Οκτώβριος 2003

Αρ. Φύλλου 62

Έτος 8ο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Διακρίσεις σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής

Οι επιτυχόντες σε Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. και οι αριστούχοι της σχολικής χρονιάς 2002 – 03

Αποστολή στην Κύπρο – Γρηγόρης Αυξεντίου 

Παρίσι, η πόλη του φωτός – Πού και πώς εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τα ζώα – Αιτίες εξαφάνισης των ζώων στην Ελλάδα 

Εξαφανισμένα ζώα – Ζώα σπάνια

Η καφέ αρκούδα ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ «Μας άλλαξαν τα φώτα» 

Μυθολογία και παροιμίες για την καφέ αρκούδα - ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΣΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος - 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ

Μερικά ζώα που έζησαν και τώρα δεν υπάρχουν στον κόσμο μας είναι τα παρακάτω.

Το ντόντο

Το  ντόντο ζούσε κάποτε στο νησί του Μαυρικίου. Ήταν ένα ακίνδυνο πουλί που δεν μπορούσε να πετάξει πολύ. Μόλις έφτασαν οι πρώτοι άνθρωποι στο νησί άρχισαν να κυνηγούν  τα ντόντο μέχρι που τα εξαφάνισαν .

Η θαλάσσια αγελάδα του Στέλερ

Η θαλάσσια αγελάδα του Στέλερ κυνηγήθηκε από τον άνθρωπο για το κρέας της και το σκληρό της δέρμα .Εξαφανίστηκε μόλις 25 χρόνια μετά την ανακάλυψη της .

Το ελάφι του Σόμπουργκ

Το ελάφι του Σόμπουργκ κυνηγήθηκε για τα όμορφα κέρατά του. Το τελευταίο πέθανε, όταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη περιοχή της Ταϊλάνδης, όπου ζούσε αυτό το είδος.

Ο λύκος της Τασμανίας

Ο λύκος της Τασμανίας ήταν ένα σαρκοβόρο ζώο που ζούσε στο νησί Τασμανία. Οι αγρότες που ζούσαν εκεί το κυνήγησαν με τα σκυλιά τους, για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους.

Το ψαρόνι Ρεϊνιόν

Το ψαρόνι Ρεϊνιόν, ζούσε στο νησί Ρεϊνιόν, στον Ινδικό ωκεανό. Το φυσικό περιβάλλον του πουλιού μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμους αγρούς. Τα ψαρόνια εξαφανίστηκαν, επειδή τα κυνηγούσαν τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ποντίκια.

Αναστασία Φωτιά – Βασιλική Θεοδοσίου ( Ε΄ Τάξη)


ΖΩΑ ΣΠΑΝΙΑ

Το 1923 καθιερώθηκε στη Τσεχοσλοβακία η  παγκόσμια Ημέρα των Ζωών, η οποία γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 4 Οκτώβρη! Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ζώων. Μια από αυτές, που αξίζει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε, είναι τα σπάνια είδη ζώων με τάσεις εξαφάνισης.

Η φώκια MONACHUS – MONACHUS

Η Μεσογειακή Φώκια είναι ένα από τα 34 είδη πτερυ­γιοπόδων κι είναι γνωστή από τους αρχαίους χρό­νους. Πολλοί υποστήριζαν πως υπήρχε μεγάλη ομοι­ότητα ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος της πλάτης της και τις πτυχές του ράσου των καλόγερων. Έτσι από το 1779 η Μεσογειακή Φώκια ονομάστηκε Phoca Monachus, από την ελληνική λέξη μοναχός. Είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που έχει μήκος 2,20μ. - 2,40μ. και βάρος 300 κιλά. Το χρώμα της ποικίλλει με την ηλικία, το φύλο και τη γεωγραφική θέση.

Η φώκια Monachus βρίσκει καταφύγια σε θαλάσ­σιες σπηλιές και σε μικρές παραλίες σε βραχώδεις ακτές. Η προσαρμογή αυτή οφείλεται στην πίεση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς παλαιότερα κατέφευγαν σε λιγότερο απρόσιτες περιοχές. Παγκοσμίως υπάρχουν 400 – 600 ζώα, από τα οποία τα 200 – 250 ζουν στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας η πλειοψηφία των θηλαστικών αυτών ζει στο Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος. Είναι γκρίζες με μεγάλες ακανόνιστες μαύρες κηλίδες στη πλάτη και μικρότερες στη κοιλιά. Η μεσογεια­κή φώκια έχει αρχίσει να εξαφανίζεται από τις ακτές της Μεσογείου λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και του περιορισμού της τροφής της.

Λεμονιά Φαντίδου  (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος