόταν το βάφτισμα, θεωρούταν δαιμονισμένος και πνιγότανε σε μια χούφτα νερό.

*       *       *

«Ο χρόνος είναι χρήμα»

Λέγεται πως το ρητό αυτό, που έγινε παροιμιώδες στην ελληνική γλώσσα, είναι αγγλικό: «Time is money». Είναι δε στην έννοιά του το ίδιο με το δικό μας αρχαίο «Χρόνου Φείδου», δηλαδή «Να λυπασαι το χρόνο». Όταν, μάλιστα, επρόκειτο για υπομονή, οι πρόγονοί μας έλεγαν: «Σταγών ενδελεχίζουσα κοιλαίνει πέτραν», δηλαδή «Σταγόνα που επιμένει τρυπάει την πέτρα», στη δε λαϊκή φρασεολογία συναντάμε το χαρακτηριστικό δίστιχο:

«Σταλαγματιά, σταλαγματιά το μάρμαρο    τρυπιέται.

Αγάπη που δεν παίρνεται δεν πρέπει ν’ αγαπιέται» 

 (Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις»)

Παυλίδου Παναγιώτα, Ταταρίδου Μιλένα (Ε΄ Τάξη)

 

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ

Όλα τα καύσιμα, κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξύλο, αλκοόλες, περιέχουν άνθρακα όπως και οι κυριότερες τροφές, η ζάχαρη, το άμυλο, οι πρωτεΐνες, τα λίπη. Όλα τα καύσιμα και οι τροφές είναι προϊόντα των πάλαι ποτέ ζωντανών οργανισμών, λειψάνων υποπροϊόντων και μετασχηματισθέντων φυτικών ή ζωικών σωμάτων. Όλοι αυτοί οι υδρογονάνθρακες και οι τροφές είναι το τελικό προϊόν των φυτών από την ακτινοβόλο ενέργεια του Ήλιου. Ο μετασχηματισμός μέσα στα φυτά συντελείται με τη θαυμαστή βιομηχανική διαδικασία που ονομάζεται φωτοσύνθεση.

Το φυτό με την ενέργεια αυτή χρησιμοποιεί το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σαν πρώτες ύλες. Από το έδαφος απορροφάται το νερό με τις ρίζες και το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα με τα φύλλα. Το φυτό προχωρεί στη διάσπαση του νερού και συνδέει το υδρογόνο με το διοξείδιο του άνθρακα, για να σχηματίσει ένα νέο μόριο, που έχει υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακα και ονομάζεται υδρογονάνθρακας. Η διάσπαση του νερού γίνεται με την απορρόφηση ενέργειας από τον ήλιο και τη βοήθεια της χλωροφύλλης.

Με τη φωτοσύνθεση η βλάστηση όλης της γης σχηματίζει κάθε χρόνο πάνω από 100 δισεκατομμύρια τόνους οργανικές ουσίες αφομοιώνοντας περίπου 200 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ελευθερώνοντας στο περιβάλλον 150 δισ. τόνους ελεύθερο οξυγόνο. Είναι μια από τις σπουδαιότερες βιολογικές διεργασίες που συνεχώς και σε τεράστια κλίμακα γίνεται στον πλανήτη μας. Χάρη στη φωτοσύνθεση σχηματίζεται το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου της ατμόσφαιρας.


 

 

Παναούση Κατερίνα (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος