Απρίλιος 2005

Αρ. Φύλλου 76

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Έθιμα του Πάσχα

Γλυκό σουλτανίνα - 2 Απριλίου. Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν - Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας

Ένα χαμόγελο… - 6 Απριλίου. Ημέρα του Ολυμπισμού

Τουρνουά μίνι βόλεϊ – Παρακολουθώντας την παράσταση «Οικογένεια Νώε»

Ξένια Καλογεροπούλου - Συνέντευξη από τον ηθοποιό Ηλία Χριστόπουλο

Δευκαλίωνας και Πύρρα

Η περιπέτεια μιας πεζοπορίας – Ας γνωρίσουμε τις διάφορες θρησκείες

Πάπας Ιωάννης – Παύλος Β΄- Γιατί το λέμε; - Μεγάλες Εφευρέσεις - Δεντροφύτευση

Γιατί το λέμε; Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

(1805 – 1875) Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στο μοναδικό δωμάτιο του σπιτιού ενός ασθενικού μπαλωματή στο Όντενσε τις Δανίας. Η ιστορία της ζωής του μοιάζει σαν το παραμύθι του «Το ασχημόπαπο».

Παρά τις δυσκολίες απέκτησε παγκόσμια φήμη και έγινε το είδωλο των παιδιών, των δασκάλων και όλων των ανθρώπων της γης. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 11 χρονών και αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο. Τα επόμενα 3 χρόνια έφτιαχνε μαριονέτες και κουκλοθέατρα ή διάβαζε τον Σαίξπηρ. Ο μικρός Χανς ήθελε να γίνει τραγουδιστής της Όπερας και έφυγε για την Κοπεγχάγη. Εκεί προσπάθησε να παίξει, να τραγουδήσει και να χορέψει στο θέατρο αλλά ήταν τόσο αδύνατος και άσχημος, που, όσοι τον έβλεπαν, τον κορόιδευαν και γελούσαν μαζί του. Ο Άντερσεν αποφάσισε να γίνει συγγραφέας. Ο Χανς δεν ήταν καλός μαθητής γιατί όλο τον καιρό έγραφε βιβλία, αντί να διαβάσει τα μαθήματα του. Το 1828 γράφει εύθυμες ιστορίες. Το έργο του «Ένα ταξίδι με τα πόδια» του έφερε επιτυχία. Όταν ο βασιλιάς είδε το ταλέντο του τον έστειλε να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Το έργο «Ιμπροβιζατόρε» του εξασφάλισε την παγκόσμια αναγνώριση. Την παγκόσμια  όμως αγάπη του την εξασφάλισαν τα παραμύθια του «Το άσχημο παπί», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά»,  «Η μικρή γοργόνα». Το 1872 έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε τόσο άσχημα που δεν περπάτησε ξανά καλά. Πέθανε ύστερα από τρία χρόνια.. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου αυτού παραμυθά και σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις για να τιμήσουν την προσφορά του στο παιδικό βιβλίο.

Λευτέρης Χαραλαμπίδης (Δ΄ Τάξη)

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου αποφασίσαμε εμείς η Ε΄ τάξη μαζί με τη Δ΄ τάξη να επισκεφτούμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σκύδρας. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1993 και άρχισε να λειτουργεί το 2001.

Η βιβλιοθηκονόμος κ. Ελένη Παπαδοπούλου μας είπε πως η βιβλιοθήκη έχει 2.500 βιβλία. Επίσης μας είπε ότι έχει αναγνώστες ηλικίας 5 έως 89 ετών. Μας εξήγησε πώς βρίσκουμε ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο μπορούμε να το βρούμε με το σύστημα MELVIN DEWEY. Το σύστημα MELVIN DEWEY έχει μέσα 10 κατηγορίες. 1η κατηγορία Γενικά Βιβλία, 2η Φιλοσοφία, 3η Θρησκεία, 4η Κοινωνικές Επιστήμες, 5η Γλώσσα (γραμματική κλπ.), 6η Φυσικές Επιστήμες, 7η Τεχνολογία, 8η Καλές Τέχνες, 9η Λογοτεχνία και 10η Βιογραφίες. Η Βιβλιοθήκη περιέχει και άλλα βιβλία όπως Διηγήματα, Παραμύθια, βιβλία με εικόνες αλλά χωρίς λόγια. Περιέχει βιβλία και για μικρούς και για μεγάλους. Επίσης μας είπε ότι η δουλειά της βιβλιοθηκονόμου είναι πολύ δύσκολη, γιατί πρέπει να κάθεται με τις ώρες και να ταξινομεί βιβλία.

Αν γίνετε μέλη της Βιβλιοθήκης, για να δανειστείτε ένα βιβλίο, πρέπει να έχετε και κάρτα της Βιβλιοθήκη. Πρέπει να τηρείτε τους κανόνες, το πρόγραμμα με τις ώρες, να δίνετε κάθε χρόνο 1,50 € για συνδρομή, να κάνετε απόλυτη ησυχία στο χώρο της βιβλιοθήκης και ό,τι βιβλίο παίρνετε να μην το βάζετε πάλι στο ράφι αλλά στο τραπέζι. Αν θέλετε, μπορείτε να δανειστείτε μόνο μέχρι δύο βιβλία για 20 ημέρες. Εάν όμως δεν προλάβετε, μπορείτε να κάνετε ανανέωση τηλεφωνικώς. 

Όλα τα βιβλία είναι περασμένα στον υπολογιστή με κωδικό, π.χ. (Π) για τα παραμύθια. Πώς βρίσκουμε το βιβλίο που θέλουμε χωρίς να καθόμαστε να ψάχνουμε στα ράφια. Ψάχνουμε με τον υπολογιστή. Του δίνουμε τα στοιχεία: 1. Συγγραφέα, 2. Τίτλο του βιβλίου και 3. Εκδότη.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Τελικά η δουλειά του βιβλιοθηκονόμου είναι πολύ δύσκολη και στην ταξινόμηση. Χρειάζεται πολύ διάβασμα, για να γνωρίζει το κάθε βιβλίο.

Περάσαμε πολύ ωραία και αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη.

Μαθητές Ε΄ Τάξης

 *       *       *

Μια μικρή συνέντευξη με την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σκύδρας, την κ. Ελένη Παπαδοπούλου.

Ερώτηση:Τα παιδιά της περιοχής διαβάζουν, δανείζονται βιβλία;

Απάντηση: Ναι, τα παιδιά του Δήμου μας αλλά και των γειτονικών Δήμων δανείζονται βιβλία.  Υπάρχουν σήμερα στη βιβλιοθήκη 1.180 μέλη από τα οποία τα 480 είναι παιδιά ως 14 ετών. Ο  δανεισμός για το 2004 έχει φτάσει στα  5.524 βιβλία, πράγμα που δείχνει ότι αγαπάμε το βιβλίο.

Ερώτηση: Ποια είναι τα πιο δημοφιλή βιβλία και οι δημοφιλείς συγγραφείς παιδικών βιβλίων;

Απάντηση: Τα πιο δημοφιλή βιβλία είναι η σειρά του “Χάρυ   Πότερ”, η σειρά “Ανατριχίλες”, τα βιβλία της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, τα βιβλία της Λίτσας Ψαραύτη, του Ευγένιου Τριβιζά  και του Μάνου Κοντολέων.

Ερώτηση:Τι είναι για σας ένα βιβλίο;

Απάντηση :Το βιβλίο είναι ένας πολύ καλός φίλος που με βοηθάει μέσα από τις σελίδες που να   ταξιδεύω δημιουργώντας εικόνες όταν αυτό είναι βιβλίο λογοτεχνίες και να αποκτώ γνώσεις όταν αυτό  είναι κάποιο πληροφοριακό.

Ερώτηση:Μπορείτε να μας προτείνετε 3 κιλά βιβλία για διάβασμα;

Απάντηση:

-   «Μια μπουνιά και ένα φιλάκι» της  Κοκορέλη  Αργυρώς.

-   «Άρτεμις Φάουλ» της Κόλφερ Όουεν.

-   «Γιούσουρι στην τσέπη» της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου.

-  «Ένα μήλο την ημέρα»  της Μαντόνα

Ερώτηση:Πόσα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχετε;

Απάντηση :Έχουμε 18 τίτλους και είναι αρκετά δημοφιλή. Σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση που είχαμε και να διαβάζετε εξωσχολικά βιβλία στον ελεύθερο χρόνο σας.


Μαθητές Δ΄ Τάξη

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος