Το ψωμί σήμερα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ»

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το φούρνο του «Αριστείδη» των αδερφών Νίκου στη Σκύδρα, για να δούμε πώς φτιάχνεται το ψωμί σε ένα σύγχρονο φούρνο. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κύριος Βασίλης Νίκου και μας ξενάγησε στο χώρο του φούρνου. Μετά μας έδειξε τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού.  

Ο κ. Βασίλης έβαλε τα υλικά (ζεστό νερό το χειμώνα ή κρύο το καλοκαίρι, προζύμι, μπυρομαγιά, αλάτι και αλεύρι)  στο ζυμωτήριο που μοιάζει σαν ένα μεγάλο μίξερ. Τα άφησε  να ανακατευτούν 8 με 9 λεπτά (αν είναι γεμάτο 14 λεπτά). Μπορούμε να καταλάβουμε αν το ζυμάρι είναι έτοιμο, αν, όταν πάρουμε  ένα κομμάτι και το ανοίξουμε, αυτό είναι λείο σαν σεντόνι. 

Όταν το ζυμάρι ήταν έτοιμο, έβαλε το καζάνι μέσα στο οποίο βρισκόταν το ζυμάρι στο ανεβατόρ (ανυψωτικό μηχάνημα). Το ανεβατόρ  σήκωσε το καζάνι και έριξε το ζυμάρι μέσα στη ζυγοκοπτική μηχανή. Εκεί το ζυμάρι κόβεται  σε μεγάλα ή μικρά κομμάτια ανάλογα με το τι μέγεθος ψωμιού θέλουμε να φτιάξουμε, και παίρνει το σχήμα μπάλας. Τις μπάλες του ζυμαριού τις βάζει πάνω σε ένα πάγκο, πάνω στον οποίο στρώνει λίγο αλεύρι, και τις αφήνει να «ξεκουραστούν» για 20 λεπτά. Μετά τις βάζει στην πλαστική μηχανή (πλάθω), για να τις δώσει το σχήμα που θέλει.

 

Επειδή θέλαμε να πλάσουμε τα ψωμιά με τα χέρια, δε βάλαμε τις μπάλες στην πλαστική μηχανή. Πλέναμε όλοι τα χέρια μας και αρχίσαμε να πλάθουμε. Νιώσαμε ότι είμαστε μικροί φουρνάρηδες, το διασκεδάσαμε και μας άρεσε η αίσθηση του ζυμαριού στα χέρια μας.

Αφού πλάσαμε τα ψωμιά, ο κ. Βασίλης  τα έβαλε πάνω σε «τελάρα» με κυλιόμενους ιμάντες, που ήταν πάνω σε ένα μεγάλο καρότσι και έριξε πάνω στα ψωμιά λίγο αλεύρι. Το καρότσι το έβαλε μέσα σε ένα θερμοθάλαμο, στους 40 βαθμούς για 20 λεπτά, για να φουσκώσουν.

Περιμένοντας να φουσκώσουν τα ψωμιά ο κ. Βασίλης μας πρόσφερε τσουρεκάκια. Μετά κατεβήκαμε στο αρτοζαχαροπλαστείο  και ψωνίσαμε. Μέχρι να φάμε, τα ψωμιά είχαν φουσκώσει. Έβγαλε το καρότσι από το θερμοθάλαμο και έσκισε  την επιφάνια  των ψωμιών με ένα ξυράφι κάνοντας διάφορα σχέδια. Άδειασε στη συνέχεια τα ψωμιά μέσα στον φούρνο, για να ψηθούν. Μέσα στον φούρνο τα ψωμιά ψεκάζονται με νερό, για να είναι γυαλιστερά. Θα ψηθούν στους 230 βαθμούς για 35 με 45 λεπτά, ανάλογα με το πόσο πυκνά έχουμε βάλει τα ψωμιά.

Περιμένοντας να ψηθούν τα ψωμιά μας έδειξε πώς φτιάχνουν τις λαγάνες. Μας έδειξε τον τρίφτη, στον οποίο φτιάχνει τριμμένη φρυγανιά από τα ψωμιά που περισσεύουν, το μικρό ζυμωτήριο, τον περιστρεφόμενο φούρνο για αρτοσκευάσματα (κουλούρια, τυρόπιτες κ.ά.), τον καταψύκτη για τις τυρόπιτες και τη σκούπα με την οποία καθαρίζει το φούρνο. Μας είπε ακόμη πως η δουλειά του φούρναρη  είναι πολύ δύσκολη, γιατί δουλεύει τη νύχτα (10.30 το βράδυ ως της 9.00 με 9.30 το πρωί) και κοιμάται την ημέρα. Μας έδειξε τα διάφορα είδη αλεύρων: το άσπρο αλεύρι από μαλακό σιτάρι, το κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το πολύσπορο, το καλαμποκίσιο αλεύρι και το αλεύρι από σίκαλη. Τέλος μας είπε τα αρτοσκευάσματα που φτιάχνει ο φούρνος: λευκό ψωμί Τ 70%, κίτρινο, Γαλλικό, πιτυρούχο (ολικής αλέσεως), σικάλεως, καλαμποκίσιο, ζαπάτα, τύπου Μετσόβου, πολύσπορο, ζυμωτό της γιαγιάς, κουλούρια, τυρόπιτες, σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα  κ.ά.

Μετά από 35 λεπτά βγάλαμε τα ψωμιά από το φούρνο ζεστά, αφράτα, μοσχομυριστά. Ο κ. Βασίλης μας έδωσε 2 τσουβάλια με τα ψωμιά που φτιάξαμε και μια σακούλα με τσουρεκάκια. Τον ευχαριστήσαμε και ξεκινήσαμε για το σχολείο μας.

Ομαδική Εργασία

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος