Η ΕΛΙΑ

Στο μάθημα της ευέλικτης ζώνης θα ασχοληθούμε με ένα δέντρο αιώνιο και πολύτιμο, την ελιά. Διαλέξαμε την ελιά που είναι ένα δέντρο το οποίο μας προσφέρει πολλά πράγματα. Αποφασίσαμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες και να μάθουμε ακόμα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε.

Σας γράφουμε ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά:

Είμαι του ήλιου θυγατέρα

η πιο απ’ όλες χαϊδευτή,

χρόνια η αγάπη του πατέρα

σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατά.

Όσο το μάτι του ζητά.

Είμαι η ελιά η τιμημένη.

Όπου κι αν λάχω κατοικία,

δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή.

Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη

κι είμαι γεμάτη προκοπή.

Είμαι η ελιά η τιμημένη.

Φρίκη, ερημιά, νερό, σκοτάδι,

τη γη τη θάψαν μια φορά.

Εμένα, της ζωής φέρνει σημάδι

στο Νώε το περιστέρι.

Όλης της γης είχα γραμμένη

την ομορφάδα και χαρά.

Είμαι η ελιά η τιμημένη.

Ιωαννίδου Ελένη (Δ΄ Τάξη)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου πήγαμε στο ελαιοτριβείο έξω από τη Νέα Ζωή. Εκεί ο κ. Δημήτρης Ίνδος, υπεύθυνος στο ελαιοτριβείο, μας έδειξε όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού.

Στην αρχή καθαρίζονται οι ελιές με νερό και στη συνέχεια πολτοποιούνται. Αλέθονται στους 60ο C και εκεί γίνεται ο διαχωρισμός: κουκούτσι - νερό - λάδι. Στη συνέχεια το λάδι φιλτράρεται και το καθαρό φτάνει σε μια μικρή βρυσούλα απ’ όπου γέμιζαν τα δοχεία.

Η επίσκεψη μας άρεσε, γιατί γνωρίσαμε όλη τη διαδικασία . Το λάδι είναι υγεία και ειδικά το ελαιόλαδο, το φυσικό μυστικό μας για καλύτερη ζωή.

Σιδηρόπουλος Ευστράτιος, Χαραλαμπίδης Ελευθέριος (Δ΄ Τάξη)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ (356 - 323 π. Χ.)

Βασιλιάς της Μακεδονίας, ο πιο μεγάλος στρατιωτικός της αρχαιότητας και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Το εκπολιτιστικό έργο του Αλέξανδρου δε χάθηκε μαζί μ’ αυτόν. Επέζησε και μετά το θάνατό του. Η επικοινωνία που αυτός άνοιξε ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ανατολή συνεχίστηκε. Και στις πολιτιστικές ανταλλαγές η ελληνική γλώσσα, που αυτός διέδωσε εξακολούθησε να παίζει το ρόλο διεθνούς γλωσσικού οργάνου. Τα τεχνικά έργα του, δηλαδή οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα λιμάνια και οι πόλεις ακόμα, που ίδρυσε, συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας ειρηνικής ζωής και μιας οικονομικής ανάπτυξης, τους καρπούς της οποίας επί αιώνες απολάμβαναν οι άνθρωποι.

Μεγάλη ήταν ακόμα η συμβολή του στη διοίκηση, καθώς και στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος με το οποίο απέβλεπε στην εξημέρωση των άγριων ηθών. Γενικά έγινε αίτιος να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των ανθρώπων και να γεννηθεί ένας νέος πολιτισμός, ο πολιτισμός των Αλεξανδρινών χρόνων, ο οποίος, έχοντας για βάση το ελληνικό πνεύμα και την ελληνική γλώσσα έλαμψε, επί αιώνες και ευεργέτησε την ανθρωπότητα.

Σελίδου Ράνια (Ε΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος