Νοέμβριος 2007

Αρ. Φύλλου 94

Έτος 12ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αδελφοποίηση – Επίσκεψη του Προέδρου της κοινότητας Μανδριών στο Σχολείο μας

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου – Εμφάνιση της πείνας στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής - Αιτίες

Κείμενα από τη λογοτεχνία σχετικά με την πείνα στην Κατοχή

Νοέμβριος – Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου – Πρόγραμμα υποστήριξης Δημοτικών Σχολείων – Πρόγραμμα «Καλλιπάτειρα»

Οι πλανήτες (Αφροδίτη) - Ήπειροι και ωκεανοί και χάρτες (Άτλαντας, Ωκεανός, Ευρώπη)

Το νερό (Όταν το νερό κοιμάται – Το νερό στο χριστιανισμό – Το σχήμα της βροχής – Οι παγετώνες – Γιατί δεν ξεχειλίζει η θάλασσα)

Έλληνες συνθέτες – Γιάννης Σπανός

Με λίγα λόγια … το Ολοήμερο Σχολείο – Ποια ήταν η πρώτη εφημερίδα – Τα συμπόσια

Γιατί το λέμε; - Διασκεδάστε μαθαίνοντας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΤΟ ΝΕΡΟ

ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Σε μερικά μέρη της Ελλάδας πίστευαν ότι το νερό κοιμάται μια ώρα κάθε νύχτα, στα ποτάμια και στις βρύσες, μένοντας ακίνητο. Όποιος ήθελε τότε να πιει, έπρεπε να το ταράξει με το χέρι του για να το ξυπνήσει, γιατί αλλιώς το νερό θυμώνει και μπορεί να του κάνει κακό.

Καραμπουγιούκη Βούλα (Δ΄ Τάξη)

*       *       *

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

Το καθαρό και διάφανο νερό συνδέθηκε στενά με τη λατρεία του χριστιανισμού. Είναι ο αγιασμός που φυλάμε δίπλα στο εικονοστάσι. Με αυτό μας ραντίζει ο ιερέας στην αρχή κάθε μήνα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και σε κάθε καινούριο ξεκίνημα στη ζωή μας.

Ακόμα είναι το νερό του Ιορδάνη, όπου βαφτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, αλλά και το νερό της κολυμπήθρας, που ξεπλένει κάθε νέο χριστιανό από το προπατορικό αμάρτημα.

Σισούρκα Ραφαέλα (Δ΄ Τάξη)

*       *       *

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Η Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι οι σταγόνες της βροχής έχουν και άλλα σχήματα, εκτός από το σχήμα των δακρύων. Διαπιστώθηκε ότι οι σταγόνες της βροχής μπορούν επίσης να μοιάζουν με τηλεφωνικές συσκευές, κέικ, λουκάνικα, πάπιες και αναρίθμητα άλλα αντικείμενα. Καθώς πέφτουν οι σταγόνες είναι δυνατόν να αλλάζουν σχήμα και να μοιάζουν πότε με το ένα πότε με το άλλο αντικείμενο. Οι μεταβολές αυτές γίνονται με ταχύτητα 16 φορές το δευτερόλεπτο, όπως απέδειξαν οι προσεκτικές φωτογραφικές λήψεις, που έγιναν με μηχανές τελευταίου τύπου.

Σεμερτσίδης Γιώργος (Δ΄ Τάξη)

*       *       *

ΟΙ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ

Υπολογίζεται ότι τα 10 % της συνολική επιφάνειας της Γης και συγκεκριμένα 6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, σκεπάζονται σήμερα με παγετώνες. Τα 85 % της Γροιλανδίας είναι σκεπασμένα μ’ ένα στρώμα πάχους μεγαλύτερου από 1.000 μέτρα.

Οι παγετώνες είναι πραγματικά ποτάμια από πάγο, όχι παγωμένα ποτάμια. Σχηματίζονται αρχικά όχι από νερό, αλλά από χιόνι, που συγκεντρώνετε λίγο λίγο και με το βάρος του μεταβάλλεται σ’ ένα είδος κοκκώδους πάγου και ύστερα σε πάγο πραγματικό. Όταν ο πάγος αυτός ξεχειλίσει από την εσοχή του εδάφους ή όταν έχει σχηματιστεί πάνω σ’ ένα οροπέδιο, αρχίζει έπειτα να κινείται προς τα κάτω με τη δύναμη της βαρύτητας. Ακολουθεί τις κοιλάδες, όπως και το νερό και παρακάμπτει τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο του. Η κίνησή του είναι συχνά τόσο αργή (2 – 3 πόντους τη μέρα), ώστε δε διακρίνεται καθόλου με το μάτι. 

Στη Νότια Αλάσκα όμως, έχουν παρατηρηθεί παγετώνες που κινούνται με ταχύτητα 20 μέτρων τη μέρα. Το ρεκόρ ανήκει σ’ έναν παγετώνα της Γροιλανδίας, που μετακινήθηκε κοντά 40 μέτρα σε μια μέρα.

Δημητριάδου Ελένη (Δ΄ Τάξη)

*       *       *

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Τα ποτάμια χύνονται στη θάλασσα και όμως η θάλασσα δεν ξεχειλίζει ποτέ. Τα ποτάμια ξαναγυρίζουν στην πηγή τους.

Η θερμότητα του ήλιου απορροφάται από το νερό της θάλασσας και αυτό εξατμίζεται και σχηματίζει τους υδρατμούς, που μεταβάλλονται σε σύννεφα. Ο αέρας σπρώχνει τα σύννεφα προς τη Γη κι αυτά διαλύονται σε βροχή, που πέφτει πάνω στα ψηλά βουνά και στις πεδιάδες. Τα νερά μαζεύονται και σχηματίζουν πάλι ποτάμι.

Αυτός είναι ο λόγος που παρόλο ότι όλα τα ποτάμια της Γης χύνονται στη θάλασσα, αυτή δεν ξεχειλίζει, για να σκεπάσει την ξηρά. Κι έτσι που τα ποτάμια δίνουν νερό στη θάλασσα, εξατμίζεται διαρκώς, για να γίνει σύννεφα, που θα σκορπίσουν και πάλι σε βροχή και το νερό θα σχηματίσει τις πηγές των ποταμών, που θα ξαναχυθούν στη θάλασσα. Και πάντα γίνεται η ίδια δουλειά.

Παπαδόπουλος Στέφανος (Δ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος