Οκτώβριος 2003

Αρ. Φύλλου 62

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Διακρίσεις σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής

Οι επιτυχόντες σε Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. και οι αριστούχοι της σχολικής χρονιάς 2002 – 03

Αποστολή στην Κύπρο – Γρηγόρης Αυξεντίου 

Παρίσι, η πόλη του φωτός – Πού και πώς εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τα ζώα – Αιτίες εξαφάνισης των ζώων στην Ελλάδα 

Εξαφανισμένα ζώα – Ζώα σπάνια

Η καφέ αρκούδα ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ «Μας άλλαξαν τα φώτα» 

Μυθολογία και παροιμίες για την καφέ αρκούδα - ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΣΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος - 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί παγκοσμίως 4.000.000 θανάτους το χρόνο, αριθμός που πρόκειται να ανέβει στα 10.000.000 το 2020, αν διατηρηθεί ο μέχρι στιγμής ρυθμός αύξησης των καπνιστών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας στους δύο καπνιστές που ξεκινούν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία θα πεθάνει τελικά πρόωρα από νόσο που έχει σχέση με το κάπνισμα.

Οι 4.000 περίπου χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου και η χρόνια έκθεση σ’ αυτές ευθύνονται για:

·        Καταστρεπτική φλεγμονή του βρογχικού δέντρου και των πνευμόνων που οδηγεί σε συμπτώματα, όπως χρόνιο βήχα, δύσπνοια και προοδευτικά σε αναπηρία λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας.

·        Τον καρκίνο του πνεύμονα.

·        Πρόκληση στεφανιαίας νόσου και περιφερικής αγγειοπάθειας.

·        Πρόκληση καρκίνου άλλων οργάνων, όπως λάρυγγα, στόματος, χειλέων, ουροδόχου κύστης, παγκρέατος, ήπατος (συκωτιού) νεφρών και τραχήλου της μήτρας.

·        Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) και πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, ανικανότητα στους άνδρες. Ειδικά στις μητέρες, πριν ή κατά την εγκυμοσύνη, προκαλεί βλάβες στο έμβρυο (αποβολές, αιμορραγίες, λιποβαρή νεογνά) και αυξημένη συχνότητα άσθματος στο μωρό που θα γεννηθεί.

Παρόλο που μεγάλος αριθμός καπνιστών επιχειρεί κάθε χρόνο να διακόψει μόνος του το κάπνισμα, μόνο ένα 3 με 5 % το καταφέρνει τελικά. Αυτό οφείλεται στην παρουσία στον καπνό της νικοτίνης, μιας ισχυρής εξαρτησιογόνου ουσίας (ίσως όσο και η ηρωίνη). Η νικοτίνη δρα στον εγκέφαλο μέσω νευροβιολογικού μηχανισμού προκαλώντας αύξηση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών, όπως η ντοπαμίνη. Οι ουσίες αυτές προκαλούν αίσθημα ευφορίας στον καπνιστή, μειώνουν το άγχος του και τον κάνουν πιο δραστήριο. Με τον καιρό όμως επέρχεται εξάρτηση, ώστε η οποιαδήποτε μείωση ή διακοπή της εισπνοής καπνού προκαλεί στον καπνιστή νευρικότητα, άγχος κι επίμονη αναζήτηση του επόμενου τσιγάρου. Αν ένας καπνιστής διακόψει απότομα το κάπνισμα, μέσα σε δύο εβδομάδες προστίθενται αϋπνία, κατάθλιψη, ναυτία, μυϊκά άλγη. Τα συμπτώματα αυτά αναγκάζουν τελικά τον καπνιστή να ξανακαπνίσει.

Το τσιγάρο δεν προκαλεί βλάβες μόνο στους καπνιστές αλλά και στους παθητικούς καπνιστές. Η καθημερινή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα προκαλεί τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία τους με εκείνες των καπνιστών. Οι πιο κοινές επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος είναι: ερεθισμός των ματιών, του λαιμού, των βλεννογόνων της μύτης και πονοκέφαλος.

Οι εταιρίες καπνού αρνούνται ότι στους παθητικούς καπνιστές δημιουργούνται διάφορα προβλήματα και τους προτείνουν τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων. Αυτό όμως δε λύνει το πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να απαγορευτεί το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. 

 

Παυλίδου Παναγιώτα, Σαββίδου Έλλη, Φαντίδου Ελένη (ΣΤ΄ Τάξη)


28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Κάθε 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το «ΟΧΙ» που είπε ο Ιωάννης Μεταξάς στους Ιταλούς, όταν ζήτησαν να μπουν στην Ελλάδα.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Ελλάδα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο ελληνικός στρατός νικώντας τους στην Πίνδο προχωρά στην απελευθέρωση της Β. Ηπείρου.

Ο Χίτλερ, που ήταν αρχηγός του γερμανικού κράτους και σύμμαχος των Ιταλών, εισέβαλε από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο Ρούπελ, τον Απρίλιο του 1941, για να κυριέψει ο ίδιος την Ελλάδα. Οι Έλληνες στο Ρούπελ αγωνίστηκαν ηρωικά, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ηρωικός τους αγώνας προκάλεσε απώλειες στον Άξονα και ανάγκασε τη Γερμανία να καθυστερήσει την επίθεσή της κατά της Ρωσίας. Αυτό συνέβαλε στην τελική ήττα των Γερμανών, οι οποίοι αντιμετώπισαν την αντίσταση των Ρώσων και τον κρύο ρωσικό χειμώνα.

Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα, παραχώρησαν τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης στους Βούλγαρους. Την υπόλοιπη τη μοίρασαν με τους Ιταλούς. Έτσι άρχισε η τριπλή κατοχή. Ο λαός ήταν εξαθλιωμένος και πεινούσε, γιατί όλα τα τρόφιμα τα έπαιρναν οι κατακτητές.

Ορισμένοι Έλληνες συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Σύντομα όμως δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις στις πόλεις, που αντιμετώπισαν αρχικά το πρόβλημα επιβίωσης του πληθυσμού τους. Παράλληλα άρχισε ο ανταρτοπόλεμος εναντίων των κατακτητών στα ελληνικά βουνά και περιοχές ολόκληρες απελευθερώθηκαν.

Η Εθνική Αντίσταση θέριευε και προκαλούσε σοβαρές απώλειες για τον Άξονα. Το κορυφαίο κατόρθωμα ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942). Με την καταστροφή της καθυστέρησε ο ανεφοδιασμός των στρατευμάτων του στην Αφρική. Ήταν μια ακόμα προσφορά των Ελλήνων στη συμμαχική νίκη εναντίων των δυνάμεων του Άξονα. Η νίκη αυτή οδήγησε και στην απελευθέρωση της Ελλάδας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Αργότερα (1947), η Ελλάδα κατάφερε να προσαρτήσει τα Δωδεκάνησα, τα οποία μέχρι τότε ήταν στην ιταλική κατοχή.


Αντωνιάδου Άννα, Παναούση Κατερίνα, Σελίδου Χαρούλα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος