Οκτώβριος 2003

Αρ. Φύλλου 62

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Διακρίσεις σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής

Οι επιτυχόντες σε Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. και οι αριστούχοι της σχολικής χρονιάς 2002 – 03

Αποστολή στην Κύπρο – Γρηγόρης Αυξεντίου 

Παρίσι, η πόλη του φωτός – Πού και πώς εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τα ζώα – Αιτίες εξαφάνισης των ζώων στην Ελλάδα 

Εξαφανισμένα ζώα – Ζώα σπάνια

Η καφέ αρκούδα ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ «Μας άλλαξαν τα φώτα» 

Μυθολογία και παροιμίες για την καφέ αρκούδα - ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΣΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος - 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στις 7 Ιουλίου ο Ποντιακός Σύλλογος Ριζού πήγε σε αποστολή, για να χορέψει σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Αυτά τα μέρη ήταν η Λεμεσός, η Δωρά, ο Άγιος Αμβρόσιος, η Αραδίπου, το Πισσούρι και η Αθιαίνου.

Οι άνθρωποι του Συλλόγου «Ζήδρος» της Κύπρου ήταν πολύ φιλόξενοι και κάθε μέρα μας ξεναγούσαν σε διάφορα μέρη. Το μέρος που με ενθουσίασε πιο πολύ ήταν το μοναστήρι του Μαχαιρά. Εκεί ήταν το καταφύγιο ενός ήρωα της Κύπρου, του Γρηγόρη Αυξεντίου, που πέθανε στον αγώνα της Κύπρου κατά των Άγγλων.

Μια άλλη μέρα είχαμε πάει στη «Μακεδονίτισσα».  Εκεί ήταν το νεκροταφείο αυτών που σκοτώθηκαν το 1974 κατά την εισβολή των Τούρκων και δεν μπορούσαν να τους αναγνωρίσουν. Τώρα όμως με την εξέταση του DNA βρίσκουν σε ποιον ανήκει ο κάθε τάφος και γράφουν το όνομά του. Εκεί μας είχανε πει ότι ένα ελληνικό αεροπλάνο με Έλληνες στρατιώτες είχε πάει για να βοηθήσει για την ελευθερία της Κύπρου, αλλά οι Κύπριοι το πέρασαν για Τουρκικό και του επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να πέσει και να σκοτωθούν οι στρατιώτες.

Όταν είχαμε πάει στην Πράσινη Γραμμή ήταν πολύ συγκινητικό. Όσοι δεν έχουνε δει την Πράσινη γραμμή ίσως να νομίζουν ότι είναι απλώς μόνο μια πράσινη γραμμή, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι ένα «τείχος» που χωρίζει την Ελεύθερη Κύπρο από την Κατεχόμενη. Εκεί υπάρχουν δύο τούνελ. Από το ένα οι Τουρκοκύπριοι έρχονται στην Ελεύθερη Κύπρο και από το άλλο οι Ελληνοκύπριοι πηγαίνουν στην Κατεχόμενη.

Την τελευταία βραδιά μας είχανε τραπέζι στο Σύλλογό τους για να αποχαιρετίσουν, γιατί το επόμενο πρωί θα φεύγαμε.

Οι Κύπριοι είχαν έρθει στο χωριό μας στις αρχές Αυγούστου, για να χορέψουν στο Πανηγύρι μας. Πέρασαν κι αυτοί πολύ ωραία και κάνανε πάρα πολύ καλές φιλίες με μερικά μέλη του συμβουλίου του Συλλόγου μας και του χορευτικού.

Παυλίδου Παναγιώτα (ΣΤ΄ Τάξη)


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στο χωριό Λύση που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο, στις 22 Φεβρουαρίου του 1928.

Τελειώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Για να σπουδάσει, πήρε πρώτα την ελληνική υπηκοότητα και ξεγράφτηκε ουσιαστικά από την τότε αγγλοκρατούμενη Κύπρο. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε φιλολογία σκοπεύοντας να παρακολουθήσει αργότερα τη Φιλοσοφική.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού για λίγους μήνες και επέστρεψε στην Κύπρο.

Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με το Γρίβα που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Μπαίνοντας στον Αγώνα του δόθηκαν τα εξής ψευδώνυμα: «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος». Αγωνίστηκε σκληρά στην αντίσταση κατά των Άγγλων και πολύ γρήγορα του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α.

Οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να τον πιάσουν και τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 250 λιρών. Κρυφά παντρεύτηκε την αγαπημένη του Βασιλική μια νύχτα στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου στις 10 / 6 /  55. Ποτέ οι Άγγλοι δεν μπόρεσαν να πιάσουν το «Ζήδρο», όσες και αν κάνανε προσπάθειες. Πάντα τους ξέφευγε. Κάποτε μεταμφιέστηκε σε καλόγερο στο μοναστήρι του Μαχαιρά, κοντά στο οποίο ήταν και το κρησφύγετό του. Πλησιάζοντας οι Άγγλοι στο μοναστήρι δεν έχασε το κουράγιο του και μεταμφιεσμένος κέρασε τους Άγγλους χωρίς να τον αναγνωρίσουν.

Οι Άγγλοι έμαθαν κατά λάθος το κρησφύγετό του από ένα βοσκό. Έτσι ήρθε το τέλος αυτού του μεγάλου Κύπριου αγωνιστή. Στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετο με αυτοκίνητα και ελικόπτερα, έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο και τον έκαψαν ζωντανό.

 ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ

Γρηγόρης Αυξεντίου

Το θριαμβικό σου Ολοκαύτωμα,

Αθάνατε Νεκρέ,

μόνο Τυρταίοι ή Πίνδαροι

μπορούν να το υμνήσουν!

Ξαναζωνάνεψε με Σε

τόσες χιλιάδες χρόνια…

Ξανάδαμε στην όψη σου

Τον Νέο Λεωνίδα,

σαν φώναζες βροντόλαλα:

«Μολών Λαβέ!» και πάλι,

κει, στη Σπηλιά του Μαχαιρά,

Τις Νέες Θερμοπύλες!

Παυλίδου Παναγιώτα (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος