Απρίλιος 2005

Αρ. Φύλλου 76

Έτος 9ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Έθιμα του Πάσχα

Γλυκό σουλτανίνα - 2 Απριλίου. Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν - Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας

Ένα χαμόγελο… - 6 Απριλίου. Ημέρα του Ολυμπισμού

Τουρνουά μίνι βόλεϊ – Παρακολουθώντας την παράσταση «Οικογένεια Νώε»

Ξένια Καλογεροπούλου - Συνέντευξη από τον ηθοποιό Ηλία Χριστόπουλο

Δευκαλίωνας και Πύρρα

Η περιπέτεια μιας πεζοπορίας – Ας γνωρίσουμε τις διάφορες θρησκείες

Πάπας Ιωάννης – Παύλος Β΄- Γιατί το λέμε; - Μεγάλες Εφευρέσεις - Δεντροφύτευση

Γιατί το λέμε; Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΙΝΙ ΒΟΛΕΪ

Το Σάββατο 19 Μαρτίου η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Σκύδρας διοργάνωσε τουρνουά mini βόλεϊ στο κλειστό γήπεδο της Σκύδρας.

Το σχολείο μας συμμετείχε με δύο ομάδες. Η Α΄ ομάδα είχε πέντε μέλη. Τέσσερις παίκτριες ήταν βασικές και μία αναπληρωματική (Βάσω Παρασκευαδέλη, Ελίζα Σελίδου, Λεμονιά Φαντίδου, Αλεξάνδρα Τσιτλακίδου και αναπληρωματική Δέσποινα Τοπούζη). Η Β΄ ομάδα είχε κι αυτή πέντε μέλη (Αναστασία Αντωνιάδου, Μαιρούλα Ταρπάνη, Άννα Φαντίδου, Ράνια Σελίδου και αναπληρωματική η Χαρούλα Σελίδου).

Ο πρώτος αγώνας ήταν ανάμεσα στην Α΄ ομάδα του Ριζού και τη Δάφνη. Έληξε με επιτυχία της ομάδας μας με σκορ 21 – 7. Ο δεύτερος αγώνας ήταν ανάμεσα στη Β΄ ομάδα του Ριζού και στη Β΄ ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας και πάλι ήταν υπέρ της ομάδας μας με σκορ 21 – 16. Ο τρίτος αγώνας που έπαιξε το σχολείο μας ήταν ανάμεσα στην Α΄ ομάδα μας και στην Α΄ ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας. Αυτή τη φορά η ομάδα μας έχασε με 22 – 18. Ο τέταρτος αγώνας ήταν ανάμεσα στη Β΄ ομάδα μας και στη Γ΄ ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας. Το αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό για την ομάδα μας, που κέρδισε με σκορ 21 – 18. έτσι η Β΄ ομάδα του Ριζού κατάφερε να φτάσει στον τελικό!!!

Οι παίκτριες της Β΄ ομάδας ήταν αγχωμένες για τον τελικό! Θα είχαν αντίπαλο την Α΄ ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας. Η Α΄ ομάδα καθόταν στις κερκίδες και εμψύχωνε τις παίκτριές του σχολείου μας. Με την ομάδα μας ήταν και τα παιδιά του σχολείου των Καλυβίων και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας. Το αποτέλεσμα όμως ήταν 21 – 19 υπέρ της Α΄ ομάδας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας.

 Όλες οι παίκτριες του σχολείου μας φύγαμε από το τουρνουά όχι με ένα κύπελλο αλλά ευχαριστημένες που καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό!!

 

Σελίδου Ελίζα, Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΩΕ»

Ο μύθος του Έργου\

Ο παππούς Νώε φτιάχνει ένα καράβι στην ταράτσα του σπιτιού. Οι δυο γιοι του και οι νύφες του ανησυχούν με τις τρέλες του. Εν τω μεταξύ βρέχει ασταμάτητα. Τα νερά ανεβαίνουν συνεχώς και η οικογένεια Νώε μόλις που προλαβαίνει να φτάσει στην ταράτσα και να μπαρκάρει στο καράβι του παππού.

Έτσι αρχίζει ένα μεγάλο ταξίδι που θα κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο. Η ζωή της οικογένειας μέσα στην κιβωτό, παρέα με πλήθος άγρια και ήμερα ζώα γίνεται αφορμή, για να θιγούν θέματα που ενδιαφέρουν μικρούς και μεγάλους. Η προστασία της φύσης, οι νόμοι και τα μυστήριά της, η αρχή και το τέλος της ζωής, οι σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, ανθρώπους και ζώα, νέους και γέρους, μικρά και μεγαλύτερα αδέρφια.

Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, οι ήρωες του έργου ανακαλύπτουν τη δύναμη και τις αδυναμίες τους και στο τέλος συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά που ζήσανε, και τα καλά και τα κακά, ήταν εξίσου πολύτιμα και μοναδικά.

Έργο σημερινό, ολοζώντανο που μιλά στα παιδιά (μα και στους μεγάλους) για την οικογένεια και το σοφό παππού Νώε, για τη γέννηση και το θάνατο, τον έρωτα, την αγάπη και την τρυφερότητα, το Θεό, τις επιστήμες, τα γράμματα, την ιστορία και τη μυθολογία, την τεχνολογία και την οικολογία!

Ένα έργο που μας καλεί, παιδιά και γονείς, να ξανασκεφτούμε με ωριμότητα τις αξίες του χτες, που τείνουν σήμερα να εξαφανιστούν εξαιτίας των περίεργων «νέων κατακλυσμών». Ένα έργο που μας υποδεικνύει με τη μαγευτική τέχνη του θεάτρου, πώς να περιφρουρήσουμε και να διασώσουμε, ο καθένας από εμάς, μέσα στη «δική του Κιβωτό» τα ιστορικά επιτεύγματα και τις φωτεινές στιγμές της ανθρωπότητας.

Γιατί, είναι πλέον φανερό, πως στις μέρες μας απειλούνται με εξαφάνιση όχι μόνο τα ζώα και η φύση αλλά και η ανθρώπινη υπόσταση με την ιστορική της διαδρομή και τη μνήμη της!

Τελικά το ταξίδι της «Οικογένειας Νώε» με τις χαρές και τις λύπες της, τους τσακωμούς και φιλιώματα, είναι το ταξίδι κάθε σημερινής οικογένειας μέσα στο χρόνο, είναι η ελπίδα και η αγωνία για το αυριανό, καλύτερο ξημέρωμα, από το χτες, για το αυριανό αντάμωμα με την ευτυχία και την προκοπή.

Σε μια συνέντευξή της η Ξένια Καλογεροπούλου δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της συγγραφής του έργου με το Θωμά Μοσχόπουλο, συνάντησαν, ύστερα από έρευνα που κάνανε, 64 εκδοχές για τον «Κατακλυσμό», σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου! Αυτοί, δε με το έργο τους «πρόσθεσαν άλλον ένα κι έγιναν 65»! Και συνεχίζει: «Εμείς για να φτιάξουμε τη δική μας εκδοχή για τον κατακλυσμό και το Νώε, στηριχτήκαμε σε πέντε μόνο εκδοχές από τις 64: στην Παλαιά Διαθήκη, στην Ελληνική μυθολογία με το Δευκαλίωνα, στην Ασσυροβαβυλωνιακή Μυθολογία, σε ένα λαϊκό παραμύθι από τη Σιβηρία και σ’ ένα άλλο, από τους Ινδιάνους της Αμερικής».

Παπαδοπούλου Χρύσα (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος