Οκτώβριος 2003

Αρ. Φύλλου 62

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Διακρίσεις σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής

Οι επιτυχόντες σε Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. και οι αριστούχοι της σχολικής χρονιάς 2002 – 03

Αποστολή στην Κύπρο – Γρηγόρης Αυξεντίου 

Παρίσι, η πόλη του φωτός – Πού και πώς εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τα ζώα – Αιτίες εξαφάνισης των ζώων στην Ελλάδα 

Εξαφανισμένα ζώα – Ζώα σπάνια

Η καφέ αρκούδα ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ «Μας άλλαξαν τα φώτα» 

Μυθολογία και παροιμίες για την καφέ αρκούδα - ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΣΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος - 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Καλλιστώ ήταν κόρη του βασιλιά Λυκάονα. Από μικρή είχε ορκιστεί στην Άρτεμη πως θα μείνει για πάντα παρθένα, αφιερωμένη στη θεά. Έτσι πήγε να ζήσει μαζί της στο δάσος κυνηγώντας άγρια θηρία. Κάποτε την είδε ο Δίας και την ερωτεύτηκε. Την ξεγέλασε και την ανάγκασε να ξαπλώσει μαζί του. Η Καλλιστώ έμεινε έγκυος. Ο Δίας όμως ήξερε πως, αν το μάθαινε η Ήρα, θα θύμωνε με την Καλλιστώ, γι’ αυτό και την μεταμόρφωσε σε αρκούδα. Η Ήρα, όταν έμαθε τι είχε συμβεί, ζήτησε από την Άρτεμη να σκοτώσει με τα βέλη της την Καλλιστώ. Η Άρτεμη συμφώνησε να τη σκοτώσει, γιατί δεν κράτησε τον όρκο της. Όταν τη σκότωσε, ο Δίας πήρε το μωρό και το έδωσε σε μια γυναίκα στην Αρκαδία να το μεγαλώσει. Το ονόμασε Αρκάδα. Αυτός έγινε αργότερα ο πρώτος βασιλιάς της Αρκαδίας. Την Καλλιστώ την έβαλε στον ουρανό και την ονόμασε Άρκτο.

Άλλοι λένε πως η ίδια η Ήρα μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα και μετά για χάρη της η Άρτεμη τη χτύπησε με το τόξο της. Ο Δίας έστειλε τον Ερμή για να σώσει το παιδί που είχε η Καλλιστώ στην κοιλιά της. Την Καλλιστώ την έκανε αστέρι με το όνομα Μεγάλη Άρκτος. Η Ήρα, που δεν έπαψε να είναι θυμωμένη, ζήτησε από τον Ωκεανό, το ποτάμι που περιβάλλει τη γη, να μην την αφήσει ποτέ να λουστεί στα νερά του. Έτσι η Μεγάλη Άρκτος δεν δύει ποτέ.

Άλλοι πάλι λένε πως η Καλλιστώ, μεταμορφωμένη σε αρκούδα, τριγυρνούσε χρόνια πάνω στη γη ψάχνοντας το γιο της, τον Αρκάδα. Όταν τον βρήκε, άντρα πια, θέλησε να τον αγκαλιάσει. Εκείνος, καθώς δεν ήξερε πως η αρκούδα ήταν η μητέρα του, ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Ο Δίας όμως τους λυπήθηκε και τους πήρε κοντά του στον ουρανό. Εκείνη ονομάστηκε Άρκτος και ο γιος της Αρκτούρος, δηλαδή ο φύλακας της Άρκτου.

Αντωνιάδου Άννα, Γιαπράκης Μάκης, Παπαδόπουλος Κώστας (ΣΤ΄ Τάξη)

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ

«Νηστικό αρκούδι δε χορεύει»

Ο απλήρωτος ή κακοπληρωμένος εργάτης ή υπάλληλος δε δουλεύει με όρεξη και δεν αποδίδει στη δουλειά του.

 «Σαν πόσα βατσινόμπουρα ‘ς της αρκουδιάς τον κώλον;»

Η παροιμία λέγεται για τους αισχροκερδείς και τους αηδιαστικούς. Ματαιοπονεί, δηλαδή, αυτός που θέλει να υπολογίσει από πόσα βάτα πέρασε η αρκούδα.

 «Της αρκούδας άμα βγάλεις τη χαλικάδα

τότε θα ιδείς αν είν’ ήμερη ή άγρια»

Ο χαρακτήρας του πονηρού ανθρώπου φαίνεται καθαρά, όταν δεν τον συγκρατούν ο φόβος και η βία, και δε θεωρεί αναγκαίο να υποκρίνεται.

 «Άρκου μαλλίν μετάξ’ κι γίνεται»

Όπως από τις τρίχες της αρκούδας δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί μετάξι, έτσι και από πονηρό άνθρωπο δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε καλό.

 «Η άρκος παίζει μετ’ εσέν, να παίξει και μετ’ αύτον»

Το κακό που σε βρήκε θα έβρει κι αυτόν.

 «Σ’ άρκου τογ κώλον άλειμμαν αλείφεις»

Λέγεται όταν προσφέρουμε σε κάποιον κάτι το οποίο έχει αυτός σε αφθονία και δεν το έχει ανάγκη.

«Τον άρκον έστειλαν ‘ς σορμάνιν, κ’ εφορτώθεν όλον τορμάνιν»

Λέγεται για τους πλεονέκτες.

«Τα καλά τ’ απίδα άρκον τρώει ατα»

Λέγεται για ανάξιο γαμπρό που παίρνει ωραία γυναίκα.

 

Αντωνιάδου Άννα, Γιαπράκης Μάκης, Παπαδόπουλος Κώστας (ΣΤ΄ Τάξη)

 

Από τοΝ τρύγο στο πατητήρι

Η πρώτη συγκομιδή των σταφυλιών  γίνεται την παραμονή του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου. Στις αρχές του Σεπτέμβρη οι διαδικασίες του τρύγου ακολουθούν ταχύτατους ρυθμούς. Η συγκομιδή των σταφυλιών είναι πολύ κοπιαστική δουλειά. Οι τρυγητάδες πρέπει να τρυγήσουν το κλήμα, να ξεχωρίσουν τα σταφύλια σ’ αυτά  που θα καταναλωθούν ως φρούτα, αυτά που θα γίνουν σταφίδες και όλα τ’ άλλα που θα ακολουθήσουν το δρόμο για το πατητήρι. Από τα αμπέλια μεταφέρονται τα σταφύλια στα πατητήρια. Εκεί οι πατητάδες πατούσαν τα σταφύλια για να λιώσουν και να τρέξει ο μούστος. Σήμερα όμως τη δουλειά αυτή την κάνουν οι μηχανές. Ο μούστος μπαίνει σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια, τα οποία  έχουν καθαριστεί  πολύ καλά. Εκεί θα γίνει η διεργασία της ζύμωσης. Τα βαρέλια σφραγισμένα μπαίνουν στα κελάρια ή στα  υπόγεια,  για να ξεκουραστούν και να μετατραπεί ο μούστος σε κρασί. Αν θέλουμε, το μούστο τον πάμε στα καζάνια, όπου το βράζουν και με τη διαδικασία της απόσταξης φτιάχνουμε τσίπουρο και ούζο.


Βασιλική Παρασκευαδέλη  (Ε΄ Τάξη)

Ο αγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από οικογένεια ευγενών. Όταν μεγάλωσε, έγινε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Όταν γνώρισε τη χριστιανική θρησκεία, βαφτίστηκε και τη δίδασκε και σε άλλους.

Η Ελλάδα τότε ήταν στα χέρια των Ρωμαίων. Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός που καταδίωκε τους Χριστιανούς. Όταν έμαθε πως ο Δημήτριος ήταν χριστιανός, διέταξε να τον κλείσουν φυλακή.

Εκείνο τον καιρό έκαναν αγώνες. Έβαλαν τότε έναν παλαιστή, τον Λυαίο να προκαλεί και να κοροϊδεύει τους Χριστιανούς. Ένας νεαρός μικρόσωμος Χριστιανός, ο Νέστορας πάει στη φυλακή. Ζητά την ευλογία του Δημήτριου και ο Δημήτριος τον ευλογεί. Έπειτα ξαναγυρίζει στο στάδιο.

- Εγώ, του λεει, θα παλέψω μαζί σου και με τη βοήθεια του Χριστού θα σε νικήσω.

Έτσι κι έγινε. Όταν ο αυτοκράτορας έμαθε αυτό που έγινε, θύμωσε κι έδωσε διαταγή να σκοτώσουν το Νέστορα και το Δημήτριο. Απ’ τον τάφο του Αγίου Δημητρίου αναβλύζει μύρο και γι’ αυτό ονομάζεται Μυροβλύτης. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη σήμερα κοσμείται με μεγαλόπρεπο ναό προς τιμήν του, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανά του, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα.

Κασσιανή Ηλιάδου  (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος