Νοέμβριος 2007

Αρ. Φύλλου 94

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αδελφοποίηση – Επίσκεψη του Προέδρου της κοινότητας Μανδριών στο Σχολείο μας

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου – Εμφάνιση της πείνας στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής - Αιτίες

Κείμενα από τη λογοτεχνία σχετικά με την πείνα στην Κατοχή

Νοέμβριος – Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου – Πρόγραμμα υποστήριξης Δημοτικών Σχολείων – Πρόγραμμα «Καλλιπάτειρα»

Οι πλανήτες (Αφροδίτη) - Ήπειροι και ωκεανοί και χάρτες (Άτλαντας, Ωκεανός, Ευρώπη)

Το νερό (Όταν το νερό κοιμάται – Το νερό στο χριστιανισμό – Το σχήμα της βροχής – Οι παγετώνες – Γιατί δεν ξεχειλίζει η θάλασσα)

Έλληνες συνθέτες – Γιάννης Σπανός

Με λίγα λόγια … το Ολοήμερο Σχολείο – Ποια ήταν η πρώτη εφημερίδα – Τα συμπόσια

Γιατί το λέμε; - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου εν’ όψη της 28ης Οκτωβρίου το Σχολείο μας έκανε μια εκδήλωση. Στην εκδήλωση αυτή πήραν μέρος τα παιδιά της Γ΄ και της Δ΄ τάξης του Σχολείου μας.

Η Γ΄ τάξη παρουσίασε το θεατρικό «ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Η Δ΄ παρουσίασε κι αυτή ένα θεατρικό με θέμα «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ».

Στη γιορτή συμμετείχαν και τα παιδιά της Ε΄ και στης ΣΤ΄ τάξης τραγουδώντας διάφορα τραγούδια σχετικά με την επέτειο. Τα τραγούδια συνόδευε με την κιθάρα του ο κ. Αλέξανδρος Γαρούφας, δάσκαλος της Μουσικής στο Ολοήμερο Σχολείο.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου πήγαμε στην εκκλησία, έγινε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο και ακολούθησε παρέλαση στο χωριό και στη Σκύδρα.

Όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι και νιώσαμε περήφανοι που γιορτάσαμε αυτήν την επέτειο.

Τα παιδιά της Γ΄ και της Δ΄ τάξης

 

Εμφάνιση της πείνας ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ΚΑΤΟΧΗΣ – Αιτίες

Οι πρώτες ελλείψεις τροφίμων είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πριν ακόμη την έλευση του κατακτητή. Μετά την αρχή της Κατοχής η πείνα κάνει αισθητή την παρουσία της, χωρίς να φτάσει όμως ακόμη στο σημείο που θα βρεθεί αργότερα. Στις αρχές φθινοπώρου του 1941 ήδη τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί. Τα περισσότερα λαϊκά συσσίτια που ιδρύονται το καλοκαίρι διακόπτουν τη λειτουργία τους, γιατί δεν διαθέτουν τα μέσα και δεν βρίσκουν τρόφιμα.

Επιπλέον η διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες κατοχής κάνει πολύ πολύπλοκη τη διανομή τροφίμων. Εξάλλου, αν και η βουλγαρική ζώνη περιελάμβανε μόνο το 11% του πληθυσμού και το 15% του εδάφους, διέθετε ωστόσο το 40% της παραγωγής σιταριού, το 60% της παραγωγής σίκαλης και αυγών, το 50% των οσπρίων και το 80% του βουτύρου, προϊόντα που πρωταγωνιστούσαν στην ελληνική διατροφή.

Σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής η Βουλγαρία δεν αποδέχθηκε να παραχωρήσει κανένα από αυτά τα αγαθά στις υπόλοιπες ζώνες, οι οποίες εξάλλου περιελάμβαναν και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Των τελευταίων μάλιστα ο πληθυσμός είχε αυξηθεί δραματικά μετά την αποχώρηση των στρατιωτών από τις εμπόλεμες ζώνες και τη μεταφορά τους εκεί, όπου περίμεναν ότι το ελληνικό κράτος θα τους μετέφερε στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η κυβέρνηση από την άλλη δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει το σιτάρι και τα άλλα γεωργικά προϊόντα από τη γερμανοϊταλική αγροτική ζώνη, αφού οι χωρικοί κρύβουν τη σοδειά τους. Πολλοί, ιδιαίτερα οι εύποροι αγρότες, διατηρούν κρυφές αποθήκες, για να ανεβάζουν τις τιμές, ενώ αρκετές οικογένειες έχουν στη διάθεσή τους προμήθειες μέχρι την επόμενη σοδειά. Συχνά μάλιστα γίνονται εκκλήσεις από διάφορες αντιστασιακές ομάδες που προτρέπουν τους παραγωγούς να μην παραδώσουν στις αρχές τα γεωργικά προϊόντα, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να σταλούν αυτά στη Γερμανία.

Ουσιαστικά στην ελληνική υπηρεσία εφοδιασμού φτάνει μόνο το 4% της ήδη μειωμένης σοδειάς σιταριού και μόνο το 2% των υπολοίπων δημητριακών. Η επίθεση του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση ματαίωσε κάθε πιθανότητα εφοδιασμού με σιτάρι από την περιοχή αυτή.

 Η Μεγάλη Βρετανία είχε σφυρηλατήσει ένα σιδερένιο κλοιό γύρω από την ηπειρωτική Ευρώπη και κανένα εμπόρευμα δεν επιτρεπόταν να περάσει σε καμιά κατεχόμενη χώρα ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα εφοδιασμού των κατακτημένων χωρών του Άξονα.. Οι ανάγκες του πολέμου θα μπορούσαμε να πούμε ότι δικαιολογούσαν ένα τέτοιο μέτρο. Όμως, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θιγόταν περισσότερο λόγω της θέσης της αλλά και επειδή ούτως ή άλλως ήταν αναγκασμένη να καλύπτει το διατροφικό έλλειμμά της με εισαγωγές από το εξωτερικό. Με τον αποκλεισμό, κάθε αποστολή βοήθειας από άλλες χώρες γινόταν αυτομάτως αδύνατη.

Πολλοί Έλληνες είδαν τον αποκλεισμό ως πράξη απαξίας από πλευράς των Συμμάχων. Η άρση του, από την άλλη, θα έσωζε χιλιάδες ζωές. Ήδη από τον Μάιο του 1941 οι προβλέψεις για τον ερχόμενο χειμώνα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές. Τον Οκτώβριο μάλιστα ο Χίτλερ παραχωρεί την ευθύνη για τη διατροφή των Ελλήνων στους Ιταλούς οι οποίοι διά στόματος Μουσολίνι απαντούν ότι ο Χίτλερ «πήρε από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους και περιμένει τώρα από τους Ιταλούς να τους θρέψουν».

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η πείνα, που είχε προβλεφθεί τον Μάιο, γίνεται τώρα πολύ έντονη. Τα αποθέματα δημητριακών έχουν εξαντληθεί. Οι Ιταλοί πιέζουν τους Βουλγάρους, που κατέχουν τις πιο παραγωγικές περιοχές, να στείλουν 100.000 τόνους δημητριακών αλλά αυτοί αρνούνται, ενώ και η πίεση από την πλευρά των Γερμανών αποτυγχάνει. Μετά την άρνηση αυτή, οι Ιταλοί στέλνουν 800 τόνους δημητριακών, ενώ οι Γερμανοί φορτίο 10.000 τόνων. Δυστυχώς το πλοίο που εκτελούσε τη μεταφορά βυθίστηκε από τους Άγγλους έξω από τις ελληνικές ακτές και ο Γερμανός πληρεξούσιος ζητά άλλο φορτίο το οποίο δεν φθάνει ποτέ στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί προσπάθησαν να λύσουν υπεύθυνα και μόνιμα το πρόβλημα της έλλειψης αγαθών μόλις το καλοκαίρι του 1942.


 

Γρηγοριάδου Βάσω, Χατζηιωαννίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος