Πόσοι εργάζονται για την παραγωγή του ψωμιού

Σε κάθε λαό και κάθε κοινωνία, η παραγωγή είναι πάντα αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Ας  πάρουμε λόγου χάρη το ψωμί, ένα απλό προϊόν, που το βρίσκουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας. Το  παράγει ο φούρναρης. Συμφωνούμε. Μα πριν από αυτόν, πόσοι άλλοι έχουν δουλέψει!

Ο γεωργός όργωσε, έσπειρε, καλλιέργησε, θέρισε και αλώνισε το σιτάρι. Πριν ακόμα από το γεωργό έχουν δουλέψει οι χημικοί στα εργοστάσια, για να παρασκευάσουν τα αναγκαία λιπάσματα, που θα κάνουν το έδαφος ακόμα πιο γόνιμο. Μετά, το σιτάρι μεταφέρεται με τα ζώα ή με τα φορτηγά στον τόπο όπου γίνεται το άλεσμα. 

Παράλληλα, άλλοι εργάτες έχουν ασχοληθεί, για να κατασκευάσουν τις μυλόπετρες, το  κόσκινο, τα μέσα μεταφοράς. 

Τέλος το αλεύρι πρέπει να μεταφερθεί στο φούρνο και να γίνει ψωμί. Για να πραγματοποιηθούν  όλα αυτά, χρειάζεται και το έργο άλλων ανθρώπων, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τις  εγκαταστάσεις, τους φούρνους και τα απαραίτητα εργαλεία για το ζύμωμα και το ψήσιμο. 

 

Η  ΕΡΓΑΣΙΑ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΜΕΣΑ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Πώς φτιάχνει ο φούρναρης το τελικό προϊόν, δηλαδή το ψωμί;

Ο φούρναρης χρειάζεται την πρώτη ύλη. Νερό, αλεύρι, αλάτι, μαγιά… χρειάζεται και τα  εργαλεία της δουλειάς. Ζυμωτική μηχανή, μαχαίρια διαφόρων σχημάτων και διαστάσεων, το  φούρνο, ένα μέρος για να δουλέψει, ηλεκτρική ενέργεια για το φωτισμό, τη θέρμανση, τη  λειτουργία των μηχανών κλπ. Όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για την εργασία του ονομάζονται  μέσα παραγωγής.                                                                       

Τα μέσα παραγωγής φτάνουν μόνα τους για την παραγωγή του ψωμιού; Σίγουρα όχι! Χρειάζεται ακόμα και η εργατική δύναμη που προσφέρει ο φούρναρης, δηλαδή η φυσική του ενέργεια, η επιτηδειότητά του. Τα βασικά στοιχεία, λοιπόν, είναι οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής και η εργατική δύναμη.

Ομαδική Εργασία

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος