ΟΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ (Β΄ ΜΕΡΟΣ)

Οι πρώτοι μελετητές του ουρανού συνειδητοποίησαν πριν από χιλιάδες χρόνια ότι η θέση των άστρων δεν αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Αυτή η εικόνα του ουρανού που επαναλαμβανόταν με τις εποχές οδήγησε τους αρχαίους να συνδυάσουν τα πιο φωτεινά άστρα σε αναγνωρίσιμα συμπλέγματα στον ουρανό. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτοι αστερισμοί.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Είναι ο δέκατος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου και βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού. Αποτελείται από πολλά αστέρια και νεφελώματα με αδύνατο φως. Τροπικός του Αιγόκερω ονομάζεται και ο νότιος τροπικός κύκλος. Ο ήλιος βρίσκεται στον Αιγόκερω από 22 Δεκεμβρίου ίσαμε 20 Ιανουαρίου. Παριστάνεται με τράγο, που το σώμα του καταλήγει σε ουρά ψαριού.

Ηλιάδου Κασσιανή (ΣΤ΄ Τάξη)

ΖΥΓΟΣ

Ο έβδομος στη σειρά αστερισμός του ζωδιακού κύκλου (ζωδιακών αστερισμών). Ο Ζυγός περιλαμβάνει 52 αστέρια ορατά με γυμνό μάτι. Βρίσκεται νότια του Όφη, ενώ στα ανατολικά του υπάρχει ο Σκορπιός και δυτικά η Παρθένος.

Θεοδοσίου Βασιλική (ΣΤ΄ Τάξη)

ΙΧΘΕΙΣ

Ο δωδέκατος και τελευταίος ζωδιακός αστερισμός, ο οποίος περιλαμβάνει 76 άστρα που βρίσκονται ανάμεσα στους αστερισμούς του Πήγασου και του Υδροχόου από τη μια μεριά και του Κριού και του Κήτους από την Άλλη. Ο αστερισμός αυτός ονομάζεται, επίσης, Αφροδίτη και Έρωτας.

Φωτιά Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Δυσδιάκριτος αστερισμός, του οποίου ο ζωδιακός κύκλος χαρακτηρίζει το καλοκαίρι. Βρίσκεται μεταξύ των διδύμων και του Λέοντα. Περιέχει μια ανοιχτή σ

υστάδα αστέρων, από τους οποίους μόνον η Φάντη είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Θεοδοσίου Βασιλική (ΣΤ΄ Τάξη)

ΚΡΙΟΣ

Ο πρώτος από τους ζωδιακούς αστερισμούς. Βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του Ουρανού, ανάμεσα στους Ιχθείς και τον Ταύρο, από ανατολάς προς δυσμάς, και του Τριγώνου και του Κήτους, από βορρά προς νότο. Περιλαμβάνει συνολικά 47 αστέρες, μεταξύ δεύτερου και έκτου μεγέθους και είναι ορατός κυρίως κατά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο κριός με το χρυσόμαλλο δέρας, που έστειλε ο Ερμής και με τον οποίο έφυγαν, πετώντας για την Κολχίδα, ο Φρίξος και η Έλλη, για να γλιτώσουν από τη μητριά τους.

Παρασκευαδέλη Βασιλική (ΣΤ΄ Τάξη)

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ο μεγαλύτερος σε έκταση αστερισμός του ζωδιακού κύκλου, στον οποίο ο Ήλιος βρίσκεται από τι 24 Αυγούστου μέχρι 22 Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμα βρίσκεται στο ζώδιο του Ζυγού. Βρίσκεται προς ανατολάς των αστερισμών του Λέοντα, του Όφη και του Ζυγού. Στον αστερισμό αυτό εισέρχεται ο Ήλιος το Σεπτέμβριο, δηλαδή ένα μήνα μετά την είσοδό του στο ομώνυμο ζώδιο, το οποίο λόγω της μεταπτώσεως, συμπίπτει προς τον αστερισμό του Λέοντα.

Εικονίζεται από παλιά σ’ όλους τους λαούς σαν παρθένος που κρατά στάχυ στο χέρι και συμβολίζει τη θεά του θερισμού.

Μεταξύ των αστέρων β, η, γ, δ Παρθένου και β Λέοντα υπάρχει ένα από τα κοντινότερα και πλουσιότερα σμήνη γαλαξιών, από τα οποία ο Έρσελ μέτρησε 323 και αργότερα πολύ περισσότερα. Ο λαμπρότερος αστέρας της Παρθένου είναι ο α Παρθένου ή Στάχυς.

Ο αστερισμός της Παρθένου περιλαμβάνει γύρω στους 100 αστέρες ορατούς με γυμνό μάτι.

Αντωνιάδου Αναστασία (ΣΤ΄ Τάξη)

ΤΟΞΟΤΗΣ

Αστερισμός του νοτίου ημισφαιρίου, που είναι ο ένατος στη σειρά αστερισμός, βρισκόμενος μεταξύ του Αιγόκερω και του Σκορπιού. Έχει 298 αστέρια από 7ο μέγεθος και πάνω, από τα οποία δύο είναι 2ο και έξι 3ο μέγεθος.

Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα (ΣΤ΄ Τάξη)

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Είναι ένας από τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Βρίσκεται ανάμεσα στους αστερισμούς του Πήγασου, του Αετού, του Αιγόκερω και του Κήτους. Τρία αστέρια που παρασταίνουν την υδρία, από το στόμιο της οποίας αρχίζει μια σειρά πολλών αστεριών. Αυτά πάλι παρασταίνουν το νερό που χύνεται από την υδρία προς το Νότιο Ιχθύ. Ο ήλιος μπαίνει στο ζώδιο του Υδροχόου στις 20 Ιανουαρίου, βγαίνει στις 19 Φεβρουαρίου, για να μπει στο ζώδιο των Ιχθύων.

Ηλιάδου Κασσιανή (ΣΤ΄ Τάξη)

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ

Δύο γνωστοί αστερισμοί που μπορούμε να δούμε στο νυχτερινό ουρανό είναι η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος. Άρκτος στα αρχαία ελληνικά είναι η αρκούδα. Η μυθολογία λέει ότι η πριγκίπισσα Καλλιστώ από τη σχέση της με το Δία γέννησε τον Αρκάδα. Η Ήρα από την οργή της μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα. Ο Αρκάδας μία μέρα που κυνηγούσε στο δάσος ήρθε αντιμέτωπος με την αρκούδα αυτή. Μη γνωρίζοντας ότι ήταν η μητέρα του ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Ο Δίας, για να προλάβει το κακό, μεταμόρφωσε τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι, που έτρεξε χαρούμενο κοντά στη μητέρα του. Για να τους γλιτώσει από το θυμό της Ήρας, ο Δίας τους έκανε αστερισμούς, έτσι ώστε το μικρό αρκουδάκι να βρίσκεται πάντα στην αγκαλιά της μητέρας αρκούδας.

 

Χρειάζεται σίγουρα μεγάλη φαντασία, για να «δεις» τη μεγάλη και τη μικρή αρκούδα στον ουρανό, ωστόσο οι αστερισμοί έχουν μία πιο πρακτική σημασία. Η σταθερή θέση των αστεριών στον ουρανό βοηθούσε στον προσανατολισμό των ναυτικών και γενικότερα των ταξιδιωτών. Με τον Πολικό Αστέρα στην ουρά της Μικρής Άρκτου, για παράδειγμα, οι ναυτικοί εντόπιζαν το βορρά. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας σπάνια χρειάζεται να καταφύγουμε στα αστέρια για τον προσανατολισμό μας. Ωστόσο τα χιλιάδες φωτεινά σημεία στον ουρανό, που μαρτυρούν την απεραντοσύνη του σύμπαντος, εξακολουθούν να μας γοητεύουν.

Παρασκευαΐδου Μαρία (ΣΤ΄ Τάξη)

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος